Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

10 Ocak 2015 Cumartesi

Yemişlerin yenilebilirliği

Yemiş dediğim, "berry" olarak geçen üzüm, çilek vesaire taifesi.

1) Yemişlerin yenilebilirliği ile ilgili kurallar, diğer bitkilerden farklıdır. Dikenler normal bitkilerde zehir göstergesiyken yemişlerde çalı üstündeki diken, tam aksine, yenilebilirlik göstergesidir.

2) Tek parça yemişlerden uzak durun. Mesela aşağıdakinden. Ama böğürtlen, çilek gibi pörçük pörçük, parçacıklı yemişleri yiyin.

3) Bu böğürtlene benziyor ama, dediğiniz bitkileri ASLA yemeyin. Böğürtlene çok benzeyen ama son derece zehirli olan, dünyanın her yerinde ama nadir rastlanan bir yemiş vardır. Bunun yaprakları birazcık daha farklıdır, yemişleri böğürtlenin yaklaşık yarısı boyundadır ve hafifçe tüyleri vardır; ayrıca böğürtlen yığılarak çalı şeklinde büyürken, bu yemiş yerde sürünerek ya da tırmanarak büyür. Aşağıda, mantar avımın bir parçasında bu yemişle karşılaşmam var:
4) Parlak renklerden uzak durun.

5) Hayvanların, özellikle de kuş ve keçilerin yediği ve ölmediği yemişleri yiyebilirsiniz.

6) Dümdüz, yusyuvarlak yemişleri yemeyin. Şekli düzgün olmayan yemişleri yiyin.
vs.
7) Her şeyde olduğu gibi, bunda da istisnalar vardır. Vişne, her yönüyle "zehirliyim" diye bağırır, kuş üzümü de öyle ki kuşlar için zehirlidir.

8) Bir dal üzerinde tek bir tane kalmış yemişleri yiyebilirsiniz.

9) İçinde zeytin çekirdeği gibi çekirdek bulunan meyvelerin çekirdeğini atın. Zira bazılarının çekirdeği zehirlidir.

10) Dış kabuğu kalın ve sert olan yemişleri yiyebilirsiniz.

11) İki kabuğu olan yemişleri yiyebilirsiniz.

12) Yemişlere de yenilebilirlik testi uygulayabilirsiniz ama şu "böğürtlene benziyor ama" dilinize değdiği anda zehirlemeye başlar, yutarken ölürsünüz. O yüzden; yemişlere yenilebilirlik testi uygulamak akıl kârı değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder