Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

17 Ocak 2015 Cumartesi

Doğada canınız abidik gubidik (enteresan) şeyler çekerse diye...

...bu yazıyı hazırlıyorum.

Makarna ve benzerleri taifesi: Spagetti çekerse; solucan yiyin. O içe doğru kıvrılanlardan çekerse salyangoz yiyin. Ya da hiç kasmayın makarneks ile gidin doğaya. Kelebek makarna çekerse kelebek... Yok, yok vazgeçtim; yemeyin. Zehirlenince benden bileceksiniz sonra. Ha; ama ramen/noodle kriziniz tutarsa, vay halinize. Ya dayanmaya çalışın ya da kamp malzemelerine ramen/noodle da ekleyin. Fazla yer kaplamaz zaten. Mantı çekerse kalın ve ne çok büyük, ne de çok küçük olmayan bir yaprağın içine (örn. semizotu yaprağı uygun) bir parça et koyup mantı şeklini verin. Yapışması için bal, reçine vs. kullanabilirsiniz. Kıymalı semizotu gibi pişirin ve yiyin.

Hamburger: Yılan etinden köfte yapın. Çiğ de yenebilecek bir ottan (ayrıca sağlam olmalı; mesela semizotu uygun) hasır sepet gibi bir şey örün ve köfteyi pişirip iki tane "sepet" arasına koyun. Ketçap için kan, böğürtlen, çilek; mayonez için yumurta akı; hardal için reçine; peynir için yılanın derisi; steakhouse burger'deki kıtır soğanlar için arı, çöl çekirgesi ya da sarı karınca kullanabilirsiniz.

Dondurma: Kar+9 tat verme itemleri. Ha; madem etrafta kar var, canımız nasıl dondurma çekiyor, derseniz; orasını karıştırmayın, orası muallak.

Cips: Yumru kökleri ince ince kesip kızartın. Kökün yenilebilir olduğuna emin olun.

Waffle: Bal peteği+bilimum meyve/sebze ve hatta börtü böcek. Evet, canınız waffle çekerse bal peteği waffle'ın kendisi, süsleme börtü böcek, meyve sebze de meye sebze zaten.

Çikolata: Eğer tropik ya da subtropikal bir yerdeyseniz kakao ve kahve çekirdeklerinden %100 organik çikolata yapabilirsiniz ama karasal iklimin hakim olduğu bir yerdeyseniz hiç girmeyin o topa. Alternatif olarak çilek, böğürtlen gibi şeyleri bolca şekerle pişirirseniz bir ihtimal çikolata isteğinizi bastırırsınız. Eğer karamel ya da cam gibi olan şekerlerden çekiyorsa şekeri kavurun. Sıvı haldeyken karamel, soğuyup katılaştığında ise cam şeker veya daha da iyisi akide şekeri olur. Denedim, çalışıyor.

Ekmek, kek, börek, kurabiye: Un yapın, ondan hamur; ondan da ekmek. Şimdi, tüm malzemeleri nasıl elde edeceğinizi anlatıyorum. Un için; içi hafifçe oyuk bir taş ve bir de ek bir taş bulun. O ek taşı arıtmanız lazım ama; nasıl mı? Tuzlu suyla kaynatın, su tamamen buharlaşana kadar. Sonra sarıp sarmalayın ve kuruması için bir gün bekleyin. Şaka şaka, bir kaç saat yeterli olacaktır. Ha; kaynatmadan önce üstündeki toz toprağı silerek temizleyin.Sonra; tohumları alıp yavaşça ezerek parçalayın. Biraz zahmetli ama sonunda un elde edeceksiniz. Ne tohumu olduğu çok önemli değil, sadece yenilebildiğinden emin olun. Süt için... Doğada, her mammalia takımından canlının sütü vardır. Herhangi bir hayvanı sağın ama dağ keçisi ve ceylanı tavsiye ediyorum. Yine de tilki, gelincik, hatta fare gibi canlıları da sağmanız mümkün. Sıvı yağ için; yağlı bitkileri bulun ve tek başlarına baş aşağı asarak altına bir kap koyun. Denemedim ama bu şekilde elde edilebileceğini düşünüyorum. Diğer bir yöntem, yağlı bitkileri salamura ederek tuzlu da olsa sıvı yağ elde edebilirsiniz. Ya da hiç kasmayın, tereyağ elde edin. Veya sütün içindeki yağ yeter, derseniz o da olur. Maya işi biraz zahmetli. Ya yanınızda maya taşıyacaksınız, ya mayasız yapacaksınız, ya da zehirlenme riskini ve işe yaramaması riskini alıp şunu yapacaksınız: Bir mantar bulun, başını alıp bir taşın üstüne koyun ve bir gün bekleyin. Sonra çıkan tozları alıp hamura katın. Yumurta zaten kuşlar...

Pilav: Depo olmayan yenilebilir tohumlardan pilav yapabilirsiniz. Yalnız dikkat; yenebilir her bitkinin tohumu yenmez. Bitkinin değil, tohumun yenilebilir olduğuna emin olun. Depo tohum nedir? Fasulye, nohut, mısır benzeri tohumlar depo tohumdur. Küçük pirinç, buğday tarzı tohumlar pilav yapılabilir tohumlardır. Ya da hiç kasmayın; yanınızda pirinçle dolaşın xD xD

Ice Tea: doğada aklınıza gelmeyecek, emin olun. Ama çam yaprağı çayını soğutup içine aroma vericiler katarak ve kar, buz vs. katarak Ice Tea yapabilirsiniz. Ya da karı filan boş verin.

Asitli içecekler: Asidik suları içebilirsiniz ya da asitli bitkileri suya katabilirsiniz. Mesela limon. Suyun asidik olduğunu nasıl anlarsınız? Etrafı kurak, küçük, içinde canlı bulunmayan ve deniz gibi davranan su kaynakları, genelde asidiktir. Ya da "ölü deniz"dir ki iki durumda da normal şartlarda içmemeniz gerekir.

Tavuk filan: Diğer kuşların ya da dağ tavuklarının tadı ne kadar farklı olabilir ki? Olsa olsa doğal oldukları için daha güzeldir. Ya da çoğu kaynakta yılan etinin tadının tavuğa benzediği söyleniyor, denemek size kalmış. Ha; bazılarının (muhtemelen su yılanlarının) tadı balığa benziyormuş.

Tarhana çorbası: Bilmem... Canınız niye tarhana çekiyor ki? Tamam, sevdiğimiz bir çorbamız ama... Kurumasını beklerim, derseniz tarhana yapıp kurutup çorba yapın. Seçim sizin.

Yaprak sarma: Sadece üzüm değil; gülhatmi yaprağından da sarma yapılır, pek de güzel olur.

Çerez: Börtü böcek. Mesela çekirdek için çekirge çitleyin.

Siz de canınızın çektiği şeyleri yazın, tarifi koyayım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder