Başlıkta yok ama; Japon mutfağının özü olan pilavla başlamak istiyorum. Pirinçler yıkanır ve öylece haşlanır; kavurma, yağ, tuz filan yok. Evet, göreceğiniz üzere Japon usulü pilavın makbul olanı yapış yapış olandır. Ne? Siz tek tek pirinç tanelerini pirinçle alıyorlar mı sanıyordunuz? Biter mi o yemek öyle? Bu yöntemle tek seferde büyük pirinç kütlesi alabiliyorlar. Japonların "sandviçi" olan Onigiri (Ya da yemeğe saygınız yoksa Nigiri) tarifi şurada.
Kawai (Şirin ya da güzel anlamına gelip "Kavayi", "Kavay", ya da "Kağai" diye okunur) Panda-nigiri :)
Evet; uğrunda elimi kestiğim yemek Donburi'nin tarifine de buradan ulaşabilirsiniz.
Evet; sıra merakla beklediğiniz noodle'dan bozma ramenler. Şimdi, her şeyden önce; noodle ayrı, ramen ayrı. Ramen daha yassıdır ve her zaman suludur. Noodle'ın ise sulu (Ramen) ve susuz (Soba) türleri vardır. Aslında, ramen uzakdoğunun "erişte"si, noodle ise "şehriye"sidir.
Şimdi; körili kutu NUDO bularak yapacağınız benden çıkma (ve bir tabaktan fazlası insan öldürme potansiyeline sahip kadar ağır) ramen tarifi.
Malzemeler:
Bulyonlu su (Üç kase), bulyon sevmiyorsanız (bizim aile sevmez misal) kemik, tavuk ya da et suyu (Yine üç kase; ama sulandırın)
7 yemek kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı şeker/bal (İsteğe bağlı)
1 paket (NUDO'nun içinden çıkacak) chili sos (Acı sevseniz de sevmeseniz de katın)
1 paket (Yine NUDO'nun içinden çıkacak) köri (Dikkat! NUDO'nun içinde "Season powder" yazan şey. Eğer acı köri kullanırsanız benim tarifime uygun olmaz. Ama yok, acı severim, derseniz acı, baharatlı köri de kullanabilirsiniz.)
1 paket NUDO noodle
İstediğiniz sebzeler
Et, karides ya da tavuk
Baharat
Tarif:
Bulyonlu su, soya sosu, şekeri karıştırın ve kaynnatın. Sebze ve etleri ölene dek pişirin. NUDO noodle'ı kaynamış "çorba"ya atın, hemen ardından şili sos, köri ve sebze+eti ekleyip üç dakika kapağı kapatarak bekleyin. Kaselere koyup baharat ve süsleme malzemelerini (maydanoz, nane, küp domates, haşlanmış yumurta) ekleyin. İtadakimasu!
Evet; daha önce yaptığı lahmacunlarla filan hayranlığımı kazanmış Arda'nın Mutfağı'ndan uyarlama (Bulunamayan malzemeleri değiştirdim, orijinali) ramen tarifi:
Malzemeler:
250 gr. noodle
4 avuç mantar
1 taze soğan
2 diş sarımsak
2 avuç ıspanak
150 gr. karides (Benim gibi deniz ürünlerine antipatisi olanlar başka et kullansın)
4 bardak tavuk suyu
4 bardak su
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı susamyağı
1 yemek kaşığı chili sos
Tuz-karabiber
Tarif:
Sarımsağı ezin. Ispanağı yıkayıp bütün bırakın. Karideslerin kabuğunu çıkarıp temizleyin. Tencereyi ateşe koyun ve zeytinyağını kızdırın. Karidesleri ekleyip 2-3 dakika kavurun. Ispanağı koyup yapraklar sönene kadar kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiberini ekleyin. Daha sonra mantarları ve ezilmiş sarımsağı ilave edin ve 1-2 dakika daha pişirin. Soya sosunu, susam yağını ve acı biberi ekleyin. 1-2 karıştırdıktan sonra tavuk suyunu ve normal suyu ilave edin ve suyun iyice kaynamasını bekleyin. Fokurdamaya başladıktan sonra noodle’ı atın. Yaklaşık 8 dakika pişirin. Noodle yumuşayınca ateşten alın. Doğranmış taze soğanı ekleyip servis edin.
Şimdi; bir de soba. Ramen, Japonların eriştesidir; soba da spagettisidir. Soba, haşlanır (Soba) ya da kızartılır (Yakisoba)
http://www.sofra.com.tr/Tarif/Makarnalar/2013/09/13/soba-kara-bugday-makarnasi
http://www.hafiftarif.com/wagamama-yaki-soba-tarifi/
http://www.yemekmutfak.com/yemek-tarifleri/1/249/sebzeli-yakisoba
http://www.yeppudaa.com/showthread.php?t=51404-YAKISOBA-NANA-Usul
http://yemek.com/tarif/yakisoba-pan-sandvic/#.VbfF6CHtmkp
http://www.lezzet.com.tr/yemek-tarifleri/et-yemekleri-tarifleri/balik-yemekleri/nabeyaki-udon-625
https://duduklutencere.wordpress.com/2011/06/15/sebzeli-tavuklu-udon-noodle/
http://katreskitchen.com/2013/01/14/shitake-mantarli-ve-hizikili-udon-corbasi/
http://thunder-love.blogspot.com.tr/2013/01/udon.html
Udon ise sobanın daha kalın ve beyaz olanıdır (Ramen ve noodle sarımtırak, soba açık kahverengi. yakisoba turuncu olur. Bir de; ramen ve soba noodle'ın türü. Noodle Çin yemeği, ramen, soba, udon Japon. Ramen aslında tüm UzakDoğu'ya mal olmuş bir şey. Kore'de de bol baharatlı olarak tüketiliyor, Japonlar daha tatlı seviyor)
Hadi, Korecan'lar da şanslı; Kore usulü ramen tarifleri:
http://kalbiminkorekosesi3k.blogspot.com.tr/2011/12/ramen-tarifi-kore-usulu.html
http://www.korediziizle1.com/ramen-nasil-yapilir.html
http://meraklilemur.blogspot.com.tr/2013/12/lemurdan-kore-usulu-noodle-tarifi.html
Daha fazla Kore yemeği için tıklayın (Üç çeşit kore makarnası tarifi var)
Ha; Japonların "sebzeli pilav"ı Kare raisu. Yani köri pilav. Bir kaç:
http://www.nefisyemektarifleri.com/kare-raisu-kori-pilav/
http://japon.nforum.biz/t978-kare-raisu
İçinde ramen, çeşitli pilav tarifleri olan Japon yemek tarifi sitesi için tıklayın
Bir de şurası.
Çin-severler için noodle tarifleri:
http://www.hurriyetaile.com/yemek-tarifleri/makarna-manti-tarifleri/soya-soslu-noodle-tarifi_2044.html
http://www.ardaninmutfagi.com/yemek-tarifleri/makarnalar-pilavlar/sebzeli-noodle
http://www.evyemegitarifleri.com/recipe/sebzeli-tavuklu-noodle/
Şimdi aklıma geldi; sama'yı "efendi" olarak çevirebiliriz.
Kawai (Şirin ya da güzel anlamına gelip "Kavayi", "Kavay", ya da "Kağai" diye okunur) Panda-nigiri :)
Evet; uğrunda elimi kestiğim yemek Donburi'nin tarifine de buradan ulaşabilirsiniz.
Evet; sıra merakla beklediğiniz noodle'dan bozma ramenler. Şimdi, her şeyden önce; noodle ayrı, ramen ayrı. Ramen daha yassıdır ve her zaman suludur. Noodle'ın ise sulu (Ramen) ve susuz (Soba) türleri vardır. Aslında, ramen uzakdoğunun "erişte"si, noodle ise "şehriye"sidir.
Şimdi; körili kutu NUDO bularak yapacağınız benden çıkma (ve bir tabaktan fazlası insan öldürme potansiyeline sahip kadar ağır) ramen tarifi.
Malzemeler:
Bulyonlu su (Üç kase), bulyon sevmiyorsanız (bizim aile sevmez misal) kemik, tavuk ya da et suyu (Yine üç kase; ama sulandırın)
7 yemek kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı şeker/bal (İsteğe bağlı)
1 paket (NUDO'nun içinden çıkacak) chili sos (Acı sevseniz de sevmeseniz de katın)
1 paket (Yine NUDO'nun içinden çıkacak) köri (Dikkat! NUDO'nun içinde "Season powder" yazan şey. Eğer acı köri kullanırsanız benim tarifime uygun olmaz. Ama yok, acı severim, derseniz acı, baharatlı köri de kullanabilirsiniz.)
1 paket NUDO noodle
İstediğiniz sebzeler
Et, karides ya da tavuk
Baharat
Tarif:
Bulyonlu su, soya sosu, şekeri karıştırın ve kaynnatın. Sebze ve etleri ölene dek pişirin. NUDO noodle'ı kaynamış "çorba"ya atın, hemen ardından şili sos, köri ve sebze+eti ekleyip üç dakika kapağı kapatarak bekleyin. Kaselere koyup baharat ve süsleme malzemelerini (maydanoz, nane, küp domates, haşlanmış yumurta) ekleyin. İtadakimasu!
Evet; daha önce yaptığı lahmacunlarla filan hayranlığımı kazanmış Arda'nın Mutfağı'ndan uyarlama (Bulunamayan malzemeleri değiştirdim, orijinali) ramen tarifi:
Malzemeler:
250 gr. noodle
4 avuç mantar
1 taze soğan
2 diş sarımsak
2 avuç ıspanak
150 gr. karides (Benim gibi deniz ürünlerine antipatisi olanlar başka et kullansın)
4 bardak tavuk suyu
4 bardak su
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı susamyağı
1 yemek kaşığı chili sos
Tuz-karabiber
Tarif:
Sarımsağı ezin. Ispanağı yıkayıp bütün bırakın. Karideslerin kabuğunu çıkarıp temizleyin. Tencereyi ateşe koyun ve zeytinyağını kızdırın. Karidesleri ekleyip 2-3 dakika kavurun. Ispanağı koyup yapraklar sönene kadar kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiberini ekleyin. Daha sonra mantarları ve ezilmiş sarımsağı ilave edin ve 1-2 dakika daha pişirin. Soya sosunu, susam yağını ve acı biberi ekleyin. 1-2 karıştırdıktan sonra tavuk suyunu ve normal suyu ilave edin ve suyun iyice kaynamasını bekleyin. Fokurdamaya başladıktan sonra noodle’ı atın. Yaklaşık 8 dakika pişirin. Noodle yumuşayınca ateşten alın. Doğranmış taze soğanı ekleyip servis edin.
Şimdi; bir de soba. Ramen, Japonların eriştesidir; soba da spagettisidir. Soba, haşlanır (Soba) ya da kızartılır (Yakisoba)
http://www.sofra.com.tr/Tarif/Makarnalar/2013/09/13/soba-kara-bugday-makarnasi
http://www.hafiftarif.com/wagamama-yaki-soba-tarifi/
http://www.yemekmutfak.com/yemek-tarifleri/1/249/sebzeli-yakisoba
http://www.yeppudaa.com/showthread.php?t=51404-YAKISOBA-NANA-Usul
http://yemek.com/tarif/yakisoba-pan-sandvic/#.VbfF6CHtmkp
http://www.lezzet.com.tr/yemek-tarifleri/et-yemekleri-tarifleri/balik-yemekleri/nabeyaki-udon-625
https://duduklutencere.wordpress.com/2011/06/15/sebzeli-tavuklu-udon-noodle/
http://katreskitchen.com/2013/01/14/shitake-mantarli-ve-hizikili-udon-corbasi/
http://thunder-love.blogspot.com.tr/2013/01/udon.html
Udon ise sobanın daha kalın ve beyaz olanıdır (Ramen ve noodle sarımtırak, soba açık kahverengi. yakisoba turuncu olur. Bir de; ramen ve soba noodle'ın türü. Noodle Çin yemeği, ramen, soba, udon Japon. Ramen aslında tüm UzakDoğu'ya mal olmuş bir şey. Kore'de de bol baharatlı olarak tüketiliyor, Japonlar daha tatlı seviyor)
Hadi, Korecan'lar da şanslı; Kore usulü ramen tarifleri:
http://kalbiminkorekosesi3k.blogspot.com.tr/2011/12/ramen-tarifi-kore-usulu.html
http://www.korediziizle1.com/ramen-nasil-yapilir.html
http://meraklilemur.blogspot.com.tr/2013/12/lemurdan-kore-usulu-noodle-tarifi.html
Daha fazla Kore yemeği için tıklayın (Üç çeşit kore makarnası tarifi var)
Ha; Japonların "sebzeli pilav"ı Kare raisu. Yani köri pilav. Bir kaç:
http://www.nefisyemektarifleri.com/kare-raisu-kori-pilav/
http://japon.nforum.biz/t978-kare-raisu
İçinde ramen, çeşitli pilav tarifleri olan Japon yemek tarifi sitesi için tıklayın
Bir de şurası.
Çin-severler için noodle tarifleri:
http://www.hurriyetaile.com/yemek-tarifleri/makarna-manti-tarifleri/soya-soslu-noodle-tarifi_2044.html
http://www.ardaninmutfagi.com/yemek-tarifleri/makarnalar-pilavlar/sebzeli-noodle
http://www.evyemegitarifleri.com/recipe/sebzeli-tavuklu-noodle/
Şimdi aklıma geldi; sama'yı "efendi" olarak çevirebiliriz.
BLOG'UNU OKUMAK İSTERDİM :) KOYU RENK BAŞLIKLAR KIRMIZI/KOYU PEMBE İÇİNDE KAYBOLMUŞ VE GÖZÜ YORUYOR.
YanıtlaSil(OĞLU İÇİN JAPON MAKARNA TARİFİ ARAYAN ANNE)
O durumu ben de fark ettim; ama ne zamandır düzeltemiyorum. Ama eğer tarif arıyorsanız bu bloğumdan ziyade, hem daha sade bir tasarımı olan hem de tarif için açılan şu bloğumu öneririm: http://gurmetarifleri-sonradangurme.blogspot.com.tr/
Silİyi günler :)