Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

12 Ocak 2015 Pazartesi

Kamp Yemekleri: Etler nasıl pişirilir?

Böcekler: İğne, bacak, kanat ve başları koparılarak pişirilir. Çekirgelerin bacakları da yenir, protein açısından zengindir. Ancak yutulmasında zorluk yaşatabilir. Arıların tüylerini koparabilirsiniz ama şart değildir. Kurt ve tırtılların hiç bir yeri atılmadan, yalnızca tüylü olanların tüyleri tıraşlanarak yenir. Çekirge, her şekilde pişirilebileceği gibi başka yemeklere aroma veya baharat olarak da (bütün ya da toz haline getirilmiş) katılabilir; piştikten sonra ya da pişerken olabilir. Arılar kızartılır ya da toz halinde başka yemeklere katılır. Kurtlar canlı olarak veya kızartılarak, kavrularak; tırtıllar ise kızartılarak yenir.

Kertenkeleler: Kızartılarak yenir ya da eti ince kıyılıp başka yemeklere katılır. Not: Kertenkeleyi yakalamadan önce kuyruğundan tutun; eğer kuyruk bırakmıyorsa zaten yakalamış olursunuz, bırakıyorsa da cinayet işlemeden yiyecek et bulmuş olursunuz. Öldürdüğünüz bir hayvanı geri getiremezsiniz ama çıkarttığınız kuyruk geri çıkar. Ve siz de, doğaya zarar vermeden et yersiniz. Kuyruk kavrulur ya da et olarak başka yemeklere katılır (Dilim dilim kesilip ya da bütün olarak) Başka yemeklere katıldığında derisi yüzülür; kızartılıp kavrulduğunda derisi piştikten sonra istenirse ayrılır.

Yılanlar: Derisi yüzülüp eti baharat vs. ile papara edilir ve tenekede kavrulur ya da zaten kıyma gibi olan etinden köfte yapılır. Doğada canınız köfte çekerse, yılan avlayın. Ya da aşağıdaki gibi yapın. Ya da çorba yapın. Şişe geçirip kızarttığınızda derisini atmayın.

Kurbağa konusunun tehlikesine değinmiştik.

Kaplumbağa pişirmeyi zaten ilgili başlıkta anlatmıştık. Ya da çorba yapın.

Kertenkele ve yılanların sindirim sistemi atılır; özellikle yavaş hareket eden şişmiş yılanlarda komple atın sindirim sistemini. Veya "azimli sıçan duvarı deler" mottosuna uyarak mide asidi ve bağırsakları temizleyebilirsiniz. Tabii o arada açlıktan ölmezseniz.

Börtüler: Akrepler, zehir keseleri ve bacakları koparılarak yenir. Ha; yok, ben kesesini de yiyeceğim derseniz bir şırınga (kitini delebilirse tabi) ile keseden zehri almak da mümkün ama yine de en garantisi zehir kesesini, hatta kuyruğun yarısını komple atmak. Ayakları atmak şart mı? Değil. Ama atılsa iyi olur. Tarantulalar sadece arkadaki iki uzantı atılıp baş kısmının (ön boğum) göz, diş vs. toplandığı yerlerini kopartın. O ön kısmın atılması şart değil ama garanti olması için atın. Bacakları da yutamam, derseniz atabilirsiniz ama bence atmayın. Toprak solucanları, bol tuzla kavrulur veya yine bolca tuzlanarak henüz yeni ölmüşken yenir. Tercihe göre; hala can çekişiyorken de yiyebilirsiniz ama benim gibi hassas ve duygusalsanız o topa hiç girmeyin. Akrep ve tarantulalar ise kızartılır ya da kavrulur.

Su kenarı etleri: Balıklar, çiğ olarak ya da her hangi bir şekilde pişirilerek yenir. Kuyruklarını saklayıp daha sonra kraker ya da cips olarak da kullanabilirsiniz. Pişmiş kuyrukları diyorum... Baş kısmınıysa bence atmayın. Ha; çiğ olarak yenildiğinde derisi atılıp sadece eti bırakılır ve envai çeşit sos ile hazırlanır. Tavsiye: Sashimi tariflerini öğrenin; tek yiyeceğiniz balık ve siz onu pişiremiyorsunuz? O zaman; hadi bakalım sashimi. Midyeleri dolma yapabileceğiniz gibi sadece içlerini kavuradabilir ya da midyeleri komple alıp yaktığınız ateşe atın ve sonra kabuklarını kırarak yiyin. Ve bir şey daha: Eğer inci bulursanız, "zengin oldum" diye sevinmeyin; vahşi doğanın ortasında ne parası, ne zenginliği allaasen? Hatıra olarak saklayın... Su salyangozlarını asla yemeyin! Kara salyangozlarını ise haşlayarak, ateşe atarak ya da "ben doğaya bu saçma sapan malzemelerle gitmeye ve iki gün iki gece aç kalmaya razıyım" derseniz Fransız usulü pişirin. Ahtapot, kalamar ve mürekkep balıklarını canlı olarak, surimi yaparak, ya da internetten bulduğunuz tariflerle pişirebilirsiniz. "Canlı olarak" lafını duyanlardan bir "ayy o yenir mi hareketli hareketli, kocaman şey..." sesi geldi. Hemen açıklıyorum: Eğer tek seferde yutamayacağınız büyüklükte bir tür ise keserek yiyin. "E, ölmüş olmuyor mu?" Hayır, ahtapotların, kalamarların ve mürekkepbalıklarının müthiş bir yenilenme kabiliyeti vardır; paramparça edilse bile 24 saat canlı kalır (Evet, her parçası) Ayrıca; bu üç canlının mürekkebini yutmak sorun değildir ama siz yine de mürekkebini çıkarın; yutsanız da kanınızla yıkanacak ve bir kaç saat içinde yok olacak olsa da. Nasıl çıkartacağız, mı diyorsunuz? Yahu ondan kolay ne var? Hayvanın başını bulun ve tersten başlayarak ağzına kadar elinizle bastırarak mürekkebi ve midesindeki gereksiz şeyleri çıkarırsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder