Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

16 Ocak 2015 Cuma

Survival Camping'de Teorik ve Pratik bilginin önemi

Survival camping için teorik bilgi de, pratik bilgi de aynı derecede önemlidir. Teorik bilgi, bilginin altyapısıdır. Pratik bilgi ise uygulama bilgisidir. Teorik bilgiden pratik bilgi üretilir, ondan da uygulama. Eğer teorik bilgi yoksa, pratik bilgi üretilemez. Ama pratik bilgi yoksa da uygulama yapılamaz. Öte yandan; pratiğe uygulanamayan teorik bilgi, hiç bir işe yaramaz. Ve teoriği sağlam olmayan pratik bilgi, uygulamada tökezler. Mesela; teorik bilgi: Kar yemek susatır
Pratik bilgi: Karı eritip içmeliyiz
Uygulama: Aşağıdaki düzenek

Tabii bir de teorik bilginin %20'lik yanılma ve %10 istisnai payı var. Pratik bilgi yanılmazsa da, her şey için çok geç olabilir.

Mesela; bölüklü yemişler zehirsizdir. Bu, teorik bilgi.
Küçük böğürtlen (böğürtlene benziyor ama) zehirlidir. Bu da pratik bilgi.
Neye mal oldu bu pratik bilgi? Bir hayata...

Bitki yapraklarından çay yapılır. Teorik bilgi. Peki, hangileri? Yenebilenler mi? Ama çam yaprağı, yenilebilirlik testinden sınıfta kaldı... Çayı da yapılıyor... Hem, nerede görülmüş çay yaprağının yendiği? Buna da "eksik teorik bilgi" diyoruz.

Bir de yanlış teorik bilgi var... Örn. "Zehirli yılanlar yenmez" Bu, yanlış teorik bilgidir. Pratiği ise şu: Baş ve kuyruğu yenmez. Peki, neye mal oldu bu pratik? Hayat, mide spazmı, sokulma, zehirlenme? Hangisi?

Bir de "teorik teorik bilgi" var... Teorik bilginin teorisi. Nasıl? Parlak çiçekli bitkiler yenmez. Teorik bilgi. Mor parlaktır, mor çiçekli bitkiler yenmez.  Teorik bilginin teorisi. Ballıbaba mor çiçeklidir, yenilmez. İşte bu da istisnai teorik bilgi. Ballıbaba yenilebilirlik testini bırak, ön elemelerden bile geçemiyor. Ama pek de güzel yeniyor; son derece acı baharatlı bir tadı var (Bu da uygulamadan elde edilen teorik bilgi. İşte böyle teorik ve pratik bilgi, devamlı birbirine dönüşüyor)

İşte böyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder