Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

27 Mart 2015 Cuma

Su Omurgasızlarının Yenilebilirliği

Tuzlu suda ne renk, tüylü, dikenli vs. dinlenmez; her omurgasız yenilir. Zaten yengeç, karides, ıstakoz, midye... Yok yok vazgeçtim, farklı durumu olanlar var.

Yengeç:
Tüm tuzlu su yengeçleri yenir. Tatlı su yengeçleri yenir mi yenmez mi bilmiyorum. (Keşiş yengeçleri -hermitler- yenmez. Aha bunlar:

)
Karides:
Pembe renkli tüm tuzlu su karidesleri yenir. Tatlı su karideslerinin hiç biri yenmez.
Istakoz ve kerevit:
Istakozların hepsi yenir. Kerevitlerden ise Doğu Avrupa kereviti yenir. Aha bu:

Midye: Tüm tuzlu su midyeleri yenir. (Midyeye benzemeyen giant reef mussel, ateş midyesi gibi midyeler yenmez). Aşağıda şu iki yenmeyen "midye" türü:

Tatlısu midyelerinin çok azı yenir; ayrıca istiridye gibi midye türleri de yenir.
Medüz, anemon ve mercanlar: Hiç biri yenmez.
Derisi dikenliler: Vallaha Çinliler denizhıyarı ve denizyıldızı yiyor ama özel pişirme yöntemi var sanırım. Emin değilim.
Kafadan bacaklılar: Tek ve soluk renk ahtapotlar; parlak renkli olmayan kalamarlar ve mürekkep balıkları yenir. Çok renkli ahtapotlar, parlak renkli kalamarlar ise yenmez. Mesela şu yenmeyen kalamar ve ahtapot:


Evet, su omurgasızlarının yenilebilirliği de böyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder