Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

16 Mart 2015 Pazartesi

Mevsimlere Göre Survival Tüyoları

1. KIŞ

Kış kampı, ister survival ister konfor ister tatil olsun, en zor kamp tipidir. Ama ben tabii ki survival kısmını ele alacağım. Bir kere yiyecek bulmak çok zordur, soğuk çok fenadır, odunlar ıslak olduğundan ateş yakmak çok zordur... Gelelim tüyolara...


  • Yemek için çalı formundaki bitkilere bakın
Kuşburnu, büğürtlen, alıç gibi çalı formlu meyve veren bitkilerin yemişleri kışın otçullarının yegane besin kaynağıdır. Tilkiler çoğunlukla kışın çalı yemişlerinden beslenir; keza kuşlar da öyle. Yani yemek için onlara bakın.
  • Üstteki maddeyi okuyunca "mantar da vardır" deyip ava çıkmayın
Mantar sadece sonbaharda, nadiren de ilk bahar ve yazın başlarında ya da sonlarında olur. Kışın bulabilecekleriniz sadece toprak altı mantarlarıdır. (Trüf ve akmelki)
  • Kar yemeyin, eritip için.
  • Ot toplamaktan çekinmeyin; çiçeksiz olsalar da çoğu ot kışın da kolayca bulunabilir
  • Yazın toplayıp kuruttuğunuz otları atmayın; onları baharat yapın
  • Kırınca çıtırdayan dallar kurudur, görüntüye kanmayın
  • Barınağınızın önüne kardan bir set çekin. Bu -eğer kapısı yoksa- barınağınızın soğuk almasını engeller.
2. İLKBAHAR

Bol kaynakları ve ılıman havasıyla kamp için en uygun zaman ilkbahardır. Vereceğim tek tüyo ise şu: 
  • Keyfinize bakın ve "yemek bulamam" diye üzülmeyin.
  • Yok lan, tek değilmiş... Yağmur suyunu arıtmadan içmeyin; keza nehir ve göl sularını da öyle.
  • Her yemişi ağzınıza atmayın. İlkbaharda yenilebilir kadar zehirli yemiş de boldur.
3. YAZ

İşte benim kamp yapacağım zaman... Ama hemen şimdi bir kampa ihtiyacım var... Yaz için...
  • Fazla terleten işler yapmayın (Fizik'teki iş tanımını kast etmiyorum)
  • Otları kontrol edin.
Zira otlar yazın en tehlikeli zamanındadır. Hemen hemen tüm zehirli otların mevsimi yazdır; yenilebilirlik kurallarını ve yenilebilirlik testini öğreneceksiniz, başka çare yok. Zaten zor  bir şey değil.
  • Çamur sizin dostunuz
Çamur, yaz kampının dostudur. Ondan sertleştirip, sıkıp kurutunca taş kadar sert olur. (Denedim, çalışıyor) Bir de kuru otlarla birleştirilince, çok iyi bir yapı malzemesi olur.

4. SONBAHAR

Isıya göre dört mevsimin de tüyoları geçerlidir.

Bitti mi? Bitmedi... İklimler için tüyolar da vereceğim!

ÇÖL

Yaz kampının kolaylığına kapılıp çöl kampı yapmaya kalkarsanız; ya susuzluktan, ya donarak ya da zehirlenerek ölürsünüz! Neden? Çünkü en sıkıntılı iklim çöldür... Ağaç yok, eşya yok... Tüyo mu? Artun'la konuştuk ve bir deveye ihtiyacınız var. Evet, sahra çölü nasıl deveyle geçilir? Yolun yarısına kadar deveyle gideceksiniz. Yarıda deveyi kesecek; etlerini çıkartacaksınız. Derisini uyku tulumu, kemiklerinden eşyalar, etlerinden de pastırma yapacaksınız. (Tütsüleyedebilirsiniz). Barınak yapacak ve kalacaksınız; sonra da barınak barınak göçebe olarak gideceksiniz. (Tamamen Artun'a aittir, telif hakkı bile ödetir -üşenmezse :) Çölün yegane kolaylığı ise yemek ve ateş işinin oldukça kolaylaşmasıdır. (Çölde nasıl yemek işi kolay la, dediğinizi duyar gibiyim; eğer vejetaryen değilseniz olmaz. Çünkü çöl hayvanları protein bakımından zengindir; aksi halde kış uykusuna yatmadan bir kaç yıl aç kalamazlardı). Çölün en büyük zorluğu ise tabii ki su olayı.

CANGIL

Cangıl, yağmur ormanıyla bizim Türkiye ikliminin karışımı gibi bir şeydir. Burada pek tavsiye veremeyeceğim...

YAĞMUR ORMANI

Bu da sıkıntı... Bir kere otlar çok savunmacı; ağaçlardaki meyveler bir acayip... Dahası; piranha, el kadar örümcekler... Yağmur ormanının en kolay işi ise su olayı...

TAYGA

Çam ağacı dolu, oldukça kolay... Karı eritip su yap; çam yaprağından barınak, çay... Yemek mi? Ağaç kurtları, mantar ve bazı bitkiler.

TUNDRA

Bu da çöl gibi sıkıntılı... Zaten "Tundra" dediğin şey "kar biyomu çölü" şeklinde... Ama yosun, börtü böcek ve çok nadiren de olsa çam ağacı var... En olmadı kar barınağı yaparsın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder