Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

30 Nisan 2018 Pazartesi

La oğlum yayınlayın şu Etnospor programını + Blogger ne zamandır İngilizce lan?

Önce ikincisi: Blogger'ı Türkçe kullanıyordum ve Google hesabım vs.de Türkçe'den başka bil kayıtlı değil ama kendisi, ne zaman olduğunu bilmesem de İngilizce'ye dönmüş kafasına göre. Ulan ezbere, okumadan bastığım tuşların yerini bulamıyorum, niye beni ayaküstü çeviri yapmaya zorluyorsun Google ağa?

Neyse, gelelim asıl konuya. Öncelikle, Etnospor nedir bilmiyorsanız, bir araştırın, ben beklerim. Neyse... Şimdi, bu Etnospor beni birçok açıdan heyecanlandırıyor ve bu her gün inanılmaz dolu olacak, haliyle benim bağlı kalamayacak olsam da bir plan oluşturmam gerekiyor. Oluşturdum da... Yalnız, şöyle bir sorun çıktı: E daha 2018 programı yayınlanmamış ki aga! 2017 programı benim bir işime yaramaz, ben de diyorum ulan bu listede şahinler ve yabusame nerede diye?

Vazgeçtim, araştırmayın. Şimdi, Etnospor, geleneksel sporlara ait bir festival. Çadır alanları, okçuluk ve binicilik gösterileri, aşık oyunu (kemiklerle oynanan, misketin atası olan oyun), köçürme (genelde "mangala" terimi kullanılıyor ama Arapça kökenli Latince bir söz olan mangaladansa oyunun Öztürkçe adı olan köçürmeyi kullanmayı tercih ediyorum. Bu arada bizim köyde de biraz daha farklı bir versiyonuna yukkaya/yükkaya -konuşurken yukkaya denir ama şuraya göre adı yük kaya'ymış, bu arada o haberdeki 80 yaşındaki Ömer Çelik dedem olur- derler), mas güreşi, şalvar güreşi, yağlı güreş velhasıl güreş ki mas güreşini birazdan açıklayacağım, yiyek denen ve Türk ve dünya mutfağından yemekler olan yan-festival, geleneksel el sanatları atölyeleri, çadır alanlarında çadırlarda bulunan kültürel eşya satan veya sadece gezmelik olan alanlar ve ilk kez bu sene için yabusame ve şahincilik.

Önce, mas güreşi. Mas güreşi, bir kütüğün iki yanına oturup kollardan çekilen bir çeşit güreş. Günümüzde bu şekil yapılıyor ama muhtemelen eskiden bildiğin yarım kütüğü araya alıyorlar olsa gerek:
mas güreşi ile ilgili görsel sonucu

Yabusame ise, Japon okçuluğunun bir kolu. Şöyle: Japonca yay "yumi", ok ise "ya" ya da "hagano"dur. Japonca'da genel olarak okçuluğa Shahou denir. Bu okçuluk, yaya olarak ve kurallı bir şekilde yapılıyorsa ki bildiğin sanat halindedir "Kyuudo" denir. Eğer, gerçek savaşa yönelik ve at üstünde yapılıyorsa da "Yabusame" denir. Evet, Japonların da atlı okçuluğu var. Bu arada, ilginç bir bilgi olarak atlı okçuluğu olmasını rahatlıkla bekleyebileceğimiz Arapların atlı okçuluğu yoktur. Ama Çin'in bir kısmında, Kore, İran, Japonya'da vardır. Türki halklar ve Moğolları zaten saymıyorum, atlı okçuluğu icat edenler onlar çünkü. Yabusame hakkında bir başka ilginç bilgi ise, Osmanlı'da atlı okçuların yayları biraz daha kısa, yayaların yayları biraz daha uzundu ama 30-100 cm arasındaydı her zaman, özellikle atlı okçulukta en çok 45 cm.lik yaylar kullanılırdı. Yabusame'de ise böyle bir şey yok; Kyuudo'da olduğu gibi insan boyunu aşan ve adı bile "uzunyay" olan İngiliz uzunyaylarından çok daha uzun olan yumi'ler kullanılır. Ayrıca, Yumi'lerin kabzası da asimetriktir. Şöyle ki: İngiliz uzunyayları 120-200 cm arasıyken yumi'ler 140-230 cm. arası olur.

Şahincilik ise, bildiğimiz av için eğitilmiş şahinler. Aslında hemen hemen bütün halkların şahinciliği var ama Etnospor'da Katar usulü bulunacakmış. Neyse...

Bak, gördüm orada "Yayınla" yerine "Publish"i, sinirim bozuldu yine.

Gitmek için gün sayıyorum ama şu programı yayınlayın lan, ne yapacaksınız sonraki pazartesi mi yayınlayacaksınız? 2 gün kala? Neyin peşindesiniz lan siz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder