Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

7 Nisan 2018 Cumartesi

Doğa Yürüyüşünde Mutlaka Yanınızda Bulunması Gereken 4 Şey

Bugüne kadar çoğunlukla bilinçli Survival-kamp, biraz da bir şekilde doğada mahsur kalırsanız ne yapacağınızı yazdım. Şimdiyse, doğa yürüyüşünde; yani geri dönmeyi planladığınız yürüyüşlerde yanınıza almanız gerekenlere bakacağım.

1) BIÇAK
kamp bıçağı ile ilgili görsel sonucu
Doğada bıçağın nasıl büyük bir nimet olduğunu defalarca yazdım, her kaynakta da aynı şekilde yazar/söylenir.

2) SU, ALABİLDİĞİNİZ KADAR SU
su ile ilgili görsel sonucu
Doğada sıcaklığa bağlı olarak daima su kaybedersiniz ve bunu bir şekilde geri almanız gerekir. Vücudun günlük hayat ihtiyaçlarını 100 üzerinden verirsek %60'ı su, %30'u enerji (yemek yemek de içine dahil) ve %10 da diğerleridir (boşaltım vs.). O yüzden bol bol su alın. Şekerli ya da aromalı sular, enerjinize de ekleme yapacaktır ama bunlardan çok daha fazla tüketmeniz gerekecektir, seçim sizin.

3) ACİL DURUM YİYECEKLERİ
acil durum yiyecekleri ile ilgili görsel sonucu
Nedir "acil durum yiyecekleri"? Hayatta kalmak için yeterli besine sahip, çabuk bozulmayan hatta mümkünse hiç bozulmayan, ayrıca fazla kokusu olmayan besinlerdir. Daha önce vücudun günlük hayatta karbonhidrata sadece %10 oranında ihtiyaç duyulduğunu yazmıştım. Acil durumlarda kilo kaybetmeniz sizin için kötü olur, bu nedenle acil durumlarda en az %30, tercihen %60 oranında karbonhidrat almalısınız. Yani acil durum besinlerinin en azından bir kısmının karbonhidrat açısından zengin olması gerekiyor. Ayrıca, glisemik indeks denen bir şey vardır. Glisemik indeks, basitçe; karbonhidratın türüdür. Düşük glisemik indeksli gıdalar, vücudu uzun süre tutar; yüksek glisemik indeksli gıdalarsa hemen harcanır, haliyle acil durum yiyeceği olmaya uygun değildir. Acil durum yiyeceği olarak uygun bazı gıdalar ve glisemik indeksleri: Bal (glisemik indeksi: Orta; böcek ve hayvanları, özellikle ayıları çekecektir), taze meyveler (kuru meyvelerin glisemik indeksleri yüksektir), krakerler (glisemik indeksleri yüksektir), ceviz (glisemik indeksi düşüktür), badem (glisemik indeksi düşüktür), tütsülenmiş et (karbonhidrat içermediği için glisemik indeksi yoktur), hakiki el yapımı pastırma (karbonhidrat içermediği için glisemik indeksi yoktur; hazır market pastırmaları, hani soğuk dolaplarda tutulanlar, uygun değildir), çikolata kaplı gofret (glisemik indeksi yüksektir ama bol miktarda enerji verir). Pişirilmeden tüketilemeyen yiyecekler, acil durum gıdası olarak uygun değildir.

4) BİR ÇANTA
kamp çantası ile ilgili görsel sonucu
Her şeyi taşımak için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder