Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

3 Nisan 2018 Salı

Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı ve Doğadan Elde Edebileceğiniz Bazı Yiyeceklerin Besin Değerleri

Şimdi, üç temel besin yapısı vardır.

1) Karbonhidrat: Anında enerji sağlayan, hemen tüketilip vücuttan atılan ve bizim "Tokluk hissi" dediğimiz şeyi veren şeydir ama karbonhidrat, vücuttan çok kısa sürede atıldığı için bu "tokluk hissi" uzun olmaz.

2) Yağ: Orta vade depo malzemesidir. Daha uzun süreli enerji verir ama ilk alındığında kısa süreli yorgunluğa sebep olur.

3) Protein: Esas enerjiyi verendir ve vücudun temel yapı taşıdır. Kısa vadede "tokluk hissi" vermese de vücudu en uzun tutacak olan şeydir.

Dengeli bir beslenmede; değerler yaklaşık olmakla beraber %70 oranında protein, %20 oranında yağ ve %10 oranında da şekere ihtiyaç vardır. Şeker ise, karbonhidratlarla aynı şeydir. Yani şöyle: Akide şekeri ve ekmeğin besin değeri ve doyuruculuğu arasında bir fark yok. Yıllardır "Ekmek karın doyurmaz" derken bundan bahsediyorduk işte, siz hala "Ben ekmeksiz doymam..." deyin. Kısa süreli enerji o.

Protein, bazı bitkisel besinlerde de olsa da bunları bulmak çok mümkün değil. Protein açısından zengin bitkisel ürünler baklagiller, özellikle soya -ki hiçbir baklagil Türkiye'de doğal olarak yetişmez-, mantarlar ve bazı yosun türleriyle fıstık-benzeri tohumlar. Ama protein açısından zengin olsalar da bunların soya, mercimek, nohut, keçiboynuzu, badem ve Antep fıstığı haricinde etkin maddesi karbonhidrat.

Protein, esas olarak hayvansal gıdalardan elde edilir. Tavuk etinde 18.6 gr. inek sütünde 3.32 gr. sığır etinde 19.4 gr. koyun etinde 16.8 gr. protein vardır.

Yağ, genellikle hayvansal bir besin olarak kabul görse de aslında bitkiler, özellikle tohumlarda bol bulunur. Mesela cevize 64 gr. yağ vardır.

Karbonhidrat ise esas olarak bitkisel besinlerde bulunur.

DOĞADAKİ BAZI HAYVANSAL VE BİTKİSEL BESİNLERİN DEĞERLERİ

Alabalık: 18.3 gr. protein, 10 gr. yağa sahiptir; karbonhidrat içermez. Uzun süreli tokluk ve enerji için kolay bulunup yakalanmasıyla da iyidir. Yanında mutlaka bitkisel besin yenmelidir, yani karbonhidrat alınmalıdır.

Tavşan eti: 21 gr. protein, 08.1 gr. yağ içerir; karbonhidrat içermez.

Sülün eti: 22.7 gr. protein, 09.3 gr. yağ içerir.

Ebegümeci: 04.4 gr. protein, 0.6 gr. yağ, 04.3 gr. karbonhidrat içerir.

Mantar: 02.7 gr. protein, 0.3 gr. yağ, 04.4 gr. karbonhidrat içerir.

Nane: 5 gr. protein, 01.3 gr. yağ, 07.9 gr. karbonhidrat içerir.

Semizotu: 2 gr. protein, 0.5 gr. yağ, 03.9 gr. karbonhidrat.

Çekirge: İşte şaşırmanızın başlangıcı. Hatırlayalım tavukta 18.6 gr. sığır etinde 19.4 gr. sülün etindeyse 22.7 gr. protein vardı. Çekirgede 14 gr. protein vardır. Yani iki tane çekirge, sizi yüz gram sülün etinden daha iyi doyuracaktır, ki çekirge diğer hayvansal gıdalarda olmayan karbonhidratı da içerir.

Salyangoz: Salyangozda ise 16.1 gr. protein vardır ve yine çekirge gibi karbonhidrat da içerir. Salyangozu yakalamanın çekirgeyi yakalamaktan çok daha kolay olduğu düşünülürse, doğada salyangoz yemek en akıllıcası olacaktır. Ancak; insan bedeni, devamlı aynı besinleri aldığında bir süre onlardan uzaklaşabilir. En sevdiğiniz yemeği bir ay boyunca üç öğün ve arada başka hiçbir şey olmadan yerseniz, artık bünyeniz ondan nefret etmeye başlayacaktır. Yani tıpkı günlük hayattaki gibi doğada da çeşit yememiz gerekir. (Bu, insanlara özgü bir durum olmasa da hayvanların çoğunda yoktur)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder