Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

23 Nisan 2018 Pazartesi

Biyoloji, Gastronomi ve Ziraate Göre Meyve ve Sebze Kavramları

Şimdi, bu üç bilimde meyve ve sebzenin tanımları farklıdır. Günlük hayatta gastronomiye göre olanı kullanıyoruz.

BİYOLOJİ

Artık kafamıza kafamıza kakıldığı için, -ki ben de bunu zamanında yaptım- şunu biliyoruz: Çiçekten gelen (incir hariç) ve tohumu koruyan etli kısma meyve denir. Elma, armut, kavun, kabak, domates, ceviz biyolojiye göre meyvedir. Biyolojiye göre sebzelerse: Maydanoz, patates, havuç, mantar.

GASTRONOMİ

Gastronomide, tek başına tüketilebilenlere meyve, genellikle yemeğe katılanlara sebze denir. Elma, armut, kavun, portakal gastronomiye göre meyvedir; domates, kabak, patlıcan, maydanoz, patates, havuç ve mantar ise gastronomiye göre sebzedir.

ZİRAAT

Ayrıntılarını tam bilmiyorum ama bitkinin otsuluğu ve tek yıllık mı çok yıllık mı olduğuyla ilgili bir konu var. Mesela kavun ve karpuz, ziraate göre meyve değil, sebzedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder