Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

4 Nisan 2018 Çarşamba

Üç Temel Ok Tutuşu ve Hayatta Kalma Üzerine Artı ve Eksilerinin Değerlendirilmesi

Daha önce ok tutuşlarını ayrıntılı biçimde yazmıştım. Bu yazıda ise, üç temel tutuş olan "Kıstırma", "Akdeniz" (Nam-ı Diğer Üç Parmak) ve Başparmak (Nam-ı Diğer Türk) tutuşlarının doğada hayatta kalma ve eğitimsizlik durumlarında artı ve eksilerini değerlendireceğim.

1) Kıstırma

Oku kolayca tutmanızı, elinizden kaçırmanızın zorlaşmasını ve kolay hedef almanızı sağlar ama okun gerçek gücünü baskılar. Bir eğitime gereksinim duymazsınız. Ayrıca kısıtlamaları da yoktur; yayın her iki yanından da oku atabilirsiniz.

2) Akdeniz
Okun elinizden kaçma ihtimalini artırır ve eğer bir eğitiminiz yoksa hedeflediğiniz yeri vurmanız çok zordur. Ne var ki okun gücünü baskılamadığı için kıstırma atışıyla vuramadığınız şeyleri vurabilirsiniz. Sağlak birinin oku soldan atması gerekir, aksi halde yarısı boşa gider.

3) Başparmak

Okun elinizden kaçmasını neredeyse imkansız hale getirir ve sapması, Akdeniz tutuşundan daha azdır. Buna göre doğada en mantıklısı budur. Ne yazık ki bu doğru değil çünkü eğitimsiz elleri mahveder, üstelik düzgün bir şekilde öğrenmek için en az bir ayınızı feda etmeniz gerekir. Sağlak birinin oku sağdan atması gerekir, aksi halde yarısı boşa gider.

4) Sonuç

Her ne kadar oku baskılasa da bir eğitim gerektirmediği ve en güçsüzden en güçlülere herkesçe uygulanabildiği, kısıtlaması olmadığı ve sapması da oldukça az olduğu için "kıstırma" tutuşu, eğitimi olmayanlar için en mantıklısıdır. Akdeniz veya Başparmak tutuşlarından en az birinin eğitimini almış (ki Akdeniz tutuşu günümüzde Olimpik Okçuluk'ta kullanılıyor; geleneksel okçuluk kurslarında da ilk başta Akdeniz tutuşu öğretilir bu şekilde hiç ok atmasanız da) kişinin eğitimli olduğu tekniği kullanmasıysa daha iyidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder