Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

6 Nisan 2018 Cuma

Doğada Mideniz Kurtlanırsa Ne Yapmalısınız?

1) Öncelikle, "mide kurdu" nedir; onu doğruca bilmek lazım.

Mide kurdu, geleneksel anlamda tenyaya (Taenia saginata) verilen isimdir. Daha geniş anlamıyla ki o anlamını kullanarak yazacağım, mide veya bağırsaklarınıza yerleşen her türlü paraziti ifade eder.

2) Neden kurtlandığınızı anlayın ve bunu bir daha yapmayın.

Çiğ et yemiş olabilirsiniz. Tamam, burada duralım. Balıkların çoğu çiğ yenilebilir; yine börtü böceği de çiğ yiyebilirsiniz. Sürüngenlerin etleri, klasik etler gibi bolca parazit taşımaz ama yine de zorunda kalınmadıkça pişirilmelidir. Yani sadece kırmızı etler ve kuşların etlerini düzgünce pişirmeli, sürüngenleri de mümkünse pişirmelisiniz. Peki, pişirmek mümkün değilse? Bu, ortam ve malzemelere göre değişir. Mesela yılın en soğuk döneminde, etleri pişirmek yerine ince dilimleyip karla kaplamayı tercih edebilirsiniz. Yine ateş yakmanız mümkün değilse etleri baharatla kaplayıp bir süre tutarsanız kendi kendine az da olsa pişecektir. Bu, özellikle sürüngen etlerinin tamamen pişmesini sağlayacaktır. Tabii baharat olarak ne kullandığınız önemli: Gidip ebegümecini kurutarak eti onla kaplarsanız hiçbir işe yaramaz. Türkiye doğasında bulunabilecek bazı koruyucu ve pişirici baharatlar çiğdem soğanı (çakal çiğdemi olmamasına dikkat), nane (Türkiye doğasında beş farklı nane çeşidi ve nanegillerden yedi bitki yaşar, bunlardan ikisi bahçe nanesinin yabani atalarıdır), kekik (yine Türkiye doğasında birçok çeşit dağ kekiği bulunabilir), tuz, adaçayı, biberiye, çemen, defne yaprağı (Var olan üç defne türünden sadece Akdeniz defnesi -ki Türkiye'de bulunan türdür- yenilebilirdir). Bir de mutfaklarda pek göremediğimiz ballıbabaların çiçekleri de pişirici ve koruyucu baharat olarak kullanılabilirdir.

3) Kurtlandınız. Ne yapmalısınız?

Öncelikle: Bol bol dışkılayın, her fırsatta dışkılayın. Bol miktarda ılık sıvı tüketin; özellikle de süt. Yine bolca bal, şeker ve baharat tüketin. (Doğada şekeri nereden bulacağız, demeyin. Her bitki içinde biraz şeker içerir; ben oğul otunu -melisa da denir- tavsiye ederim). Bir de bir daha çiğ et yemeye kalkmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder