Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

17 Şubat 2015 Salı

SC'de Avlanma Ekipmanları

Evet, ok ve yay götürmekten bahsetmeyeceğim... Aslında, bahsedeceğim sanırım. Önce, doğada ok ve yay yapabilir miyiz? Eğer bıçak ve artık metalimiz var ise, bu mümkündür. Zeytingiller (Zeytin, kurtbağrı, şimşir) ve huşgiller (huş, fındık, gürgen) iyi ok ve yay olur. Ama ben yine de doğrum düzgün bir ok yay alıp onu kullanma taraftarıyım. Okun arkasındaki tüy mühimdir, aman dikkat. Önüne de eritilmiş metal ya da keskin taş parçası kullanın. Taşın keskinliği ve hafifliği önemli...

Yalnız, SC'ye asla komplike ok yayla gitmeyin! Olabilecek en basit yayı kullanın... Yoksa Survival Camping bir anda Hunter Camping veya Warrior camping'e dönebilir.

Ha, olta peki?

Doğada, olta yapmak da kolaydır. Büyük balıklar için böğürtlen dalı...

Ama; başka balıklar için de çeşitli oltalar yapılabilir...

Isırgandan misina, bitki dikenlerinden, hayvan kemikleri veya dişlerinden, hatta taşlardan ve dallardan olta iğnesi yapabilirsiniz.
Açıkçası, daha önce doğada iğnenin nasıl yapılacağını hiç merak etmedim. Ama şu an araştırıyorum. En kolay olta iğnesi, "boğaz iğnesi" imiş. İki ucu sivriltilmiş ve ortası kısmen oyuk bir dal parçası. Aslında, pratiğime ve diğer teorik bilgilerime bakarak; bu iğne hakkında şöyle kanılara vardım:
1- Boyutunu ayarlayabileceğiniz için pek zorluk çekmezsiniz.
2-  Düz yapılı olduğundan, bazı sıkıntılar çıkabilir.
3- Batmayabilir ama bu olumlu bir özellik mi yoksa olumsuz mu onun kararını size bıraktım.
4- Şekli dolayısıyla yem takılamaz ya da yeme gerek kalmaz.
Şekli deyip durdum, işte şu:
Gorge_Hook1
Az daha araştırdım, yem ile tamamen kaplanıyormuş. Balığın iğneyi tamamen yutması gerekiyormuş, bu nedenle küçük balıkları tutmak mümkün değilmiş.

Ha, Türkiye'de pek çok yerde ateş yakmak yasak olduğundan ağlaya ağlaya ocak götürmek zorundayız... Ama bizim kamp yerinde muhtemelen ateş yakmak yasak olmayacak. Yine de, her ihtimale karşı ocak götüreceğim.

Bir şey söyleyeyim mi? Eğer su kaynağı yakınındaysanız, balık yakalamak sizi büyük bir yükten kurtarır. (SC'ci umduğunu değil, bulduğunu yer) Ve unutmayın, Survival Camping, adı üstünde; hayatımızı ortaya koyarak girdiğimiz bir zeka ve yetenek testidir. Ölümle bitebilen bir oyun, taktik dönen bir kumardır ve bu kumarda doğa asla kaybetmez. Ya berabere kalırız, ya da biz kaybederiz ki ortaya koyduğumuz şey ölümdür.

Korkmayın canım... Zeka ve yetenek testi diye boşuna demedim. Doğa, kendine saygı duyanı ve işini bileni zorlamaz. Asıl zorlanacak, doğayla arası olmayanlardır...

Tuzak arıyorum ama pek bulamadım... Sadece balık tuzakları var. Yine de size bir link vereceğim:
http://bc.vc/jodbOn
Burada güzel olta yapımı, tuzaklar vs. var. Ama biraz kastırıyor, hemen çıkarmıyor istediğin sonucu. Hem yazarak anlatmış, hem de video koymuş...

Evet, kış kampı için de uygun ipuçları var... Bu siteyi şimdiye kadar nasıl fark etmedim ben ya?

Yenilebilirlik testi, hayvan ayak izleri gibi yazılar var...

Aha, beyaz bitki tehlikesi de var... Süper...

Şu önemli, gerçi hepsi önemli ama:
https://dogayakacis.wordpress.com/2014/04/17/tum-gece-yanacak-bir-kamp-atesi-yakmak/

Bu, özellikle gece zifiri karanlık olan yerlerde yaptığınız kamplarda işe yarayacaktır.

Ha, SC'de çadır ve uyku tulumu şart mıdır?

Cevap: HAYIR.

Doğada, yapabileceğiniz pek çok barınak vardır. Ayrıca, farklı şekillerde yataklar da yapılabilir. Barınaklar temek olarak "Ağaç altı", "yer altı" ve "çadır" olarak ayrılır. Ağaç altı barınakları, daha az malzeme gerektirmesi ve malzemelerin neredeyse hepsi orijinal boylarını koruduğu için en uygun barınaklardandır. Yer altı barınakları, ısı olayını ayarlamaya gerek kalmaması ve tek ihtiyacınız olan malzemenin taş toprak olması nedeniyle eğer kazıcı ekipmanınız varsa en kolay ve en işe yarar barınaklardandır. Ancak, börtü böcek gelmesi ihtimali kuvvetlidir. Çadır barınaklarının arasında ise iglo, kubbe barınak ve tepee vardır. Bunlar, "çadır" denilen yapının atalarıdır. Hatta tepee atası değil, direkt kendisidir çadırın. Bunlarda; bükülebilecek malzeme bulmak gerektiği ve barınak boyundan kısılmak zorunda olunduğu için biraz daha zordur. Ayrıca, bunlarda; iglo haricinde, ısı olayını ayarlamak için ısıtıcı ya da en azından deri parçası konulmalıdır.

Yataklar da, "Yükseklik yatakları", "yer yatakları" ve "Tulumlar"dır. Yükseklik yatakları için bu ve şu adrese bakabilirsiniz. Yer yatakları için, çam yapraklarından, otlardan yapabilirsiniz. Sistem şu:
En alta odun, üste dal, üste ot... Ama bu yatağı her gün değiştirmek gerekiyor. Ya da hayvan postlarından yer yatakları yapabilirsiniz. Ancak, konu burada tıkanıyor. Bu iki yatak çeşidi; yorgan gerektirir ya da açıkta uyursunuz. Tulumlar ise uyku tulumunun atasıdır. Sistem şudur: Yatağın döşek kısmı, aynı zamanda yorganı. Bunun için, baza kısmı yoktur. Genel olarak tulumlar; bir hayvan postundan ya da artık kumaşlardan yapılma rulo biçimindedir.

Aynı sitede, kömür yöntemi mantığıyla yapılmış bir filtreye rastladım. Yapmaya çalıştığım ama beceremediğim bir tasarımdı...

Açıkçası, şu kamp var ya hani; yine üçümüzden başka kimsenin katılmayacağını bilsem de kural yazdığım, heh işte; ona su götürmeyi düşünmüyorum. Yemek zaten götürmeyeceğim...
Untitled-1
Resimde yok ama kömür de var... Aslında, sıralama şöyle (ya da tam tersi, fark etmiyor): odun kömürü tozu, iri taneli kum, çimen/ot, çakıl taşı... Hepsi sıkıca yerleştirilecek... Ben kömür tozu değil de bir parça kömür koyacağım...
İşte böyle...

Yani, sonuç bu...

Ayrıca, doğada, her şeyde olduğu gibi avlanmada da en yakın arkadaşınız yine bıçaktır. Ve doğanın insana vermeyeceği tek ekipman, bıçaktır. Bıçak sahibi insan; doğada olmayan bir ekipman elde etmiş olur. Ha, belki bıçak yerine kullanacak şeyler bulabilirsiniz ama bunlar metalden olmadıkça ateş yakamazsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder