Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

3 Şubat 2015 Salı

Eve dönünce yapacağım tarifler

Damak tadıma uyarlanmış tarifler... Hepsini veriyorum, "kilit" yazdıklarım dışındaki malzemeleri değiştirmenizde sakınca yok. Bazılarına da yanına "şunu veya şunu da kullanabilirsiniz" yazacağım. Önce listesi...

Gohan, oyako donburi, andong jjim dak, omuraisu, sukiyaki (bunu  az önce Watashi ga Motenai no wa Dou Kangaetemo Omaera ga Warui! -kısaca WataMote- izlerken öğrendim ama aslında Gintama'da da görmüştüm), ve o an aklıma gelecek bir şeyler, yakisoba filan yapacağım. Dur, dünkü yazıma bakıyorum. Hah, sadece patates kroket varmış; Kore usulü, körili...

Gohan tarifi; buradan...

Oyako donburi...
Malzemeler:
Bitkisel yağ
Şeritler halinde kesilmiş derisiz kemiksiz tavuk göğüs (Kilit)
İnce dilimlenmiş soğan (Soğan sevmem ama donburi'ye gidiyor)
Şeritler halinde dilimlenmiş mantar (Shiitake'yi Türkiye'de nereden bulacağız Allah aşkına? Kültür mantarı kullanın, gayet güzel.)(Kilit)
İnce çubuklar halinde kesilmiş havuç
Beyaz şeker (Normalde iki yemek kaşığı ama ben bir çay kaşığı koyuyorum. Miktar önemsiz, hiç koymasanız da olur)
Soya sosu
Tuz
Çırpılmış yumurta (Kilit)
Tarif:
Orta ateşte büyük bir tavada yağda Tavuk ve soğan, 5 ila 7 dakika pişene kadar sote edin.
Mümkün olduğunca fazla sıvı olarak boşaltın.
Tavuk suyu karıştırın ve 2 dakika pişirin. Mantar ve havucu ekleyin ve şeker, soya sosu ve tuzu karıştırarak birkaç dakika kaynamaya bırakılır. 3 dakika daha pişirin. Yavaşça karıştırın. Yarısında Dövülmüş yumurta tavuk karışımı üzerine dökün ve yaklaşık 10 dakika, yumurtalar pişene kadar pişirin. Japon yapışkan pilav üzerinde servis yapın.
Orijinal tarif

Andong jjim dak
Malzemeler:
Bütün tavuk (Kilit)
Patates (Kilit)
Havuç
Kuru soğan
Kore makarnası (Ya da noodle ya da ramen ya da spagetti)(Kilit)
Kuru biber (Olmasa da olur)
Sosu:
7 yemek kaşığı Soya sosu (Kilit)
1 tatlı/çay kaşığı Bal (Ya da şeker)
Çok çok az yarım diş sarımsak
2 yemek kaşığı Sıvı yağ
1,5 bardak Su
Üstüne:
Susam yağı (Kilit)
Susam (Kilit)
Tarif:
Tavuk parçalanır. Kaynar suda 20 dk. haşlanır. Süzgeçten suyu çıkarılır. Tavaya yağ dökülüp sarımsak ve kuru biber sotelenir. Patates, havuç ve kuru soğan ilave edilir. Sosu hazırlanır ve ilave edilir, kaynamaya bırakılır. Makarna suda biraz yumuşatılarak ilave edilir. 10 dk. daha pişirilir. Susam yağı ve susam eklenip az daha pişirilir.

Hadi geri kalanını internetten bulun ama sukiyaki bulamazsınız.

Sukiyaki
Malzemeler:
Güveç ya da derin tava (Kilit)
Sığır eti (Kilit)
Peynir (İstenirse, soya peyniri olursa iyi olur ama ben mecbur normal peynirden yapacağım)
Mantar
Noodle/Ramen/Spagetti (Eğer shirataki bulursanız ondan yapın ama ben el mecbur NUDO'dan yapacağım. NUDO bana para ödemiyor bu arada, üreticisi de değilim... Ama ne yapayım, ramen krizimi bastıran güzide yiyeceği ve markasını seviyorum)(Kilit)
Pirinç (Kilit)
İstediğiniz sebzeler (Mesela Çin lahanası/Kore marulu filan ya da soğan moğan)
Sosu: (Kilit)
Sukiyaki sos, hazır bulursanız da almayın; içinde pirinç şarabı olabiliyor. Onun yerine et suyu/tavuk suyu, soya sosu ve hafifçe şekeri karıştırın; içine susam yağı, taze soğan da ilave edebilirsiniz.
Hepsi güveçte/tavada pişirilir, güveçten/tavadan yenir, tabağa konulmaz. Az pişmişi makbul ama ben yeterince pişireceğim, bir daha Miso çorbası vakası yaşamak istemiyorum.

Shiratake'yi ilk defa duydum, dang-meon'un (Kore spagettisi) Japon versiyonu anladığım kadarıyla.

Ja ne!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder