Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

7 Şubat 2015 Cumartesi

İyisiyle kötüsüyle Uzakdoğu Mutfağı

Miso çorbası yenilgisinden sonra bu sevdadan vazgeçeceğimi düşünenler fena halde yanıldı. şu iki liste beni gaza getirdi aslında:
http://onedio.com/haber/sevgilinizi-uzakdogu-restoranina-goturmeniz-gerektiginin-8-kaniti-444499
http://onedio.com/haber/uzakdogu-mutfaginin-yeni-favori-mutfaginiz-olmasi-icin-10-sebep-399837

1. Türk damak tadı tartışması


Hayır ona bakarsan balık sevmeyen, turşu yemeyen, erişteyi beğenmeyen de var. Hangi Türk'ün damak tadı? Ayrıca; damak tadına uymayan, uyan, uymayan ama bu sevdadan vazgeçemediği için tarifleri değiştirip yiyen kişiler olarak üçe ayrılır Uzakdoğu manyakları.

2. Sonuçta, tüm dünyanın damak tadına uyan ramen ve noodle gerçekleri de var.


İster sade, makarna çorbası halinde; ister soslu, ister sebzeli, ister etli, ister balıklı, ister suyunu süzüp hatta isterseniz salçalı yiyin. Ramen bu, her şeyi katabilirsiniz; yeter ki abartıp iğrençlik boyutuna ulaştırmayın. Hem, buharda pişmiş, haşlanmış, kızartılmış, hatta yumuşatılıp çiğ şekilde bile yiyebilirsiniz.

3. Tabii Japon'lardan başkasının yiyemeyeceği miso çorbası ve sushi de var...


Ve tabii Çinliler ile bazı Korelilerin... Miso çorbası, aslında Japon mamasıdır. Bebeklikten alışıyorlar.

4. Baharat sevenlere nefis köri


Hem de acı sevenler için acı, tatlı sevenler için tatlı, tuzlu sevenler için tuzlu ve sarı gıda boyası isteyenler için pek tadı olmayan versiyonları var. Tabii Japonlar genelde tatlı ya da tuzlu, Koreliler daha çok acı tercih ediyor.

5. Baharat sevmeyip acı sevenlere bin bir çeşit acı sos


Acılı ekşili, acı tatlı, sriacha ve daha niceleri...

6. Acı sevmeyip sos sevenlere soya sosu


Hem her şeye yakışıyor ama tuzlu olduğundan az koymak lazım.

7. Çiğ köfte bağımlılarına: Wasabi


Tabii çiğ köfteyi hepimiz on on beş tane yiyebilirken wasabi'yi ağır acıcılar fena isotçular dışında yiyebilen çıkacağını sanmıyorum.

8. Veganlar için en uygun mutfak


Uzakdoğu mutfağı'nın üç önemli kaynağı vardır: Deniz, soya ve pirinç. Deniz ürünleri katılmayan yemek pek olmasa da aslında Uzakdoğu mutfağında özünde et olarak sadece deniz ürünleri ve kuşlar vardır; Hint etkileşiminden dolayı kırmızı et Uzakdoğu mutfağına sonradan girmiştir. Veganlar, rahatça tofu (Uzakdoğu peyniri) ve Uzakdoğu yoğurdu yiyip sütü içebilir. Çünkü onlar inek sütü değil, soya sütü kullanıyor. Ayrıca hamurların çoğu (hemen hemen tamamı) pirinç unundan ve soya sütü gibi şeyler içeriyor; sadece ramen hamurunda bazen yumurta kullanabiliyorlar. Ama hazırlarda yumurta yerine tuhaf bir kimyasal kullanıyorlar.

9. Balık bağımlıları vs. şeker bağımlıları


İkisi için de en uygun mutfak. Adamlarda balık suyu ve balık bulyon var ya... Bir de hemen hemen her şeyin içine bolca şeker atma huyları var. Hem, doughnut denilen yiyeceğin (Doğrusu donut değil mi ya?) aslında bir Çin tatlısı olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca, pilav, şehriye ve erişte de Uzakdoğu mutfağına ait; aslında bu da Türklerin de Uzakdoğulu olduğunun kanıtlarından. Aslında, her türlü pirinç unu içeren tarifin kökeni Uzakdoğu çünkü pirinç ve de doğal olarak pirinç ununun kökeni de Uzakdoğu.

10. Şiş kebap


Türk mutfağına ait olan şiş kebabın Japonya'da en sevilen "yabancı yemek"lerden olduğunu ve Kore'de her yerde Türk kebapçısı bulunduğunu; Çin yemek çubuğu (Kuaizi) ile çöp şişin tasarım olarak aynı olduğunu biliyor muydunuz?

11. Turşunun dayanılamaz ekşiliği


Turşunun Türk mutfağına özgü olduğunu düşünüyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Çin, Kore ve Japon turşuları da var; hem de bizimkiler gibi tuzlu ve sarımsaklı. Tabii bazı farklar da var ama sonuçta turşu turşudur.

12. Pisboğazlık


Kendimizi kandırmayalım, her Türk'te biraz pisboğazlık vardır. İşte bu, özellikle de en olmayacak yemekleri karıştırma huyu ve sefer tası kültürü; Uzakdoğu'da da var. Tabii Japon sefer tası olan obento bizimkinin "aman karışmasın" tasarımından ziyade "karışsın ama şekilli dursun, cool olsun" kafasında.

13. Sirke vs. soya sosu


Soya sosu, Uzakdoğu'nun hem sirkesi, hem salçası, hem de nar ekşisidir. (Aslında şu durumda soya ekşisi)
BONUS: Ramen mi noodle'dan, noodle mı sobadan?

Şimdi; nasıl bir bonus bu? Japon'lara göre ramen, noodle filan hepsi soba türü. Çinlilere göre soba, ramen filan hep noodle türü. Korelilere göre alayı "Pasıta" (Makarna) türü. Bu, erişte mi makarna, makarna mı erişte yoksa farklı şeyler mi, tartışmasından farksız. Bakın; noodle=şehriye, shiratake=Tel şehriye, Udon=Erişte, Ramen=Spagettiye benzemeye çalışan erişte, soba=Karabuğday makarnası, dang-meon: Spagetti, bu kadar... Ama hangisi hangisinin türü? Alayı makarna (Pasıta/Dang-meon) mı, alayı noodle mı, alayı ramen mi, alayı soba mı, alayı spagetti mi, alayı udon mu? Avrupalılara göre alayı noodle bu arada, İtalyanlara göre belki alayı makarnadır. Ha, bir de vermicelli var; o ne hiç bir fikrim yok. Avrupa noodle'ıymış sanırım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder