Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

23 Aralık 2014 Salı

Zor, zor diye başladım ama; liste var: Balık besleme... Of, liste var işte; gir bak

Hayat zor be okur (Sanki okuyan var aq). Akvaryum hobisi son zamanlarda epey kolaylaştı; ancak teraryuma geldiğinde iş, hala çok çok zor be iş... Evet; e... Başlığı "Zor, zor" yaptım; "Zor, zor diye başladım ama; liste var: Balık beslemenin aslında kedi köpek beslemek kadar eğlenceli olduğunun 9 kanıtı" yapayım... 9'u da kafamdan attım...

Neyse...

1) Sahibini tanıyan tek hayvan köpek değildir!

Akvaryumun önüne geldiğiniz an ön cama yığılır, türüne özgü davranışlarla yem isterler...
2) İlla elle sevmek mi lazım?

Uzaktan sevmek aşkların en güzeli sonuçta... Daha doğrusu böyle bir söz var. Ama ille okşamak istiyorum derseniz, videodaki adam gibi Japonbalığı besleyin Ya da şuradaki gibi alligator gar, köpekbalığı filan besleyip; elinizi kolunuzu kaptırın.
3) Masraflar

Köpek beslemeye kalksan; kulübesiydi, şusuydu busuydu derken masraflar bin lirayı geçiyor. Kedi beslemeye kalksanız da alınan malzemeler değişse de yine bir üç, dört yüz TL tutuyor. Balık beslemek daha mı ucuz? Bunun cevabı; kısa vadede evet. Uzun vadede değişim, akvaryum hobisine girenin bir daha çıkamaması ve maymun iştahlılığın, hep farklılık arayışının getirdiği ve özentiliğin eklendiği durumda; uzun vadede milyar dolarlara gelebiliyor... Ancak; kedi köpek gibi tek kalemde harcamadığınızdan ve çoğu malzeme başlangıçta boş verilip yeniden veya daha sonra alınabilir. Başlangıç için en fazla üç yüz TL tutacaktır; tabii akvaryumun boyutu ve balık sayısı arttıkça, kullanılacak malzeme de daha pahalı olacaktır. 60 lt. akvaryum; yaklaşık 60 - 100 TL. Bir filtre (60 lt.ye uygun filtre) 40 TL. İki japon balığı; al sana 200 TL başlangıç.
4) Sosyalleşme imkanı

Kedi köpek besleseniz; forumlar az... Ama yüzlerce akvaryum forumu, akvaryum kulüpleri var... Sizi anlayan, yargılamadan kabul eden insanlar; size ve balıklarınıza daha güzel bir hayat sunmak için çabalayan duayenler, ustalar, hocalar... Akvaryum hobisi, petshopçudan mühendise, inşaat ustasından memura pek çok arkadaşınız, hocanız, abi ve kardeşleriniz olmasını sağlar... Buluşup gölden balık toplamaca, bir yandan oltanızla avlanırken bir yandan balıklara yapılan eziyetlerden bahsetme, bir yandan oluşturdukları harika mini doğayı, yağmur ormanını, Amazon nehrini izlerken bir yandan hayattan konuşmaca... Pet shoptan kaç yüz TL'ye sahip olacağınız ekipmanı, canlıları neredeyse yarı fiyatına sahip olma...
5) Otomatik Gelen ek ilgi

Akvaryum hobisiyle ilgilenen bir insan; Biyoloji, Kimya, Coğrafya ve hatta Fizik de bilmek ya da öğrenmek zorundadır. Mesela beslediği türlerin özelliklerini, su değerleri ve hangi canlının pH değerine nasıl tepki verdiğini, akvaryumun kaç lt. su aldığını, filtrenin saatte kaç devir daim yaptığını, vatozlara yem vermek gerektiğini, göl ve nehir balıklarının farklı akıntı istediğini, balıkların hafızasının 3 sn. olmadığını, midyelerin ölünce daha önce filtreledikleri pislikleri suya geri atmadığını bilmesi gerekir.

Şimdilik bu kadar bulabildim, sonra devam ederim... (hı hı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder