Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

11 Aralık 2014 Perşembe

Kamp Yemekleri: Etler

Evet; kamp yemeği tarifleri vereceğim... Öncelikle; etler...

Önce, yenebilen hayvanlara bakalım...

Bu arada; tarifler denenmiş olsa da burada yazacağım etler denenmemiş, öğrenilmiştir.

Survival camping; tam olarak doğada hayatta kalma durumunu taklit etmek olduğuna göre, yemeği kendimiz bulmalıyız... Hangi hayvanlar yenmeli?

Lezzetten ziyade (her ne kadar o da önemli olsa da) kolay bulunması ve yakalarken yormaması gerekir. Böcekler, yılanlar, kertenkeleler; ok ve yay ya da mızrak gibi ekipmanınız varsa sincap, kuş ve tilki yiyebilirsiniz. Ancak bu üç hayvan; insandan çok daha fazla kaçtığından, yorucu ve avı zordur.

Böcekler: Böcekler, zehirli olabilir; olmasa da temiz olmayabilir... Örneğin hamamböcekleri (İsimlerinin aksine) milyarlarca mikrop barındırır. Çekirge ise hiç bir mikrop taşımaz, çiğ olarak da yenilebilmesi ve kolay yakalanmasıyla (Daha önce yakaladım, oldukça kolay ve hiç yorucu değil; tabii nerede olduklarını biliyorsanız. Çekirgeler, sürü halinde hareket eder; genelde tabii) ayrıca da küçük boyuna rağmen oldukça fazla besin içeriği ve doyuruculuğu olduğundan listemizde başı çekiyor. Eğer alerjiniz yoksa, arıları da (Sadece tüylü arılar, aşağıda iki uygun resim var; haricindekiler, alerjiniz yoksa bile tehlikelidir) yiyebilirsiniz; tabii önce o sizi sokmazsa!



Ayrıca, çekirgeleri; diğer hayvanlara yapamasanız da, ölü olarak bulunca dahi yiyebilirsiniz. Tabii muhtemelen bulamazsınız; çünkü ölü çekirge, anında oradaki diğer böcekler tarafından yenmeye başlar. Kurtları ve tırtılları da yiyebilirsiniz ancak zehirli olup olmadığını sadece bir uzman bilebilir (Kurtların geneli yenilebilir olsa da, istisnalar vardır; ayrıca çoğu tırtıl zehirlidir). Mesela ipek böceklerini yakînen tanıyorsanız ve doğada ipek böceği tırtılı olduğuna emin olduğunuz bir böcek bulabilirseniz, kızartarak yiyebilirsiniz.

Kertenkeleler: Başı ve pençeleri haricindeki kısımlarını, pullarını ayıklayarak yiyebilirsiniz. Ancak kertenkeleler için şartlar vardır: Çift renli veya parlak renkli olmamalıdır. Küt kuyruklu da olmamalıdır. Tek renk ya da yeşil-kahverengi pullular, kuyruğu ince uzun olanlar ve özellikle de kuyruk bırakabilenler gönül rahatlığıyla yenilebilir. Bir kertenkelenin kuyruk bırakabilmesi, onu yiyen hayvanların varlığına işaret eder ki bu da insan tarafından da yenilebilir demektir. Gekolar, gönül rahatlığıyla yenilebilir. Aşağıda, yenilebilen dört kertenkele var. Ortak özellikleri, bu yukarıda saydıklarım.

Misal; sol üstteki yenmez. Neden? Parlak ve çift renkli.
Yani çelişkiyi bulun...
Haa; bir de... Dikenlilerden, normal şartlarda uzak durulmalıdır ancak yeşil iguana, kahverengi iguana ve Laudakia stellio (aşağıda, Nam-ı Diğer Dikenli Keler) yenebilir. Ancak yine de, dikenler daima zehir belirtisidir (Tüm genellemeler yanlıştır, dikenli olduğu halde zehirli olmayan şeyler de var ama siz yine de dikenlerden uzak durun)

Yılanlar: Baş ve kuyruk arasındaki kısımlar yenir. Zehirli ve zehirsiz yılanlar hakkında da bir yazım olacak ama zehirliler de yenebilir (Yani kertenkele ve böceklerden farklı olarak) tabii baş ve kuyruğunu atmak suretiyle. Çünkü zehir, dişlerdedir; vücutta değil. Nadiren de kuyrukta depolanır. Bunların nasıl yakalanacağını daha sonra anlatacağım. Yani vücut yenebilir. Yılan etlerini mutlaka tuzlayıp tercihen baharatlamalısınız ancak böcek ve kertenkelelerde böyle bir zorunluluk yoktur. Unutmayın: Su yılanları, diğerlerinden daha az zehirlidir (Yani zehirsizdir). Bu yüzden suyılanları, tercih sebebidir. Ayrıca; su yılanları uysaldır ve (özellikle karadayken) daha kolay yakalanır. Oltaya kurbağa takarak yakalayabilirsiniz.



Ha; unuttum, kaplumbağa da var... Geleceğim ona da; önce kurbağayı anlatayım...

Kurbağalar, derileri daima zehirli olan canlılardır. Yani deri yüzmeleri, özel yöntemle yapılır. Ayrıca, yakalanması zordur ve özel pişirme yöntemleri vardır. Eti besleyici değildir. Sadece bacakları güvenlidir ve o da özel şekilde pişirilir. Ancak; yılan ve büyük balıkları avlamak için kullanabilirsiniz. ÖNEMLİ! Kurbağayı hayvanın midesinden çıkartmayı unutmayın, zehirlenirsiniz maazallah. Hatta; iyisi mi komple sindirim sistemini atın. Zira sindirim başlamış olacak... Ha; eğer doğada aç, susuzken canınız gazoz çekerse; o mideyi çiğ çiğ yiyin, o kadar keskin asit zor bulunur. Yalnız, sonra gelip de "Yok benim midem, boğazım eridi" diye feryat etmeyin.

Kaplumbağa: Hem kurak alanlarda, hem de sulak alanlarda bulunabilmesi ve her türünün yenilebilmesi, ayrıca bol eti ve kolay yakalanmasıyla; sürüngen listemizin tepesine, tüm haşmetiyle bir kaplumbağa oturuyor. Kaplumbağayı şöyle pişiriyoruz: Önce, arka ayağının teki, ön ayakları ve başını kesip yüksek bir yere asıyoruz. Yaklaşık bir saat kanı aktıktan sonra; kabuğu, yarısına kadar toprağa gömüyor ve yakıyoruz. Evet, bildiğin yakıyoruz... Yarım saat sonra kabuğu kırıp içindeki eti yiyoruz. Ha, bir de; süreler gözünüzü korkutmasın...


Böcekler konusunda çok önemli bir şeyi atlamışım: Çekirge benzeri dört hayvan yenir; bunlar: Cırcırböceği, Ağustosböceği, Peygamberdevesi ve sopa böceğidir. Ancak bunların son ikisi hakkında yenemeyecekleri de söylenebilir. Yani cırcır ve ağustos böcekleri, gönül rahatlığıyla yenebilir. Termitler de oldukça doyurucudur.

Börtüler: Yani böceğe benzeyen ama böcek olmayan canlılar. Altıdan fazla ya da az bacağı olan tüm omurgasızlar, bu sınıfa girer. Akrepler, resimde gösterdiğim kısımları koparılarak yenebilir.

Mat siyah ya da benzer mat renkli tarantulalar, gönül rahatlığıyla yenebilir. Ancak; bunun örümcek değil, tarantula olduğuna emin olmalısınız. Bu arada; tarantulalar genellikle tropik canlılar olarak bilinse de Dünya'nın her yerinde bulunurlar; üstelik sadece tropik olanlarında çekince yaşayabilirsiniz. Aşağıda Anadolu Tarantulası'nın resmi var:

Ancak mavi ya da parlak renkli tarantulalar yenmemelidir. Tarantulalar daima tüylüdür, örümceklerin ise bazen tüyü vardır. Tarantulalar örümceklerden daha büyüktür ve genelde arkasında şöyle uzantılar bulunur (Örümceklerde asla böyle bir yapı yoktur):

Mesela yukarıdakinden uzak durmalısınız. Toprak solucanları, bolca tuzlanarak yenebilir.

Peki; dinî açıdan hükmü nedir?

Ayetlere göre; kan, leş, domuz eti, Allah'tan başkasına adanarak öldürülen hayvanlar haramdır. [Maide 3] Ancak "Size verdiğimiz rızıkların temiz ve helal olanlarından yiyin" [Bakara 172] ayeti de vardır. Demek ki kan olmayacak, leş (kendiliğinden ya da daha önce ölmüş) olmayacak ve domuz olmayacak; ayrıca temiz olacak. Kanı temizlersiniz zaten; peki, yukarıdakilerden hangileri temiz? İşte; şimdi benim şov zamanım. Çekirge ve cırcır böceği, temizdir. Arılar, temizdir. "Keler" diye geçen tüm kertenkeleler temizdir. (Tüm gecko'lar ve gecko olmayan bazı kertenkeleler "Keler" olarak geçer). Su yılanları temizdir. Akrep ve tarantulalar da temizdir.

Ayrıca; şu ayet de var:

"...Fakat kim de mecbur kalırsa, istekli olmayarak ve sınırı aşmadan sırf ölmemek için yerse ona hiçbir günah yoktur. Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir." [Bakara 173]

Yani gerçek bir hayatta kalma durumunda hepsini yiyebilirsiniz.

Su kenarı etleri: Tatlısu balıklarının hepsi rahatça yenebilir; tuzlusu balıklarından ise gri renkliler ve dikensizler gönül rahatlığıyla yenebilir. Dikkat! Tatlısu omurgasızlarından uzak durun; tuzlu sudakilerden ise pembe olanlar ve her çeşit midye yenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder