Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

25 Aralık 2014 Perşembe

Kamp Yemekleri: Bitkisel Besinler

Vahşi doğada bitkisel besinler, hayati önem taşır. Zira hastalıklara karşı, hayvan avında yem olarak ve başka şekillerde kullanılabilir. Bitkilerin yenilebilirliği ile ilgili şurada yeterince bilgi var. Ha; tabii iki önemli nokta daha var.
1) Her yenilebilir bitkinin zehirli bir ikizi vardır
2) Doğada, daima istisnalar vardır. Mesela; Ballıbaba... Görünüşüne bakıldığında, kesinkes zehirli olduğu sonucu çıkarılabilir ama güvenle yenilebilir, zehirli ikizi de (en azından bildiğimiz kadarıyla) yoktur.

Şu "parlak renkler"e açıklık getireyim: Mor, sarı, beyaz (bunu bizzat tecrübe ettim, hiç bir kaynakta beyaz çiçekli bitkilerin sakıncalı olduğuna dair bilgi bulamazsınız) ve parlak yüzeyler. Tabii; üç rengin de istisnası var.

Ayrıca; bitki çayları... Çam yaprağı çayı tarifi için sizi şuraya alalım.



Şimdi; size bir tarif vereceğim... Ha; sütlü özsu şu demek: Bitkiyi kopardığınızda, beyaz ve yapışkan bir sıvı akar. Örneğin karahindiba'nın sütsü özsu'ya sahip bir ikizi vardır ve dolayısıyla zehirlidir.

Bu bilgiden sonra; bir adet tarife geçelim... Tadı berbat ve çok susatıyor ama epey de doyurucu.

Ballıbaba
Karahindiba
Su
Şeker

Ballıbaba ve karahindiba kaynatılır. Suyu bitene dek. Sonra; şekerle kavrulur. İsterseniz, bunu şeker yerine tuz ve baharatla deneyebilirsiniz (ben bir dahakini böyle yapacağım) Eğer vejetaryen değilseniz, daha doyurucu olması açısından ve "Ben et yemeden doymam" triplerine girmemek için çekirge katabilirsiniz. Bu arada; son bir kaç gündür yok yenebilir böcekler, yok çiftlik hayvanları araştırmamdan ötürü canım saçma sapan şeyler çekiyor. Mesela dün ve bugün at sütünde pişirilmiş kertenkele ve çekirge çekiyor. Niyeyse... Al, tadı berbat olmasına rağmen az önce tarifini verdiğim yemekten canım çekiyor şimdi de... Neyse... Bir ara yazmaya devam ederim...

Ha; bu arada... Zeytinler, olgunlaşmadan önce zehirlidir; çünkü sütsü özsuyu vardır (Buradan da yeşil zeytin aklınıza gelsin ve şunu unutmayın: Tüm genellemeler yanlıştır)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder