Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

5 Aralık 2020 Cumartesi

Ejderha ve Mühür ~ 23+1. Bölüm ~ 2. Açıklama

Diğer Bölümler İçin

Zamanlama konusunda biraz karışıklık olduğunu fark ettim, 1. açıklama gibi bir şeyleri berbat ettiğimden değil de zaman çizelgesi gibi bir şey çıkarmak için yazıyorum bunu. Aslında çok az zaman geçmiş, bunu fark ettim; ya da... Neyse, bakarız ona.

Bir de Utpa'nın bahsettiği yeni evlendikleri zaman taşındıkları evde geçen bölümler sadece Mührün Gerçek Doğası (12), Kimlik Kontrolü (14), Şövalyelik (14+1) ve Kütüphane (15) bölümleri; "Savaş" (16) ve sonraki bölümlerde "Gezinti" (23) bölümünde bahsettiği evde yaşıyorlar.


KRONOLOJİK BÖLÜMLER

Yaşandığı Yıl (Hikayenin başlangıcı 1 kabul edilirse), Yaşandığı Ay: Bölüm Adı (Kaçıncı bölüm olduğu)

1. Yıl, Nisan: Puklinya (1. Bölüm), Düzen Bürosu (2. Bölüm), Kam Erlik (3. Bölüm), Vampirin Güncesi (4. Bölüm), Kılıç (5. Bölüm), Bahar Festivali (6. Bölüm), Tapınak Hizmetçisinin Bir Günü (7. Bölüm)

1. Yıl, Mayıs: Sevgili (8. Bölüm), İbadethanelerin Denetlenmesi (9. Bölüm), Evlilik Otağı 1 (10,1. Bölüm)

1. Yıl, Haziran: Evlilik Otağı 2-3 (10,2-10,3. Bölümler)

1. Yıl, Eylül: Ulgan'ın Angaryaları (11. Bölüm)

2. Yıl, Eylül: Mührün Gerçek Doğası (12. Bölüm)

2. Yıl, Ekim: Kimlik Kontrolü (14. Bölüm), Şövalyelik (14+1. Bölüm), Kütüphane (15. Bölüm)

2. Yıl, Kasım: Savaş (16. Bölüm), Diyalog (16+1. Bölüm), Hastalık (17. Bölüm), Rüya (18. Bölüm)

2. Yıl, Aralık: Aşık Atışması (19. Bölüm), Mısır ve Ayzıt (20. Bölüm), 7. Ofis (22. Bölüm), Gezinti (23. Bölüm)


ZAMANSAL SIRALAMA DIŞI BÖLÜMLER

Sekizler Parşömeni (12+1. Bölüm): Parşömende yazanların gerçekleştiği tarih belirsiz.

Eğitim (13. Bölüm): 16. Yıl, Ağustos

Yeni Sekizler (19+1. Bölüm): Hikayenin sonundan bile çok daha ileri bir zamanda

Baba ve Oğul (19+2. Bölüm) & Arkadaşlar ve Hayranlar (19+3. Bölüm): 21. Yıl, Nisan

Anılar (21. Bölüm): Anlatıcı Utpa'nın bulunduğu zaman 2. Yıl, Aralık; hatıralar farklı farklı zamanlardan.


BU DURUMDA

Utpa ve Kyouka'nın evlilikleri kesin yaşlarının belirtildiği ilk zamandan bir yaş küçükken (Utpa 24, Kyouka 25) gerçekleşti.

Gece Sora, Ağustos'ta doğdu; büyük ihtimalle aslan burcu. (Büyük ihtimalle mi? Yazar sen değil misin lan, karakterinin tam doğum tarihini veya en azından aralığını bilmiyor musun?"


NOT

Aslında bunu -bazı sebeplerden- daha kısa bir hikaye olarak planlamıştım ama hem yazmaktan zevk alıyorum hem de zaten planlı bir hikaye değil, dolayısıyla gittiği yere kadar gideceğim bakalım.

Aslında blogdaki bu hikaye, anlatmak istediğim hikayenin kendisi veya tamamı değil; sadece (her zamanki gibi fazlaca uzun olan) bir öndeyiş (Planladığımdan da uzun hale geldi ve daha ne kadar uzayacak fikrim yok, üst paragrafta da gördüğünüz gibi). Ha hikayenin aslî kısmı hakkında farklı şeyleri halletmem gerektiği için o kısmı asla anlat(a)mayabilirim de; orası da nasip kısmet artık.


PLANSIZ DÜZELTME

Ulan Ayçiçek ile Utpa arasında bir yaş varmış, sonrasında yaşıtlar gibi yazdım. Neyse ki çok fazla değiştirme yapmam gerekmeyecek önceki gibi. Lan koca hikayede iki yerden patladım, ikisi de yaş farkı muhabbeti ya! "Diyalog" bölümündeki o kısım şu şekilde (zaten kırmızıya da boyadım orijinal bölümde) olacak:

***

"...

Zaten eğer ay farkını bahane olarak kullanacaksak benim ikisine abla ve abi demem gerekiyor, onlardan bir yıl küçüğüm; gerçi lisede aynı sınıftaydık, birkaç sebepten dolayı. Aslında ikisi Mart'ta, bense Ocak'ta hatta Ocak'ın başında doğduğum için Utpa'dan bir değil iki yaş küçük olduğumu bile söyleyebilirsin."

***

Yalnız Ayçiçek'in tanıştıklarında aynı yaşta olduğunu söylediği kısmı bırakacağım, orası hata değil; tanıştıkları ayın ikisinin doğum gününün arasında olduğunu belirtiyor, bu durumda da Mart'tan sonra tanışmış oluyorlar.


SONUÇ

Yok, bu iş böyle olmayacak. Benim harbi bu bölümleri, hikayenin blogda yayınladığım ayağı (Bir de başka bir ayağı var yukarıda da yazdığım gibi) bittikten sonra Word'e Mord'e alıp adam akıllı düzenlemem gerekiyor. Yeri gelmişken söyleyeyim: Adam akıllı söz öbeği değil ikilemedir, "Saçma sapan" sözü ne kadar militarist ise (malum hem "Saçma" hem de "Sapan" olarak iki silah içeriyor) "adam akıllı" da o derece cinsiyetçidir.


BU ARADA

Şu "Diğer Bölümler İçin"de 2. bölüm, 1. bölümden önce/eski görünüyor; onun sebebi de şu: 2. bölümü yanlışlıkla yayınlayıp sonra taslağa döndürdüm, ben öyle olunca hiç yazılmamış gibi tekrar yayınlıyor sanıyordum ama uzun değişiklikler vs. için kaydedebilelim diyeymiş o, aynı yerinde kalıyormuş yayınlanınca. Bunu böyle acı fark etmeseydim iyiydi ama olsun... Öyle yani, o tamamen benim Blogger'ın işleyişini tam bilmememden kaynaklandı (Lan kaç yıldır yazıyorum, bu olay olmasa fark etmeyeceğim hiç o işi).

Diğer Bölümler İçin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder