Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

8 Nisan 2015 Çarşamba

Survival Camping: "Ben burada kalıcı olacağım arkadaş" dediğinizde yapmanız gerekenler

Evet, kampta bile işler yeterince zorken; orada yaşamaya karar verdiniz. -Bu, benim de aklımı epey meşgul ettiydi bir zamanlar-... Tüm sene avla, ot toplamakla geçmez... Ne yapmalısınız ve nasıl yapabilirsiniz?

1. Akvaryum yapın
"Orada bir de onla mı uğraşacağız?" ve "yok artık" tarzı serzenişleri duyduğuma ve bir kaç da küfür yediğime göre, hemen açıklıyorum: Akvaryumu zevk için değil, balık üretmek için yapacaksınız. Aslında tam olarak akvaryum da değil... Bir nehir ya da etrafta nehir yoksa gölün ince-uzun koluna (öyle bir kol da yoksa artık gölün kıyısına) bulacaksınız... (Amma düzensiz cümle oldu, hadi translate, bunu çevir bakalım!) Buranın bir ucundan bir ucuna, arası 2 m.yi geçecek iki set yapacaksınız. Ama bunu yaparken içerideki balıkları dışarı kaçırmamaya dikkat edin... Sonra içine dalıyor ve ne diğerlerine yem olacak, ne de yenebilecek balıkları (Tatlısularda renkli balıklarında çoğu yenilebilirdir! Denizdekinin aksine) dışarı atıyoruz. Ve o balıkları bir yıl (Eğer bu işi baharda yaptıysanız sonraki bahara kadar) boyunca rahat bırakıp eski metotlarla avlanmaya, toplamaya devam ediyoruz.

2. Bitki ve mantar yetiştirin
Bu maddeyi açıklama gereği duymuyorum, illa ki tohum nedir bitki nedir biliyorsunuzdur.

3. Hayvan ehlileştirin

Ehlileştirme işlemi pek kolay değildir: Binek hayvanlarının üstüne binersiniz, atar, kaçar, yine binersiniz vs. vs. Çok uzun süreç... Ama çitlerden geniş bir alan yapıp içine kaçamayacak (uçmayan, tırmanmayan) hayvanları koyun. Her gün elinizle yem su verin, bakımlarını yapın; zaten doğa yavrular ehli olacaktır. ("Ehli ne ola ki?" diyenlere: Evcil değil ama yabani de değil, çiftlikte bakılmaya uygun)

4. Tilki, kurt vs. edinin

Tilkiyi tavsiye ediyorum. Hem kurtlardan daha kolay evcilleşiyorlar, hem de daha iyi koku alıyorlar. Hatta kurtlar evcilleşmiyor, hep bir yabanilikleri kalıyor. Oysa tilkiyi yavruyken alıp beslediğinizde çok sadık bir dost edinmiş olursunuz. Ve eğer orada nesliniz olursa (Bir de o iş vardı de mi diyenleri duyuyorum, fısıldaşmayın kendi aranızda; komik bir şey varsa söyleyin de hep beraber gülelim) 8 nesil sonra tilkiler köpek oluyor, bilginize (Zaten köpek diye bir hayvan doğada yok; evcil kurt onların hepsi). Böyle köpek gibi üste çıkmalar, havlamalar, yalamalar, kuyruk sallamalar... Tabii gidip en hırçınınından nesil yaparsanız elde edeceğiniz pitbull, kangal vs. olur. Ama gidip yumuşaklardan yaparsanız golden retriever, fino filan elde edersiniz. Yani ne tür istiyorsanız -tabii bir de görünüş- o özelliklere sahip olanlardan nesil yapacaksınız. Aslında senede bir kere yavrulasa, 8 sene hayatta kalarak siz bile o köpekleri oluşturabilirsiniz. (Dikkat ederseniz "yaratmak" demedim; köpek zaten yapılabilen bir şey; yoğurt, peynir vs. gibi düşünün. Onları yaratmış mı oluyorsunuz? Ortada tilki, kurt, sırtlan vs. bir şey vardı; siz sadece buna bir şeyler katıp özünü değiştirerek köpek yaptınız)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder