Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

28 Mayıs 2015 Perşembe

Zeytinyağı ve sabun yapımı

Zeytinden başka yağlı meyve ve çiçeklerden de yapabilirsiniz. Ben yağ için direkt link koyuyorum: http://www.enpratikkadin.com/makale/1964/evde-zeytinyagi-yapimi.htm

Peki ya; geriye kalan posayı öylece atacak mıyız? HAYIR! Doğa, bize bir çok şey gibi; "hiç bir şeyin çöp olmadığını" ve "her zaman elde gerekli malzeme olduğunu" da öğretir. Peki, bu arda kalan "posa"dan neler yapılabilir?

Öncelikle; gübre yapılabilir.
Sonra, sabun...

Atık yağlar (örn. kızartmada kullanılmış vs.) ve posa, bir kaba konarak; odun ateşinde aynı miktarda su eklenip az ateşte kaynatılır. İçine azar azar kül, tuz vs. ilave ederek, bu işlem karışım kıvamlanana kadar devam eder. (Kül de tuz da bulunamıyorsa herhangi bir kıvamlayıcı kullanın. Mesela yumurta beyazı. Ya da "daha kimyasal" düşünenler için kezzap, tuz ruhu vs.) Düz kaplara boşaltılır. Bir gece sabaha kadar açıkta bekler. Donup sertleşen sabunlar istenilen kalıplarda kesilip çıkarılır. Kalıplar halinde örtü üstünde bir kaç gün bekletirerek sertleşip kuruması beklenir. (Bu sabunlar bir yıllık olup eğer bir yılda bitmezse devamında da kullanılıp kullanılamayacağı hakkında bilgim yoktur.)

Posayla işimiz bu kadar mı? Pek değil...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder