Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

22 Mayıs 2015 Cuma

ST. Kampı Kamp Alanı İncelemesi

Bu metinde geçecek olan terimimsiler:
Yöre: Kamp alanını da içine alan çamlığı, köyü, mezarlığı, tarlaları ve barajın etrafını içine alır.
Bölge: Kamp alanının da içinde bulunduğu çamlığı ifade eder.
Alan: Kamp alanı tayin ve tahsis edilmiş alanı işaret eder.
Civar: Bölge dışında ama Alan'a yakın yerleri ve ayrıca göletin çevresini ifade eder.
BİTKİLER
Yörede 5 çeşitten fazla ısırgan yetişmesine rağmen bölge ve civarda yoktur. Yine dik akyonca da yörede bolca yetişmesine rağmen civar ve bölgede pek yoktur. Karahindiba ve sütlü hindiba yörede
                                                                                                     (Yenilebilir)      (Zehirli, sütle-
                                                                                                                                ğen yerine kul-
                                                                                                                                lanılabilir)
çok bol olarak var olsa dahi bölgede nadiren bulunur. Bölge'de gürgen, meşe ve çamlar vardır; özellikle Alan'da bolca gürgen bulunur. Gürgen fıstığı, meşe palamudu, çam sakızı bu bitkilerden gelen gıda maddeleridir. Ayrıca civarda kuşburnu ağaçları da vardır. Bölge ve civar'da olmasa da Yöre'de "acı elma" olarak geçen yabani elma bolca yetişmektedir. Ayrıca bölgede "karamık" olarak geçen böğürtlen ve "dağ çileği" olarak geçen yabani çilekler vardır. Ayrıca yörede "sıçanotu" olarak geçen ballıbaba'lar da bolca bulunur.
HAYVANLAR
Yöre, bölge, alan ve civarda iki yenilebilir kertenkele vardır: Gökyeşil ve yeşilbaş. Gökyeşil derisi ve ısırığı zehirli ama eti yenilebilir bir kelerdir (Lacerta viridis). Diğer kelerlere oranla daha kısa ama daha tombuldur. Yeşilbaş ise İstanbul kertenkelesi (Podarcis sicula), Duvar kertenkelesi (Lacerta muralis) gibi görünüşü birbirine -ve gökyeşile- benzeyen yenilebilir ve zararsız bir kaç kertenkelenin ortak adıdır. Civar'da yeşil su yılanlarına (Natrix tessellata) rastlamak mümkündür. Gölet ve nehirde ise alabalık (Salmo trutta), sazan (Ciprinus spp.), tatlısu kefali (Leuciscus cephalus), yayın (Siluridae), renkli sazan (Carassius auratus x Ciprinus; Carassius carassius; Carassius auratus x Carassius spp.; Carassius cyprinus etc.) ve panga balığı (Pangasius spp.) başlıca türlerdir. Bu türlerin hepsi yenilebilir olup renkli sazan japonbalığı ve sazan kırmasıdır. Dişileri erkek sazanlarla çiftleşip soyunu devam ettirebilir; erkekleri de çok verimli olmasa da döl üretebilir. Renkli sazan çok kılçıklıdır ve sazandan farklı olarak her yeme atlamaz. Ayrıca ova kurbağası (yenilebilir)(Pelophylax ridibundus) ve parlak yeşil çizgili ova kurbağası (zehirli)(Pelophylax ridibundus greenstrip) civar ve göletteki başlıca kurbağa türleridir.
Panga balığı ve yayın balığında yanılma payı vardır.
SONRADAN EKLENEN NOTLAR
Yörede en az üç çeşit labada olmasına rağmen civarda sadece "ekşi ot" denen labada benzeri bir ot çeşidi bulunmaktadır, o da nadirdir.
Yöre ve bölgedeki başlıca tehlikeli hayvanlar köpek, yaban domuzu, ayı, sansar ve yörede "gelinkadın" olarak geçen gelinciktir. Bunlardan gelinciğin ve sansarın eti ve ayı pençesinin çorbası yenir.Ancak bölge ıslah edilmiş olduğundan; bölgede ayı ve domuz izlerine rastlanılmamıştır.
Yörede ayrıca sincap, uçan sincap, fındıkfaresi, yediuyur, cüce avurtlak, tarla faresi, yabani kobay, ev faresi, sıçan gibi kemiriciler bulunup; bunların bölge, alan veya civarda olup olmadığına dair bir kanıt yoktur.
Ayrıca bölgede geniş yapraklı, ateş düşürücü etkisi olan ve sıtma ilacı olarak kullanılan geniş yapraklı bir bitki de vardır. Bu bitki yenmeyip, vücuda sarılmak suretiyle kullanılmaktadır.
Göletteki bitkiler ise kızıl sarmaşık (Althernanthera reineckii), elodea, süslü kabomba, kütükler, yosunlardır. Ayrıca bölgede bolca karayosunu ve liken bulunur.
Yörede yetişen pek çok mantar vardır ama bunların mevsimi genelde sonbahardır. Mutbaşı gibi bazıları ya da diken mantarları, ilkbaharda da çıkar. Ayrıca nadiren yazın da melki ve "gızili" olarak geçen yabani kültür mantarı bulunabilmektedir.
Yörede ayrıca tilki ve kurtlar da yaşıyor olup; iki tür de ömrü-hayatım boyunca tarafımdan görülmemiştir.
Ayrıca yörede üç çeşit yabani nane olup bunlara "eşek nanesi", "köpek nanesi" vs. denir. Bunlardan en az bir çeşidi alanda da bulunmaktadır. Bu yaban nanelerinin tadı naneden ziyade naneli sakıza benzer.
BÖRTÜ BÖCEK
Börtü ile kastım, böceğe benzeyen ama böcek olmayan örümcek, solucan gibi hayvanlar. Neyse... Bu başlıkta genel olarak hepsine "böcek" diyeceğim. Yöredeki başlıca tehlikeli böcekler karınca, çıyan, karadul (örümcek), yaban arısıdır. Başlıca yenilebilir böcekler ise Anadolu tarantulası, salyangoz, çekirge, cırcır böceğidir. Ayrıca bölgede kurtçuk, larva ve nimfalar (özellikle de patates böceği nimfleri) bulunmaktadır. Bununla birlikte; yörede oldukça fazla solucan çeşidi yaşayıp, bazıları Bilecik'e özgüdür.
SONRADAN EKLENEN NOTLAR2
Yörede ayrıca karga, kırlangıç gibi kuşlar yaşayıp; bunlar az vardır.
Yörede pek çok yulafımsı ve çavdarımsı olmasına rağmen, bölgede çok azı vardır.
Ayrıca Alan'da olmasa da bölgede çok fazla eğrelti vardır.
Ayrıca bölge ve civarda küçük böğürtlen (yer böğürtleni, gece kilidi) (aşırı zehirli, diline değdiği an zehirlemeye başlıyor)(rubus sanctus/rubus canescens/rubus discolor) de bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder