Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

26 Haziran 2015 Cuma

Neredeyim, neler yapıyorum, neden yazmıyorum?

Köydeyim... Aslında bir çok şey yaptım ve yapacağım. Ama oruçlu olduğumdan pek rahat çalışamıyorum. Neyse... Kamp ateşi yakmayı başardım; ama kibritle (Efsane olur bu troll). Aslında pek çok şey yaptım. Yeni bir yay yaptım, kiraz dalından. Okumu tamir edip tüyleri taktım; SKT ile. SKT ne diye sorarsanız açılımı bende kalsın ama eritilmiş reçine ve kömür tozu karışımı. Bir bıçak içi buldum; ateşte ısıtıp dövüyorum. Damascus çeliğine çevireceğim. Karbon çeliği oldu bile (Basit kural: Ateşin esas yakacağı karbondur. Kömür, tahta, deri, et hep karbon temellidir. Ve ateşte ısıtılıp karararak dövülmüş demir, karbon bakımından zenginleşir) Evet, karardı. Ve dövüyorum. Damascus desenleri oluşmaya başladı bile. Ayrıca bir ekmek yaptım, Serdar Kılıç tarzı; tencerede. Gerçi yaş mayalar küflendiğinden toz maya kullanmak zorunda kaldım. Bir de eğrelti filizleri topladım, bugün pilav yapacağım onlarla. Köyde internet olmadığından resimleri şehre dönünce yükleyeceğim. (Tabii çekersem. Hiç çekmedim). Bir de havalar da düzelmedi bir türlü. Ama bu yağmurlar sayesinde; bizim ST. kampında dere kurumayacak. Elhamdülillah.

Neyse... Ekmeğin tarifi:

MALZEMELER
Bir leğen
Göz kararı (Kimin gözü? Kurşun döktürelim :) ay çiçek yağı
Alüminyum tencere (Ve kapağı)(Yuvarlanıp buldum)
İki kepçe un
Bir paket toz maya
Yeteri kadar su
Beyazıyla saçımızı yıkadığımız yumurtadan arta kalan sarılar (Ne? Atmamızı beklemiyordunuz herhalde? Doğada hiç bir şey israf olmaz. Her şeyin bir yararı vardır. Doğanın çöpleri dahi yararlıdır, gübre olup bitkilerin daha iyi büyümesini sağlar.)
Sosis (Bunu niye kattım hiç bilmiyorum)(Olmasa da olur. PS: Kamu Spotu - Darüşşafaka)

Un, yumurta sarısı ve maya karıştırılır (leğende) ve su dökülüp hamur yapılır. Yoğrulur ve bir beze sarılıp beklenir. (İkindi ezanından iftar yemeği bitene kadar) Sonra tencereye ayçiçek yağı dökülür ve hamur konulur. İçine sosisler eklenip karıştırılır ve kamp ateşinin yanına konulup çevrilerek pişirilir. Yatsı ezanından bir kaç saat sonra pişiyor. Sonra içeri alıp soba üstüne tepsi koyulup ters kısım konulur ve pişirilir.

Tadı nefis. Yalnız, doğada bu malzemelerin çoğunu bulamayacaksınız.
Peki ne yapacaksınız?

Alternatifleri var. Önce ayçiçek yağı. Yerine papatya yağı, gül yağı vs. kullanabilirsiniz. Tarifini sonra vereceğim.

Un... Un sadece buğdaydan yapılmaz; pek çok tahıl ve tohumdan yapılır. Mesela fındık tarzı tohumlar (Fındık, fıstık, ceviz, gürgen vs.), bazı çekirdekler (örn. zeytin) ve tahıllardan un yapılır.

Toz maya... Toz maya değil de; yaş maya yapımını Artun biliyor, o anlatır bir ara.

Sosis: Sosis yerine sucuk, pastırma, füme et kullanabilir ya da katmayabilirsiniz. Yalnız bunların yapımını daha önce anlattım, bakın sol üst köşede arama çubuğu var. Oraya "abur cubur et" yazın, bulursunuz.

Papatya yağı yapımını da anlatıyorum:

Ya da yok direkt link veriyorum, artık hangisi hoşunuza gider; kolayınıza gelirse.
http://www.fiyonk.net/blog/2010/08/18/evde-bitki-yagi-yapimi/
http://www.sifamarket.com/mucize-bitkiler/papatya-yagi-nasil-yapilir.html
http://www.bitkiseldermanlar.com/bitkisel-yaglar/evde-papatya-yagi-yapimi.html

Zeytinyağı yapımını daha önce anlattım. Neyse...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder