Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

7 Haziran 2015 Pazar

Arılardan bal çalmak üzerine (Bu felsefi değil, bilgilendirme yazısıdır)

Doğada canınız şekerli bir şeyler çektiğinde, bal, bal özü ve tatlı yemişler yardımınıza koşar. Peki, arılardan balı nasıl (ç)alacaksınız? Arıcıların yöntemini ilkelleştirip doğaya uyarlayarak; bu konuda rahat olabilirsiniz.

Önce, modern arıcıların kovanlarındaki balları nasıl aldığına bakalım. Her şeyden önce; arıları kovmak, bayıltmak ya da hiç olmazsa sakinleştirmek gerekiyor. Arıların uyuşturucusu dumandır. Modern arıcılar, körük denen bir alet kullanırlar. Bu alet, aslında evde bile yapılabilir: Bir deliği olan bir kap (güğüm gibi bir şey) ve içine de yakılacak ve duman çıkaracak malzeme (Arıcılar genelde tahta rulosu kullanır)

Doğada bunu nasıl yapacağız? Meşale ile.

Meşaleyi nasıl yapacağız? Kumaş/kağıt/yaprak vs, tahta ve ateşe ihtiyacınız var. Ha, bir de yanacak bir sıvıya. (Bunun için içki yapabilirsiniz. Su ve şekerli meyveleri karıştırarak karanlık bir ortamda bir hafta bekletin, kapaklı kapta. Su tuzlu olmasın; hatta direkt göl suyu, arıtılmamış su olursa daha iyi olur). Tahtanın ucuna kumaş, kağıt, bez, yapraklar vs. iyice sarın. Ardından üstüne yanacak sıvıyı dökün ve sonra da kovana doğru tutun. Peki, meşalesiz de olmaz mı? Duman çıkaran her hangi bir taşınabilir ateş işinizi görecektir. Ya da kovan altında ezilmiş kahve çekirdeği yakabilirsiniz. Dikkat! İhtiyacınız kadar balı aldıktan sonra dumanı uzaklaştırın ki arılar ölmesin, geri dönsün. Yalnız siz o dumanı oradan uzaklaşana kadar yanınızda taşıyın. Bir de, her ortamdaki bal yenmeyebilir. Yani her bal yenir de, bazılarının fazla tüketilmesi (örn. Azer yaylalarındaki ya da İtalya'nın açıklıklarındaki ballar) bir takım sorunlara (ölüme kadar) neden olabiliyor. Ama çam ballarını rahatça yiyebilirsiniz. (Bu arada; balın çok ilginç renkleri vardır. Beyaz, sarı, kırmızı, turuncu, siyah, kahverengi... gibi çok çeşitli renkleri bulunur.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder