Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

16 Temmuz 2020 Perşembe

Youtube Kanalı Öneriyorum (Çünkü Başka Hiç İşim Gücüm Yok)

Başlıktan da anlayacağınız gibi kendi takip ettiğim Youtube kanallarından birkaç tane önereceğim. Kategorilere ayırmayı düşündüm ama iş çıkacaktı, işsiz olduğum için yazdığım bir şeyde iş çıkmasını istemediğim için sıradan gideceğiz. Kanal ve/veya sahibi hakkında genel bilgi verip neden sevdiğimi söyleyip "Şu şu hoşunuza gidiyorsa kaçırmayın" gibi bir şeyle bağlamayı düşünüyorum. Haydin gazamız mübarek olsun. Ha bir de öneri sırasına değil harf sırasına göre yazdım, bir de onla uğraşamam. Hem kategorilemeyince neyi ne kadar önerdiğimi hesaplamak da zor zaten.

Akvaryum Kulübü: Yani, adından belli zaten. Akvaryuma ilginiz varsa izleyin. Yalnız aslında bu diğerleri kadar sıcak olduğum bir kanal değil; ben daha çok bitkili karma-canlıdoğruan tipiyim ama kanalda ağırlıkla çiklit ve canavar balık (arovana, çelıncır, pirana falan) içeriği var.

Filmler ve Filimler: Kendisi Fox lakaplı (bu lakap nereden çıkmış, kendi kendine mi vermiş nedir bilmiyorum) Taha Ulukaya'nın adından da belli olduğu gibi sinema üzerine olan kanalı. Bu arada Fox esasen bir senarist, haliyle işin içinden biri. Kanal daha çok eleştirel parodileriyle tanınıyor, onun dışında HİLE diye dizi yaptılar falan... Eleştirel parodiler epey komik, HİLE de TV dizilerinin çoğundan daha iyi, onun dışında farklı içerikler falan da var işte... Eleştirel parodiler de bir de puanlama sistemi var: Chaplin-Hitler şeklinde, Chaplin'li olanlar iyiler yani "Film"ler, Hitler'li olanlar "Filim"ler yani başarısız olanlar. Ha Fox'la aynı düşünmek zorunda değilsiniz tabii ama eleştirel parodiler her halükarda komik. Daha ciddili içerikler isteyenler için bu kanalda o da var.

Hiç Komik Değil: Bu arada mizah ağırlıklı bir liste olacak, nedenini biliyorsunuz işte. Bu da adına rağmen oldukça komik bir kanal; anime, dizi/film, çizgi roman, kitap, oyun gibi eserlerin parodilerine sahip olup başka içerikler de yapıyorlar. Kanal eski arkadaş olan bir ekipten oluşuyor ve bu ekip daha Youtube diye bir platform (en azından Türkiye'de) yokken içerik üretmeye başlıyor. Tablet Reis'in zamanları işte, sonrasında Youtube Türkiye'nin ilk içerik üreticilerinden de oldular. "İnanılır Evlenme Teklifi", "Çinlileri de Ordusporlu Yaptık" videolarının dönemi. Bu arada yakın zamana kadar bu iki videonun olduğu kanalı ve videoları bulabiliyordum ama şimdi bulamadım, komple kapattılar herhalde. Bu arada o kanal şimdi açılsa değeri daha çok bilinirdi, tabii bir Enes Batur olamazdı ama tarihin tozlu sayfalarında hoş bir nostalji sedası olarak kalakalmazdı en azından şu maireng gökkubbede (Ne?). HKD'ye dönersek: Az ama öz video atan, hoş bir kanal. Geek içeriği var, nostalji içeriği var, komedi zaten hep var, popüler kültür içeriği de yaptılar.

İbrahim Sargın: Bu diğerlerinden biraz daha farklı bir kanal. Daha çok "Bugün neleri gördüm günlüğü" gibi bir şey. Yılan, akrep, kurbağa, yediuyur videoları falan var; doğada görüp çekiyor, Youtube'a koyuyor. Kendisi uzman denilemese de en azından sürüngenler vs. hakkında bilgili bir insan.

KALT: Absürt komedi, kara mizah ve hiçbir anlamı olmayan mizansenleri sever misiniz? O zaman bu kanal tam sizlik. Genel olarak adı sanı bilinen belli bir kadrosu var, biri pek popüler olmasa da profesyonel bir müzisyen (yani, adam pop tarzı müzik yapmadığı için haliyle), biri bilgisayarcı vesaire... Yalnız kanal ekibinin tamamen erkeklerden oluşması nedeniyle doğaçlama kısımları "taşak muhabbeti" diye tabir edilen şeye kaymaya çok müsait, baştan uyarayım.

(Uzun zamandır video mideo atmadığı için Karınca Çiftliğim'i geçiyorum)


KURCALA: Ankara'dan bir kanal bu, genel anlamda gündem eleştirisini yarı-parodi şeklinde sunuyorlar. Mizahı iyi mi? İyi ama öyle dümdüz mizah, çok bir şey beklemeyin.

MINTIKA: Bilgi Şehri'ni bilir, hatırlar mısınız? İşte, kanal kapanınca buraya taşındılar; uzun zamandır da video atmamışlardı. Sonra dizi öneri videosu gibi şeyler atmaya başladılar ve "Belgesel yeniden yapacağız ama biraz meşgulüz şimdi" bilgisini verdiler. Bekliyoruz bakalım... Hani "Telekomun Yasaklanan Reklamı! - Türkiye'de İnternet Belgeseli" gibi bir zamanların efsanelerini izlemek isterseniz yeriniz burası.

MorKomedyen: Bu da aslında bir tiyatro oyuncusu olan Murat Genç'in kanalı. Önceden farklı şeyler yapmış ama bir kez burç komedisi yapmış, tutunca da oradan yürümüş. Hâlâ burç komedisi yapmakta kendisi. Burçlar hakkında nasıl hissettiğinizin bir önemi yok; ister inanmayın ister aşırı ciddiye alın, videolar komik. Ha ama abartılı komedi istemiyorsanız uzak durmanızda fayda var, zayıf kısmı açığa çıkarıp komediyi sunarken bazen aşırılık hissedebiliyor insan. Özellikle de Akrep ve Yengeç burçlarının kısımlarında bu his daha çok oluştu bende.

Murat Soner: Geldik başka bir Murat'a... Bu kişi aslında radyo sunucusu, kanalında da dizilere (özellikle de Türk dizilerine) dair içerikler yapıyor. O dizi hakkında hiçbir şey bilmeseniz bile video kendini izlettiriyor, videolar eğlenceli olup ayrıca üstü kapalı veya açık eleştiri ve üstü kapalı laf sokma da içeriyor. Yalnız bu eleştiri ve laf sokmalar ilgili dizinin şahsiyetine değil, genel olarak onun bağlı bulunduğu platforma yönelik: Türk televizyonculuğuna, Netflix'e falan... Yani, kanal komedi kanalı değil; daha çok "Güleriz ağlanacak halimize" tadında bir dizi kanalı. Bir de kendi kendiyle her fırsatta dalga geçmesi yok mu? Bayılıyorum oraya: "Bak kamerayı zamanında kapatmıyorsunuz yine laf sokuyorum", kendi söylediği cümleye yönelttiği "Fena bir şey dedi ama tam anlamadım..." falan.

Noluyo Ya ¿: Ceyda Kasabalı ve Fırat Albayram adlı karı-koca iki oyuncunun kanalı. Oyuncu derken bildiğin dizi/film oyuncusu. Aslında kanal daha çok "Hadi günlük hayatımızı kameraya alalım" tadında bir şey, Ceyda'nın kötü esprileri, Fırat'ın halleri falan derken çoğu videoda komik kısımlar yoğunlukta. Onun dışında pek orijinal bir içerik olduğu söylenemez, zaten kendileri de sağdan-soldan içerik bulduklarını inkar etmiyor. Oyuncu olmaları nedeniyle dizi/film önerdikleri bir "Ne İzlesem?" serileri vardı ama bitirdiler onu, öylesine bir kanal işte ya. Anlatması zor ama birkaç video izleyince bağımlılık yapıyor, insan o videoları izlerken farklı bir zihniyete bürünüyor artık.

Otomatik Oynat: Bu da yine toplama bir ekiple çok abartılmayacak komedi videoları çeken bir kanal. Ünlü Tarifler (Bir örnek: Danla Biliç Çevirme), "Biz Bu Gece Mervelerdeyiz" diye bir içerik (Ünlü bir konuk alıp sorular soruyorlar, saçmalamacanın dibine vuruyorlar falan), "Sadece Soruyorum" adlı, temelde yardıma yönelik bir çeşit mizahi bilgi yarışması falan var.

Röportaj Adam: Zaten kendi başına yeterince komik ve saçma olan haberler daha da beter hale getirilebilir mi? Eğer Röportaj Adam izlerseniz bu sorunun cevabının "Evet, yapılabilir" olduğuna dair hiçbir şüpheniz olmayacaktır. Bu da yine İstanbul-dışı bir kanal, Adanalı. Mahsun'un (asıl soyadı Karaca ama habere göre farklı farklı soyadlar alıyor. Mahsun Sapiens bile oldu lan adam) her seferinde farklı farklı hallerini, davalara, haberlere konu oluşunu görüyoruz; bir nevi dizi gibi. Farklı içerikler de yapmaya başladılar, onlar da gayet iyi. Bu arada eskiden her haber içeriğinde birilerinden davacı olurdu ama artık olmuyor, bir de izleyiciler ve Mahsun arasında öneri olarak başlayıp bir çeşit inat malzemesi haline gelmiş "Silah çektiği otobüsten 28 polis indi" haberi var ki apayrı bir olay. Bu arada videoların çoğunu iki kez izlemeniz gerekiyor çünkü altyazı -bilinçli olarak- bağımsızlığını ilan ediyor çoğu zaman.

Tayfun Demir: Yapısı ve amacı çok değişmiş bir kanal bu ama genel içerik kedi, köpek, sincap, keçi, tavuk falan üzerine. Adam her iki-üç videoda bir kanalın asıl amacını, bu notkalara nasıl ve niye gelindiğini falan anlatıyor zaten. Uğraştırmayın beni.

Veysel Zaloğlu: Şu "Amerikan dublaj" videolarını görmüş müydünüz? İşte onları yapan kanal bu. Genel olarak benim de bahsettiğim "Bu ne lan, Hollywood filmlerini hep aynı kişiler seslendiriyor?" olayına parmak basmakta kendisi, e videolar da gayet komik.

Yunus Emre Gündüz: Bu adam aslında karikatürist, bayağı dergilerde yayınlanmış karikatürleri falan var. Sonra bıkıyor karikatürden ama çizmeyi de bırakmak istemiyor, kısa animasyonlara yöneliyor. Genel anlamda mizahi yönü olan ama "Komedi kanalı" diye sınıflandırılamayacak bir kanal. Animasyonlarda hem karikatür döneminden kalma Jem (Şu kanal resmindeki Michael Jackson çakması beyin) gibi karakterler hem de yeni olay ve karakterler var. Animasyonlar genel bir devamlılık temasında şekillenmiyor; bazen videonun sadece bir kısmı animasyon oluyor ve çoğunlukla Yunus'un yakınmalarını dinliyoruz (Ben bu blogda çok farklı bir şey yapıyorum sanki).

Özcan Show: "Bu nasıl harf sırası lan?" Bunu ben de dedim ama Youtube'un kendi sırasıyla gidiyorum, "özel karakterler"i sona atıyor demek ki Youtube algoritması. KALT'ı sevdiniz mi? Peki ya animasyon sever misiniz? O zaman derhal bu kanala gidip izleyin; eski TRT Okul hocası Radi, Terzi Niyazi, devlet okullarında kadrolu anatomi iskeleti olarak çalışmış Özcan Kıkırdakoğlu, Keşanlı Trump, Laz Putin, Adanalı Ronaldo, Doktor X'lik yapan Soner Sarıkabadayı, klozetten zaman makineli İlber Ortaylı gibi karakterle muhatap olup eğlencenin ve bazen gönderme şeklinde bazense göstere göstere (mesela denetim olaylarından bahsedildiği sırada videoya RTÜK Bey diye bir karakter koymak gibi) eleştirinin tadını çıkarın. İster Rick & Morty gibi yeni işlerin (o kadar ağır değil ama yine yetişkin animasyonu şeklinde) Türk tipi yansıması olarak ister Grafi2000 kafasını hatırlayarak bir şekilde zevk alacaksınızdır. Ha "Animasyon ne lan? Bize gelmez." diyorsanız bulaşmayın, o ayrı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder