Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

24 Eylül 2017 Pazar

Yurt, Çul Çardak ve Çom Yapımı

YURT
yurt çadırı ile ilgili görsel sonucu
Yurt ya da Gher/Ger, Türk ve Moğolların çadırlarıdır. Bunlar "Temel", "Kafes" ve "Dış" olarak üç temel kısma sahiptir. Temel; taş üstüne su ve tepinme, bir gün sonra çakıl üstüne su ve tepinme ve bir gün sonra da kum üstüne su ve tepinme ile yapılır; üstüne ahşaptan zemin inşa edilir. Peki, bu kadar şeye ne gerek var? Yerle teması kesmek için: İçerisi sıcak kalsın, yere yatan üşütmesin, çadırın kafesi çürüyüp erimesin diye. Kafes kısmı; ahşaptan ve çapraz çapraz yapılır. Dış kısım ise posttan, yünden, keçeden yapılır. Böylece yazın serin, kışın sıcak kalır. Otağları büyük, gösterişli, odalı ve giriş yerleri için koridora sahiptir.

ÇUL ÇARDAK
yörük çadırı ile ilgili görsel sonucu
Çul çadır, Yörük çadırı, kıl çadır da denir. Yörük ve Aleviler başta olmak üzere tam göçebe olan Türklerin kullandığı çadırlardır. Temel, direk ve çul olmak üzere üç kısımdan oluşur. Temel ksımı için: Tahta ve hasırdan oluşur. Etrafına tahtadan direkler konup etrafı da çul denen keçi kılından kumaşla kaplanır. Kışın bunların üstüne yün, keçe vs. konur ve gidilmeden önce bozulup çullar tahtadan depolara konur; böylece ıslanmaz. Daha sonra da daha sıcak yerlere gidilir ve orada yeni çadırlar kurulur. Otağları yurt şeklindedir.
yörük çadırı ile ilgili görsel sonucu
Yörük otağı
ÇOM
chum tent ile ilgili görsel sonucu
Çum da denir. Tunguzların çadırlarıdır. Aslında bunları yapmak basittir: Koni biçimli kazıklar, ahşap plakalar, ot, kıl ve çamur. Bu çadırlar tıpkı yurtlar gibi sabit çadırlardır, ayrıca sıcak ve soğuğu geçirmezler. Temelleri de tahtadan ve hasırdandır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder