Şöyle bir besin piramidi vardır:
Evet, bu "damdan düşüş" girişi için üzgünüm ama düşüncelerimi pek toplayamıyorum; o yüzden zaman kazanmaya çalışıyorum.
Şimdi; insan temel olarak, tüm dünyada tahıl ve benzerleriyle beslenir. Dünyanın genelinde ekmek, Uzakdoğu'da pilav. Ama şöyle bir durum var: Bu olayı doğaya uyarlamak pek mümkün değil; bunun sebebini sonra açıklayacağım; ve tümüyle doğada yaşayan insanlara (Afrikalılar, Eskimolar) bakarsanız bu piramidin değiştiğini görürsünüz.
Şöyle ki: Eğer doğada hayatta kalmaya çalışıyorsanız, protein ağırlıklı beslenmelisiniz ve proteini almanın en kolay yolu suya yakınsanız balık tutmak, suya uzaksanız böcek, yılan vs. yemektir. Çünkü doğada karbonhidrat ağırlıklı beslenirseniz eğer, hayatta kalamazsınız. Neden? Pirinç, buğday, arpa, çavdar... Bunların hiçbiri doğada bizim tarlalarda yetiştirdiğimiz halde bulunmaz. Doğadaki haliyle tarladaki hali birbirine en çok benzeyen pirinçtir; diğerlerini tanıyamazsınız bile. Ama elbette kullanabilirsiniz. Yabani çavdar filan bulacaksın da (zaten buğdayla çavdarın yabanisi aynıdır) kurutacaksın da ekmek, lavaş, pide, yufka ya da her neyse yapacaksın da... Ölme eşeğim ölme; sapanla ayı avlamaya çalışmak daha mantıklı, tabii orada kalıcı olmayı düşünmüyorsanız. Doğada tahılları ancak tatlandırıcı ve bağlayıcı; yani yemeklere ek doyurucu iç malzeme olarak kullanabilirsiniz; onlar için de kestane ve meşe palamudu, bir de bazı meyvelerin eğer yenilebiliyorsa çekirdekleri/tohumları. Ha bu arada eğer kalıcı olmayı düşünüyorsanız ve içki içiyorsanız yabani çavdar ya da benzeri şeylerden yaptığınız bira benzeri bir içecek hayatınızın kurtulmasını sağlayabilir.
Yani bu besin piramidi, doğada şu hale gelir:
Hadi ben kaçtım.
Evet, bu "damdan düşüş" girişi için üzgünüm ama düşüncelerimi pek toplayamıyorum; o yüzden zaman kazanmaya çalışıyorum.
Şimdi; insan temel olarak, tüm dünyada tahıl ve benzerleriyle beslenir. Dünyanın genelinde ekmek, Uzakdoğu'da pilav. Ama şöyle bir durum var: Bu olayı doğaya uyarlamak pek mümkün değil; bunun sebebini sonra açıklayacağım; ve tümüyle doğada yaşayan insanlara (Afrikalılar, Eskimolar) bakarsanız bu piramidin değiştiğini görürsünüz.
Şöyle ki: Eğer doğada hayatta kalmaya çalışıyorsanız, protein ağırlıklı beslenmelisiniz ve proteini almanın en kolay yolu suya yakınsanız balık tutmak, suya uzaksanız böcek, yılan vs. yemektir. Çünkü doğada karbonhidrat ağırlıklı beslenirseniz eğer, hayatta kalamazsınız. Neden? Pirinç, buğday, arpa, çavdar... Bunların hiçbiri doğada bizim tarlalarda yetiştirdiğimiz halde bulunmaz. Doğadaki haliyle tarladaki hali birbirine en çok benzeyen pirinçtir; diğerlerini tanıyamazsınız bile. Ama elbette kullanabilirsiniz. Yabani çavdar filan bulacaksın da (zaten buğdayla çavdarın yabanisi aynıdır) kurutacaksın da ekmek, lavaş, pide, yufka ya da her neyse yapacaksın da... Ölme eşeğim ölme; sapanla ayı avlamaya çalışmak daha mantıklı, tabii orada kalıcı olmayı düşünmüyorsanız. Doğada tahılları ancak tatlandırıcı ve bağlayıcı; yani yemeklere ek doyurucu iç malzeme olarak kullanabilirsiniz; onlar için de kestane ve meşe palamudu, bir de bazı meyvelerin eğer yenilebiliyorsa çekirdekleri/tohumları. Ha bu arada eğer kalıcı olmayı düşünüyorsanız ve içki içiyorsanız yabani çavdar ya da benzeri şeylerden yaptığınız bira benzeri bir içecek hayatınızın kurtulmasını sağlayabilir.
Yani bu besin piramidi, doğada şu hale gelir:
Hadi ben kaçtım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder