Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

20 Eylül 2017 Çarşamba

Kurt Evcilleştirmek

İlgili resim
Öncelikle, kurtların asla evcilleştirilemeyeceği söylenir ama bu doğru değildir. Tüm köpeklerin atası bildiğimiz bozkurttur. Yalnız; kurdu evcilleştirmek hiç kolay bir iş değildir. Kurtlar ailelerine (sürü) bağlı, özgürlüğe düşkün, aile bağları olan hayvanlardır. Ayrıca hazır yeme alıştırmak da ayrı bir konudur.

Bir kurdu evcilleştirebilmek için bazı şartlar vardır:
kurt yavrusu ile ilgili görsel sonucu
1) Anne, baba ve kardeşleri başta olmak üzere tüm sürüsü yok olmuş veya onu bırakıp gitmiş olmalıdır. (Kurtlarda nadir de olsa hasta yavrulara bakma görülebilir; bu özellik yalnızca insanlarda ve kurtlarda var ama genellikle onlar da hasta yavruları terk eder)

2) Sütten yeni kesilmiş olmalıdır. Düzgün bir şekilde avlanmayı öğrenmiş bir kurdu bırak evcilleşmeyi, yanına bile yaklaşamazsınız.
evcil kurt ile ilgili görsel sonucu
3) Uysal olmalıdır. Bir çok hayvan için "saldırgan", "uysal" vs. tanımlamalar olsa da hemen hemen her tür için istisna ve dereceler vardır. Uysal, insanlara sevgi gösteren bir kurdu evcilleştirmeye çalışmak; sizden kaçan korkak ya da size saldıran bir kurdu evcilleştirmeye çalışmaktan daha akıllıca olacaktır.

4) Kurtları mamayla besleyemezsiniz; onlara taze et vermelisiniz. Bu arada, "taze" dedim. Dondurulmuş, kurutulumuş ya da çürük olan eti de yemezler. Yolda bulduğunuz ölü bir hayvanı yemeyeceklerdir mesela.

5) Kurtlar avcıdır. Bu, iki ucu ... değnek durumudur. Onun avlanmasına izin verirseniz bunu bir gün size de yapmayacağının garantisi yoktur; izin vermezseniz de fırsat bulduğu ve yapabileceğini fark ettiği an boğazınızı parçalayacaktır. (Belki size zarar vermeden kaçıp gitmeyi de tercih edebilir, ufak bir ihtimalle)
uluyan kurt ile ilgili görsel sonucu
6) Bir kurt uluyunca; çevredeki köpekler karşılık verecek; çiftlik hayvanları da korkacaktır. Yavru olması bunu değiştirmez ama büyüdükçe etrafında hiçbir hayvan kalmayacaktır. Ayrıca, yavru bir kurdun uluması başka kurt sürülerini, sırtlan ve büyük kedileri çekecektir. Sebebi basit: Onun işini bitirmek için. "Lan Afrika'da mıyız?" derseniz de Türkiye'de sırtlan, vaşak ve bir zamanlar kaplanla leopar yaşadığını hatırlatırım. Türkiye'nin sırtlanları Afrika'daki beneklilerden değil; onların yaklaşık iki katı boyunda, daha güçlü, onların aksine tek tabanca yaşayan, ayrıca fark etmek onlardan kat kat zor olan benekli sırtlanlar. Ayrıca çakalları da çekecektir aynı sebepten. Ve o kurtla önlerinde sizin eviniz ve sizden başka bir şey olmayacak.
çizgili sırtlan ile ilgili görsel sonucu
Çizgili sırtlan
7) Eğer onu döverek, sindirerek büyütürseniz öcünü sizden misliyle alır. Serbestçe yetiştirirseniz de acıktığı bir gün sizi yer veya bir gün ardına bakmadan kaçıp gider.

Peki, "Ulan nasıl evcilleşiyor o zaman bu?" diyebilirsiniz. Şöyle ki: Bu şartlara sahip iki yavru bulunur. (Biri dişi biri erkek) Bunlar büyük binalarda, size alıştırılarak, ufak hayvanları avlamalarına izin verilerek ama dışarı çıkarılmadan yetiştirilir. Daha sonra bunların yavruları ve onların yavruları derken yedi-sekiz nesil boyunca öyle yapılır. Tebrikler, bir kaç adet köpeğiniz oldu. Bu köpekler soy ve davranış olarak kurt köpeğiyle kangal arasında bir şey olacaktır. Daha sonra eğer kurt soylarını korumak istiyorsanız kurtlarla çiftleştirin ve bir kaç nesil boyu bunu yapın. Tebrikler, artık gerçek evcil kurtlarınız oldu. "Ulan ömür mü yeter?" derseniz: Ben öyle bir şey söylemedim. Kurt lan bu, boru mu; öyle pat diye evcilleştireceksin? Bu arada şu kangalla kurt köpeği arası köpekler sizin yediğiniz şeyleri yemeye başlar ama sizin kendiniz de yemediğiniz şeyleri yememeye devam ederler.

EDİT:
türk kurdu ile ilgili görsel sonucu
Türk kurdu
Aslında yukarıdaki yöntemden çok daha işe yarar bir yöntem de var, şimdi aklıma geldi. Sütten kesilmemiş hatta tercihen yeni doğmuş ve annesi doğumda ölmüş bir kurt yavrusu bulunur. Bu yavru kendisiyle aynı yaşta yavruları olan bir köpeğe verilir. Ben Alman kurdunu öneriyorum; kangallar günümüz köpekleri arasında kurtlara genetik olarak en yakın olan ırk ama tam da bu sebepten yavruyu sağ bırakmayacaklardır. Ama eğer bulabilirseniz Türk kurdu kullanabilirsiniz. Türk kurdu diye köpek türü mü varmış; evet, varmış. Aklıma gelmişti lan şöyle yapsak diye ama zaten varmış. Şöyle ki: Kurtla kangal kırması bu. Ama kurda süt annelik yapması için asla Anadolu ya da Orta Asya kökenli çoban köpeklerini, herhangi tazıları ya da Çin aslanı, Yorkshire terrier gibi çeşitleri kullanmayın. Tazı, Anadolu-Orta Asya çoban köpekleri ve Çin aslanı o yavruyu sağ bırakmaz; Yorkshire terrier ve benzerleri konusuna hiç girmiyorum. Şimdi aklıma geldi, Kuvasz diye bir köpek var; o da yavruyu sağ bırakmaz. Zaten kangalın Avrupalısından başka bir şey değil kendisi. Şöyle ki: Hunlarla Avrupa'ya giden kangallar (evet, kangal o kadar eski bir köpek. İlk köpek ırklarından biri zaten) orada Macaristan'da zaman içinde bu hale geliyor ve kendilerine yine Hunlarla birlikte oraya gitmiş Macarlar sahip çıkıyor.

1 yorum:

  1. abiiii anlamadim hangi cins kopege sut annelik yapdiricam ?? acil ?

    YanıtlaSil