Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

26 Eylül 2017 Salı

Moğollar Hakkında Yanılgılar

1) Moğollar Türk'tür

Türkiye'de en fazla inanana sahip yanılgıyla başlayalım istedim. Moğollar, Türk değildir; ifadenin doğrusu şu: Moğollar, Türklerle aynı soydan gelen başka bir millettir. Tıpkı Koreliler, Japonlar, Ainular, Tunguzlar, Eskimo, Kızılderili ve Sümerler gibi. Ama bununla birlikte; Moğollar, Türklerle (Türkiye Türkleri değil; genel olarak Türkler) en yakın akraba ve en yakın genetiğe sahip halktır. Bunu da doğrudan aynı soydan gelmelerine ve yıllar yılı bir arada yaşayıp kız alıp vermelerine borçlulardır.

2) Moğollar önüne geleni kesen barbarlardı

Batı'da en fazla inananı olan ve Batı etkisi sağ olsun Türkiye'de de inanılan, hatta tarihi dizilere dahi konu yapılan olayla devam ediyoruz. Aslında, bu tam olarak yanlış değil ama doğru, asla değil. Şöyle ki: Moğollar, teslim olmayan, direnenlere ağır eziyetler yapmışlar, bulduklarına tecavüz etmişler vs. hatta insanları canlı canlı yakmışlar, evet, bunlar doğru. Ama öte yandan; direnmeyip teslim olanlara dokunmamışlardır ki Moğolları barbarlıkla suçlayan batılıların tarihinde teslim olanlara eziyet vs. yapıldığının yüzlerce örneği vardır.

3) Moğollar binaları, ibadethaneleri yıkmıştır

Arkadaşım nerenizden çıkarıyorsunuz? Evet; Moğollar birçok köyü, kasabayı vs. içinde insanlarla beraber yakmıştır ama hiçbir ibadethaneye dokunmamıştır. Bunun sebebiyse Moğol İmparatorluğu içinde her dinden insanın olmasıdır. Kah Müslüman, kah Şaman, kah Budist, kah Hristiyan, kah Tengrici; kah Türk, kah Hintli, kah Çinli bir çok kişi Cengiz Han'ın ordusundaydı; haliyle onları küstürecek bir şey yapılamazdı. Moğollar tarihi binalara, hanlara ve ibadethanelere; bilhassa cami ve tekkelere dokunmamışlardır.

4) Moğollar şamanistti/şamanisttir

Bu tam olarak yanlış değil aslında. Evet, Moğolların büyük kısmı Şamanistti ve hala öyle; ama hem eskiden hem de şimdi başka dinlere inanan Moğollar da var. Tengrici ve Budist de olduklarını tahmin edebilirsiniz ama size tahmin edemeyeceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Müslüman Moğollar da vardı ve hala var. Tarihteki Müslüman Moğollara örnek olarak Çavdar Tatarları (İslam ve Türkler etkisiyle Türkleşmişlerdir), Altın Orda Devleti (İslam ve Türkler etkisiyle Türkleşmişlerdir), Babürlüler (İslam ve Türkler etkisiyle Türkleşmişlerdir), günümüzdeki Müslüman Moğollara örnek olarak da Donşianları, Özbekleri (İslam ve Türkler etkisiyle Türkleşmişlerdir) ve Moğol-Uygur kırması Yugurları verebiliriz.

5) Moğolların kültürü yoktu

İşte bu da barbar olayı gibi batılıların uydurması. Bunlar zaten aynı şeyleri Hunlar için de söylediler, başlı başına Fransız kültüründen katbekat fazla kültürü olan Vikingler için de söylediler. Moğolların; tıpkı Türkler gibi oldukça köklü geleneksel ve sözlü aktarımla ayakta durmuş, hala da devam eden bir kültürleri vardır. Mesela günümüzde Türkiye dahil batıda en fazla ve muhtemelen tek bilinen Moğol yemeği olan Moğol barbeküsü, Moğolların av partilerinin (ki bu av partisi olayı Türklerde de vardı hatırlarsanız: Sığır töreni) devamı ve modernleşmesidir. Ergenekon Destanı mesela; Türk ve Moğol ortak ürünüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder