Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

16 Kasım 2016 Çarşamba

Hava durumu tahmin yöntemleri

1. BULUTLAR

Öğrenmesi en kolay fakat en fazla detay içeren hava durumu tahmin yöntemi, bulutlardır. Çünkü her kara bulut yağmur getirmediği gibi, her beyaz bulut da açık havanın işareti değildir. Bulutların şekli ve yüksekliği ile sayısı da önemlidir.

2. GÖĞÜN RENGİ

Öğrenmesi bulutlar kadar olmasa da kolaydır, Ancak gece, gündüz, gün batımı, gün doğumu ve hatta günün ilk yarısıyla ikinci yarısı arasında, aynı renk hakkında farklı yorumlar olacaktır.

3. KOKU

İlla filmlerde vs. denk gelmişsinizdir, havayı koklayarak tahmin yapana. İlk başta "Yürü git lan!" dedirtse de bu mümkündür. Çünkü açık havanın, yağmur öncesi havanın, kar öncesi havanın ve bunlar sırasındaki havayla bunlardan sonraki havanın kokusu birbirinden farklıdır. Ancak, bunu anlatma ya da öğretmenin bir yolu yoktur; ancak kendi başınıza ve tecrübeyle öğrenebilirsiniz.

4. ISI/SICAKLIK

Bunu Lise fizikte o kadar farklarını listelediler, ama unuttum. O yüzden hangisinden bahsettiğimi bilmiyorum. Yağış öncesi, yağış esnası ve yağış sonrası hava sıcaklıkları birbirinden farklıdır. Ancak, bunu öğrenmek epey zordur. Bu da tıpkı koku gibi tecrübeyle öğrenilir.

5. HAVANIN YUMUŞAKLIĞI

İyi giden havalarda, hava epey serttir. Sertliği nasıl anlatsam ki? Böyle, sanki hissedebilir hale gelirsiniz. Yağış esnasında ise, tipiler ve fırtınalar hariç, hava yumuşaktır. Orada olduğunu bile fark etmezsiniz.

6. BİTKİLER

Şimdiye kadarkiler hep yakın zamanlı, en fazla bir kaç günlük bilgi verecek şeylerdi. Oysa ki bitkilerin durumu, rengi ve şeklinden bir kaç ay sonraki havayı tahmin edebilirsiniz. Mesela ilkbaharın başlarında yaban çavdarlarının uçları kırmızı haldeyse, yaz çok sıcak geçecek demektir. Bunu anlatmak vs. mümkün olsa da yine de en iyisi tecrübe.
yabani çavdar ile ilgili görsel sonucu
Bak bu da yaban çavdarı. Her yerde var, sonra vay efendim ben bilmiyordum, vay efendim ben onun çavdar olduğunu bilsem ekmek yapardım demeyin... Okuyun şurayı, okuyun... (Şair, burada kendisine sesleniyor. "Ulan mal herif kendin okumuyorsun, onlar ne yapsın?" diyor. Aynen aynen, ben değil, şair diyor hep)
7. İÇGÜDÜ

Eğer bir meteoroloji binasında hassas aletlerle ölçüm yapmıyorsanız, içgüdülerinize güvenin. Doğadan kaçıp kendimizi duvarlar arasına kısıtlayınca onları da kısıtladık. Özgür bırakın içgüdülerinizi... Yukarıdaki her şeyi içgüdünüz sizden önce duyumsayıp tahmin yapar. Ona güvenin. Ha, bir de içgüdü diye gaza gelip suç filan işlemeyin... (Anladınız siz ne dediğimi) İçgüdünü serbest bırak, dedik; içindeki öküzü değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder