Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

21 Kasım 2016 Pazartesi

Farklı halklara farklı dillerde verilen isimler

Niye böyle bir şey yazma gereği duydum? Daha önceden de bilmememe rağmen; sabahtan beri Çinlilerin de, Korelilerin de kendi uluslarını "Han" diye adlandırması kafamı meşgul ediyordu. Ama sırf bu bilgiyi ve düşüncelerimi yazmak için konu açamaz, açsam da yayınlamayıp bırakır ve akabinde unuturdum.

Neyse; peki, bu iki halkın da kendine "Han" demesi neden kafamı meşgul ediyordu? Çünkü, bu iki halk tarih sahnesinde ortaya çıktıklarından beri birbirlerinden daima nefret etmiştir. E, aynı kökten olamazlar mı? Bu da mümkün değil. Çünkü Koreliler, Yarı-Altaik bir halktır. Başka bir deyişle, Turan halkıdır. [Bu arada; Türkiye'de tüm Turan halklarının Türk olduğuna dair bir yanılgı var. Bu, birbiriyle akraba ve ortak göçebe kökten gelen milletleri belirtiyor. Halk o kadar erken dönemde ayrılmış ki, birden fazla dil ailesi kullanıyorlar. Turan halkları şunlar: Altay halkları (Türkler, Moğollar, Tunguzlar), Yarı Altaik halklar (Koreliler, Japonlar, Ainu halkı, Ryuklulular) Ural halkları (Hantılar, Mansiler, Udmurtlar, Komiler, Mariler, Mordovyalılar, Laponlar, Finler, Estonlar, Samoyedler, Yukagirler), Kızılderili-Eskimo halkları, Sümerler, Bulgarlar. Türkler, Turan halklarının alt grubunun da alt grubudur.]

Çinliler ise Sinik halkın en önemli temsilcileridir. (Sinik halkın diğer temsilcileri: Tibetliler, Burmalılar, Karenler, Taylandlılar vs.)

Ha; Koreliler kendi halklarına Hangug diyorlar. Çinliler ise Hanzu diyorlar. Çinliler, Korelilere Cháoxiǎn (Çağoşiyağan); Koreliler ise Çinlilere Han diyorlar. A, buldum lan. Koreliler kendilerine Han ulusunun ardında yaşayan anlamında Hangug diyorlar; tamam, anladım.

Bu arada, daha önceki Hun ve Tatar olayı gibi; "Çinli" kelimesi de Türkçede birden fazla anlama geliyor. Türkçede Çinli dediğimiz, en dar anlamıyla Han ulusunu ifade ediyor. Ama biraz daha açarsak; Çinlilerin Zhong(guo) dediği, Çin içinde yaşayan ve diğer Sinik halklardan olmayan halkları kast ediyor. Biraz daha genişletince tüm Sinik halkları (Tibetliler ve Taylandlılar da dahil) içine alıyor. Anlamı biraz daha genişletirsek Çin halk cumhuriyeti içinde yaşayan 58 (Resmi olarak böyle olsa da aslında biraz daha fazla var, çünkü Çin yönetimi birbirine fazla yakın bazı halkları aynı gruptan sayıyor. Bu alt-kategorilerle beraber sanırım 64 tane falan var) etnik grubun tamamını kapsıyor. Ki bunlar içinde Uygurlar, Moğol kökenli halklar ve Tunguz kökenli halklar da var.

Hatta bu genelleme; Kürşat olarak bilinen Çin sarayını 40 adamıyla basan Eçine Çisi Er'i de bu olaylardan önce Çin sarayında önemli görevleri olması nedeniyle Çinli kabul eder. (Bu arada Eçine, bir Göktürk boyu. Aşına, Eşine, Aşina, Asena, Açena da deniyor.)

Ha, yeri gelmişken; Çin'in ilk dönem hanedanlarından ve de en önemli hanedanlarından olan Qing (Okunuşu: Çing) hanedanı da Tunguz kökenlidir. Parantez içlerini okuyun, parantez içlerini...

Neyse, böyle... Ulan yine nereden girdim nereden çıktım, yuh diyorum, oha diyorum, başka da bir şey demiyorum. (Bu arada Blogger oha kelimesini tanıyor; ama yuh ve blogger kelimelerini tanımıyor.)

Neyse; İngilizcede de Indian (Hintli) tanımı Hintliler ve Hindistan'daki tüm etnik gruplar, Pakistanlılar, Güney doğu Asya'nın tüm yerli halkı ve Amerika'nın yerli halklarına Indian deniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder