Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

14 Kasım 2016 Pazartesi

"Başlık"lar hakkında

Çok ilginç başlıklar var; bu arada başlık derken şapka vs.yi kastediyorum. Bu başlıklar, ilk bakışta özel tasarım gibi dursa da aslında ait oldukları halkın yaşam tarzı ve yaşadığı coğrafya için en uygun tasarıma sahipler. Temelde böyle. Elbette yıllar yılı her birinin çeşitli türleri olmuş vs. ama temelleri o şekilde.

Batı tarzı başlıklar, genellikle süslü ama basit tasarıma sahiptir. Başı soğuktan koruyacak ama ıslanmayı önlemeyecek biçimdedirler. (Genelde)

Fes, çoğu kişinin sandığının aksine Batı tarzı bir başlıktır. Kökeni Arap ya da Farslar değil, Balkanlar; özellikle de Yunanlar ve Avusturyalıardır. Soğuk ve sıcaktan başı az da olsa koruyan; soğuktan daha iyi koruyan ve ıslanmayı kısmen önleyecek, süslü ama basit tasarıma sahiptir. Yerleşik hayatta, dış koşullar fazla önem arz etmez.

"Çin şapkası" diye bilinen Non La'yı ya da Asya koni biçimli şapkası'nı ele alalım. İlk bakışta, üzerinde epey düşünülmüş gibi duruyor. Ama aslında yerleşik yaşayan, pirinç yetiştiren ve muson iklimini bilen Çinliler için bu gayet basit. Pirinç sapları, muson ikliminin yakıcı güneşi ve hafif yağmurlarından koruyucu şapkalar haline gelmiş.

"Uşanka" ya da Rus kalpağı. Soğuk iklime en uygun başlık zaten. Kardan, kıştan korur.

Bizim "Börk" deyip Türk başlığı diye bildiğimiz başlık, farklı isim ve tiplerde de olsa neredeyse her göçebe toplumda görülen bir şeydir. Nedeni basittir: Çünkü göçebe hayatta, hangi iklimlerle karşılaşacağını bilmediğin durumlarda en uygun ve en kolay yapılan başlıktır. Vikingler için belirtilen boynuzlu başlık, Vikinglerin günlük yaşamında olmamakla birlikte onlar da dahil bir çok göçebe halkta güneşi temsilen vardır. Bu başlığa hiç dikkat ettiniz mi? Boynuzları çıkarıldığı anda; demirden börk oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder