Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

16 Temmuz 2015 Perşembe

Doğada ilkyardım malzemelerinin temini

Doğada bu, aslında en kolay işlerden biridir. Zira her tarafımız bunları bulabilecek şekilde çevrili.


Ama; doğada ilkyardımın iki önemli ESAS kuralı vardır:
1- İnanç: Eğer onun sizi iyileştireceğine inanmazsanız, Dünya'nın en etkili ve kanıtlı ilacı bile bir işe yaramaz. Öte yandan sizi iyileştireceğine inandığınız bir şey normalde iyileştirmese bile iyileştirebilir ki tıpta bu duruma placebo etkisi denir.
2- İçgüdü: Doğada hayatta kalmak için en mühim şey, içgüdü. Teknik, bilgi vs. bunlar hikaye; esas olan içgüdü.

Önce en temelden başlayalım;
Yara bandı: Her hangi bir yeşil, geniş yaprak işinizi görecektir. Alın ve yaralı yerinize sarın. (Favorim her zaman geniş yapraklı çimendir) Yalnız bunun yerinde durması için ya sürekli bastırmanız ya da bir şeyle bağlamanız gerekiyor. Ben şehirde kağıt bant kullanıyorum ama doğada deri şeritler işinizi görecektir.

Merhem: Puf mantarı vardır. Onu patlatın. Ağzınızı ve burnunuzu derhal kapayarak kaçın! Sarı-yeşil-mavi arasında değişen (genelde sarı-yeşil olur) toz bulutunun çökmesini bekleyin. İşte o tozlar, merhemdir.

Tendürdiyot: İşte geldik listemizdeki en acı verici maddeye... Ben zorunda kalmasam böyle bir şeyi hayatta yapmam. Neyse... Önce malzemelerimiz:

Tuz
Zeytinyağı
Kül

Karıştırıyoruz...

Hodan/sığırdili/kaldırek
Ağrı kesici: Nerenizin ağrıdığına göre değişir. Mesela dişiniz ağrıyorsa deniz suyuyla çalkalayacak ya da söğüt ağacının ince dallarından kesip kabuğunu soyup (zaten hemen soyuluyor. Çok da zevkli) onu ısırıyoruz. (Ağrıyan dişle ısırmak önemli) Vücutta, dış yüzeyde bir yeriniz ağrıyorsa çimenle pansuman uyguluyoruz. Başınız ağrıyorsa, hodan denen bir ot var. (Bazı yörelerde kaldırek -örn. bizim köy- veya sığırdili diye de geçiyormuş ama bununla alakası olmayan ve adı kaldırek olan başka bitki daha var) Bunun yeşil yapraklarını alıp başımıza koyuyoruz. Hani ağrıyınca, ateşlenince vs. başımıza ıslak bez koyarız ya? Hah işte, bu hodanda tam olarak o şekilde ve o amaçla kullanılıyor. Bu arada, hodanın ateş düşürücü etkisi de var ve aynı zamanda galiba bazı türleri yenebiliyor.

Gazlı bez: Bu biraz sıkıntı işte... Yosun ya da su bitkilerinden kumaş örüp gazlı bez diye kullanıyoruz. Hangi akla hizmet, ben de bilmiyorum... Ama onun yerine isterseniz benim burada birazdan diyeceklerimi atlayıp doğrudan bir alt madde olan "Sargı bezi"ne geçebilirsiniz.
Böyle görünecek (Temsili)
Cabomba adlı bu güzide ve Dünya'nın her bir tarafında yetişen su bitkisinden yapılan örgüler de kullanabilirsiniz

Sargı bezi: Bunun için taze deri lazım. Taze, yumuşak, kurutulmamış, tuzlanmamış vs. Taze deriyi alıp kıl ve tüylerinden iyice arındırıp; sarıyoruz. (Yalnız derinin kuş derisi gibi değil, post gibi olması gerekiyor)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder