Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

3 Nisan 2017 Pazartesi

Doğada basit bir buzdolabı yapımı


Doğada, yiyeceklerinizi saklamanın üç temel yolu vardır: 1-Kurutma/tütsüleme (etin ve sebzelerin suyu çektirilerek aylarca dayandırılması sağlanır), 2-Nemlendirme (bunu ayrıca anlatacağım), 3-kaplama (ki buzdolabımız da bu prensiple çalışıyor)

Nemlendirme: Yiyeceği, bozulmayan sıvılar içinde saklamadır. Nedir o sıvılar? Alkollü içkiler, tuz, bazı asitler (turşu suyu) ve kar. Karın içine dizilen et ve sebzeler, kar tarafından korunacaktır. Tuz, yine malzemelerin suyunu çektirerek uzun süre bekleyebilmeyi sağlayacaktır. Turşu, zaten malzemelerin saklanması için icat edilmiştir. Alkollü içkiler içinde bekletilen malzemeler ise en kısa sürede bozulmaya başlayacak olsa da; açıkta durduğundan en az bir kaç gün daha fazla dayanacaktır.

Kaplama ise; malzemeleri, onları soğuk tutacak bir şeyle kaplama yöntemidir. Toprağa açılan bir çukur içine ahşap bir sandık yerleştirilir; toprağın altı -kuru kısım bitince-, daima 4 C derece civarındadır. (Sebebi: yer altı canlıları, mantar ve yosunlar hayatta kalabilsin diye) Bu sandık, buzdolabımızdır. Üstü de karayosunuyla kaplansa daha iyi sonuç alınır. Bunun üstünü topraktan önce karla (karı da toprakla örterek muhafaza edebilirsiniz; diğer karlardan bir kaç ay daha sonra erir) kaplarsanız, malzemeler çok daha uzun dayanacaktır ve dış koşullardan (zaten çok az etkilense bile) çok daha az etkilenecektir. (Karların su geçirmez şeyler; mesela kapalı toprak kaplar içinde olması, karlar eridiğinde sıkıntı yaşamanızı engeller. Ek olarak; karları her gün değiştirir ve eski karları, yine kullanılmamış karların oraya koyarsanız; oldukça uzun süre bu yöntem etkili olacaktır. Yine de asla bir derin dondurucuya atılmış malzemeler kadar uzun dayanmayacaktır; en kısa sürede tüketilmeli; en azından buzdolabında dururken bozulmaya başlayacağı süreden bir kaç hafta daha az dayanacaktır en etkili yöntemle dahi)

Yine benzer bir yöntem; yine bir çukur açılarak bu kez içinin taşlarla örülmesi ve malzemelerin yine üstü taşla kaplanıp toprak ve karayosunları ile hava sirkülasyonunu engellemedir. Bu yöntemde, hava, malzemelerin içinde sabit ve durgun kaldığı için kısa vadede malzemeleri daha taze tutacak; ama bozulma daha çabuk başlayacak ve dahası, olumsuz koşullardan (kuraklık, aşırı yağış vs.) fazlaca etkilenecektir.

Bir başka yöntem; yine toprağa, topraktan ya da metal kapalı kaplar içinde malzeme gömmektir. Bu yöntemle malzemeleriniz en uzun ve koşullardan en etkilenmeyen biçimde duracaktır. Ancak tazeliği azalacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder