Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

27 Nisan 2017 Perşembe

Doğa Evi 8. Bölüm: Tarla ve Sürünüzü Koruma

Evinizi yaptınız, tarlanızı ektiniz, hayvanlarınıza bakıyorsunuz güzel güzel. Sizi öyle yaşatırlar mı lan!? Şimdi, tarlanız diyelim mahvoldu. Tarlaların üç temel düşmanı vardır:

1) Böcekler.
2) Otçul hayvanlar.
3) Kuşlar.

Kuşlar tohuma geliyor. Biraz tohumu tarlanız biraz uzak bir yere asarsanız, kuşlar size dokunmaz. Dokunuyorsa da size çok pis garezleri vardır, ki bu durumda açıkça sorayım: Ne yaptınız? Zira kin tutan tek kuş karga olup, sürü halinde çalıştıklarından ekseriyetle ağzınıza edebilirler. Hitchcock'un "Kuşlar"ı da kargadır mesela. Bir kargaya dokunmanız bile (sadece temas etmeniz) onların sizi düşman eyleyip ocağınıza incir tohumu atması için mümkündür.

Otçul hayvanlar eğer etrafta daha rahat bulabilecekleri bitkiler varsa yine de sizin tarlanıza sulanıyorsa sadece üç ihtimal var:

1) En ağır onun bunun çocuğudurlar
2) Size garezleri vardır
3) Sizin tarlanız, çevredeki otlardan daha lezzetlidir; ki bu da kaliteli ürün yetiştirdiğiniz anlamına gelir.

Otçul hayvanları da tarlayı geçemeyecekleri şekilde sarıp, etrafına meşale veya kamp ocaklıkları koyup bir de hendek kazarsanız (öeh yani) uzak tutabilirsiniz.

Esas meselemiz böcekler. Şimdi, böceklerin en azından bazılarına müsamaha gösterilmeli. Hangi böcekler bunlar? Tırtıl, kaplan böceği ve uğur böceği. Kaplan böceği diğer böcekleri yer, anasını beller tabiri caizse. Uğur böceği de yaprakbitlerini yer. Tırtıla gelince; büyüyünce kelebek olup tozlanmaya yardımcı olur. Tırtılları nasıl uzak tutabilirsiniz? Çok basit: Kasımpatı ekin. Böylece tarlanızdan uzak duracak, kasımpatılara gideceklerdir.

Diğer koruma içinse: Dal ve sapa kireç veya kömür katranı sürün. Böcekler o zaman çıkmaz, sadece uçanlar gelir. Ki onlar da tırtıllarını bırakmadıkça zararlı değil, yararlıdır.

Şimdi; söylemeyi unuttum: Bir de kemirgenler var. Bunlar en adi şerrrrrrefsizdir. Çünkü kemirebilecekleri onca dal, yiyebilecekleri onca mantar, leş varken; bu it oğlu itler sizin tarlanıza, bağınıza dadanır. Bunlardan korunmak da çok kolay: Bir kedi edinin. Yalnız kediyi çok olmasa da hafifçe aç bırakın ki avlansın. Eh, bu durumda da bir sokak kedisini kendinize ve tarlanıza alıştırmanız daha mantıklı.

Tarlanızda, sizi sokabilecek yılan, çıyan, kertenkele ve akrep gibi bilumum haşeratı da kedi avlayacaktır.

Peki ya sürü? Kangal veya o ayarda bir köpek edinin. Önemli bir husus var yalnız: Köpeklerin (aslında sadece köpeklerin değil, kurtların da) iki zayıf noktası vardır:

1) Kulakları
2) Boyunları

Köpeklerin kulakları, kurt onu tutup köpeği zor durumda bırakmasın diye kesilir. Çoban köpeklerinin boynundaki dikenli tasmalar da kurt, köpeğin boynunu ısıramasın, tutamasın diye kullanılır.

Bu arada; köpekten ayrı, sürü hayvanlarının boynuna; ayıyı, domuzu uzak tutsun diye çan takılır. (Yalnız aynı çanlar kurtta işe yaramaz; aksine onları çeker. Hayvanlar öğrenmiş artık sürüyü nasıl bulacağını)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder