Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

22 Nisan 2017 Cumartesi

Tatar Yayı: Nedir, Neye Benzer

crossbow ile ilgili görsel sonucu
Tatar yayı; Çince Nu (Usta kullanıcılarının adı da Chu ko Nu; eycof'tan bilenler vardır belki), Moğolca Khulgavch (Hulgavç), Tatarca, Fransızca, Rusça ve Avrupa'nın genelinde "Arbalet" denen, Amerikalı ve çıkıntı yapmazsa ölecek olan İngilizlerin ise crossbow dediği bir yaydır.

Bu yay; tetik mekanizması, ok yatağı ve yaydan oluşur. Bunun sıradan, yani tek malzemeli kısa yaylar yahut longbowlar ve bileşik Asya yayları ile kıyaslanması şu şekildedir:

AVRUPA YAYI
TATAR YAYI
ASYA YAYI
Kurmak kolaydır
Kurmak çok güç ister
Kurmak biraz güç ister
Nişan alınmaz, hissi atışı vardır
Nişan alınır
Nişan alınmaz, hissi atışı vardır
Ok titrer
Ok sabit durur
Ok titrer
Yapmak kolaydır ve kısa sürer
Yapmak zordur ama kısa sürer
Yapmak zordur ve uzun sürer
Zor kırılır
Kolay parçalanır ama kolay kolay kırılmaz
Kolay kırılır
Tek malzemelidir
Parçalıdır
Çok malzemelidir
Dikeydir
Yataydır
Dikeydir

Bu arkadaşın Türkçe adının hikayesi de ilginç. Kendisi, epey eski zamanlarda, Çin'de icat edilmiş bir şey. Benzeri bir alet, hemen hemen aynı devirlerde Avrupa'da da icat edilse de; Avrupa, Çin tarzı olanla tanışınca onu kullanmaya başlamış durumda. Neden? Çünkü kendi ellerindekiler daha basitti ve daha işlevsizdi. Neyse; Tunguzlar, Çinlilerden bunu öğreniyor. Moğollar ise Tunguzlardan. Biz Moğollardan, Avrupalılar Hunlardan. Bu arada; dönemine göre, tekerlekten sonra bir yayılma rekoru kırmış bir alettir bu. Gören konmuş, gören konmuş. Başka bir şey olsa bırak diğer kıtayı, komşu ülkeye bile bir kaç yıldan evvel gitmezdi.

Hah, ismini anlatacaktım. O devirde, Moğollara Moğol denmezdi. Moğollara Tatar, bizim bugün Tatar dediğimiz Kıpçak kökenli Türk halkına ise "Bolkar" denirdi. Bolkarın kelime anlamı karlı yere alışkın, karda yaşayan vs. Karluk'un anlamı da "Çok karlı yer(de yaşayan)" mesela. Karluklar konumuz değil şimdi. Bu arada Arap kaynaklarında Moğollardan daima "Tatar" diye bahsedilir. Neyse; işte biz de Moğollardan öğrendiğimiz için Tatar yayı, yani "Moğol yayı" demişiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder