Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

19 Mart 2017 Pazar

Doğada yoğurt mayası için kullanılabilecek malzemeler

1) Karınca yumurtası veya yuva etrafındaki kum
karınca yumurtası ile ilgili görsel sonucu
Karıncalardaki formik asit, yoğurt oluşumunu sağlar. Zaten yoğurt esasen asitle olur. Yalnız karınca kumunda yoğurt elde etmek zor bir iştir; epey fazla deneyim ve bilgi gerektirir. (Sütten ağzım yandı, oradan biliyorum)

2) İncir sütü
incir sütü ile ilgili görsel sonucu
Bu hem bir çeşit asit, hem de kıvamlı bir malzemedir.

3) Kuzukulağı
kuzukulağı ile ilgili görsel sonucu
Bol miktarda asit ve C vitamini (zaten C vitamininin kendisi de asittir) içeren bu labada çeşidi, ekşi yapısı sayesinde sütten yoğurt yapımında kullanılır. (Dikkat! Sıradan, yani tadı ekşi olmayan labadalar bu iş için kullanılmaz)

4) Isırgan
ısırgan ile ilgili görsel sonucu
Isırganın iğnelerindeki yakıcı asit, yoğurdumuzun mayalanmasını sağlayacak.

5) Yoğurt otu
yoğurt otu ile ilgili görsel sonucu
Üç tane türü olan bir ottur. Burada esas bahsedilen ekşi ot diye de bilinen; pütürcüklü Galium aparine türü. Bunun etrafındaki pütürcük ve içeriğindeki ekşi tadı, yoğurdu sağlayacak; ki bu bitki sadece sütten yoğurt değil, yoğurttan peynir yapımında da kullanılır; hem de hala bazı yörelerde kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder