Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

11 Mart 2017 Cumartesi

Sıkılıyorum...

Bugün çok sıkılıyorum... Neden, bilinmez... Üniversiteyi bitirince bir süre başka ülkelerde konaklayıp o ülkelerin mutfağını ve kültürünü inceleme fırsatı bulmak istiyorum. Türkiye'den vize istemeyen çoğu ülkede; 3 ay kadar kalabiliyorsun, daha sonra kovuyorlar. (E, siz de 3 ayda tamamlayamayacaksanız kalma başvurusu yapın zaten) İlk sırada Japonya, Moğolistan ve Kore var. Macaristan ve Çin-Xinjiang (Uygur bölgesi); ayrıca Kırım ve Hindistan hakkımı da (Ukrayna değil, Kırım. Ukrayna'nın başka bir bölgesi olmaz) saklı tutuyorum. Amma hayvanmışım lan ben, neyse... Allah bilir ne zaman döneceğim ülkeye; zaten açmayı planladığım elli tane yer var (önemli kısmı restorant; ama başka şeyler de var)

Bir dakika; şunlara bir bakacağım.
japonya ile ilgili görsel sonucu
Japonya: Vizesiz, 3 ay (Bu arada şu fotodaki, ön taraftaki pembe ağaç hakkında: Kendisi "sakura"; yani Japon kiraz ağacı. Gerçi, Japonlar her türlü kiraz ağacı ve çiçeğine sakura diyor ama saura denince dünya genelinde anlaşılan o tür. Bu arada ağaç olan ve karides olan sakurayı severim ama karakter olandan -Haruno Sakura- nefret ederim. Bu arada iki tane "sakura karidesi" var: Biri Neocaridina heteropoda Sakura, ki bu bir akvaryum karidesi ve tatlısuda yaşar. Öteki ise Sergia lucens, bu derin denizde yaşayan ve Japonların bazen yediği bir karides. -Pek yaygın değil)
moğolistan ile ilgili görsel sonucu
Moğolistan: Vizesiz, 3 ay (Buraya esas çadırlar, Orhun yazıtları, atlar ve şahincilik için gidiyorum. Moğolistan'ın şehirleşmiş bölgeleri de var; ama ben şehri sevmem -genelde; geleneksel evleri severim. Ve bir ülkeye gidince, o ülkenin kültürünü tam olarak yaşamak isterim.)
güney kore ile ilgili görsel sonucu
Kore: Vizesiz, 3 ay (Tabii ki Güney Kore. Zaten Kuzey Kore'ye giriş-çıkış yok)
macaristan ile ilgili görsel sonucu
Macaristan: Shengen (Allah belanızı... Neyse) ya da AB üyesi ülke oturma izni (Ohooooo... Kuşatsak daha kolay, bu ne lan?), 3 ay [Aaa, yeşil pasaporta vize istemiyormuş; tamam... O iyi oldu] (Macaristan bahane Grozer şahane; ohhhh mis)
xinjiang ile ilgili görsel sonucu
Çin: Yeşil pasaport, 1 ay (Foto: Xinjiang'daki bir Kazak obası. Ama ben Uygur evlerinde kalmak istiyordum?)
hindistan ile ilgili görsel sonucu
Hindistan: Vize (E yuh ama artık! Lan siz bağımsızlığınızı bin defa kaybetmediniz mi? Belki de buna karşı bir önlem de; işgale giden de vize almaz herhalde!)
kırım ile ilgili görsel sonucu
Ukrayna: Sınırda vize (Ayakbastı parası binevi), 2 ay (Kerç kalesi mi o?)
madagaskar ile ilgili görsel sonucu
Hmmm... Lan, başka... Madagaskar mesela? Sırf lemur görmek için o kadar yol mu gidilir lan!? Her hayvanat bahçesinde lemur var artık... (Nedense çok saçma bir ton piyasaya hakimim; kendim bile bunlara ne ara kafa yorup gözlemlediğimi şaşırıyorum bazen) Bu arada Madagaskar da sınırda vize alıyormuş; hangi sınırsa artık?
xinjiang ile ilgili görsel sonucu
Xinjiang'da İpek yolunda deve sürenler... Daha önce; develerin Türk-Moğol halklarının hayatına İslam'dan önce girdiğini söylemiştim. Dünyada iki deve türü var, günümüzde: Tek hörgüçlü ve Çift hörgüçlü. Tek hörgüçlünün anavatanı Arabistan; günümüzde Kuzey Afrika'dan Türkmenistan'a dek yayılım gösteriyor; ayrıca Avustralya'da da yabanileşmiş hecin sürüleri var (Hecin=Tek hörgüçlü deve) Çift hörgüçlünün ise anavatanı Moğolistan ve bugün Çin'den Mezopotamya'ya dek yayılım gösteriyor. Deve güreşlerindeki "Tülü" develer de hecin ve çift hörgüçlü develerin kırmaları. Resmen gereksiz bilgiler ansiklopedisiyim; liseden bir soru sorsanız büyük ihtimalle bilemem.

xinjiang ile ilgili görsel sonucu
Önde: Takke (Tubeteika/Doppi) giymiş Uygurlar; arkada: Camii

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder