Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

28 Haziran 2016 Salı

Zehirli Olmadığı Halde Yiyemeyeceğimiz 4 Şey

İnsan vücudu muhteşemdir; çoğu canlının dayanamayacağı birçok zehre karşı son derece dirençlidir. Bu zehirlerden bazıları: Kakao kafeini, patlıcan nikotini ve domates zehri.

Ama bu kadar muhteşem olan insan vücudunun; zehirsiz olmasına rağmen bazı nedenlerle tüketemeyeceği/tüketmemesi gereken bazı şeyler vardır.

1. Çimen

İnsan, hepçil bir canlıdır; yani hem et, hem de otu rahatça sindirebilmelidir. Ancak insan vücudu, açıkça etçil olan kedi ve köpeklerin bile rahatça sindirebildiği selülözü sindirmekte sorun yaşar. Diğer tüm otları yiyebildiğimiz halde çimeni yemememiz gerekir; çünkü içinde aşırı derecede selülöz vardır. Vücudumuzun sindiremeyeceği kadar fazla. Evet, belki ölmezsiniz; ama sürünürsünüz.

2. Hamam böceği

Hamamböceği, zehirsiz bir böcek olduğu halde her türlü mikrobu üstünde taşır. Yalnız, burada şu önemli: Eğer bahsedilen hamamböcekleri steril ortamda üretilip bakılmış ve yenmesi için hazırlanmış hamam böcekleri ise, onları tüketebilirsiniz. Ben doğadaki hamam böceklerinden bahsediyorum. (Bu arada Madagaskar tıslayan hamam böceği, diğer hamam böceklerinin aksine mikrop taşıyıcısı değildir)

3. Sinek

Sineklerin bazıları zehirliyken, bazıları da hamam böceği ile aynı nedenden tüketilmemelidir. Her şekilde sineklerden uzak durmakta fayda var. (Taylandlılar, Çinliler bile yemiyor; onların bile midesi kaldırmıyor)

4. Fare

Burada şöyle bir ayrım yapmak gerek: Günlük hayatta "fare" deyip geçilen kemirgenlerle bilimsel olarak gerçekten fare/sıçan olan kemirgenler farklıdır. Bir çok kemirgen, insan kadar hatta daha fazla hijyenine önem verir. Bunun içinde günlük hayatta "fare" deyip geçtiğimiz kemirgenler (ki bazısı kemirgen dahi değildir) de vardır. Fare/sıçanların özellikleri şunlardır: Kuyrukları uzun ve tüysüzdür, bedenleri silindir biçimli ve uzun tüylüdür. Şu canlılar fare/sıçan değildir: Tarla fareleri, ağaç sıçanları (Capromyidae), kobaylar ve koşar-fareler.

Tarla fareleri: Tarla faresi, hamster, su sıçanı, avurtlak, lemming, misk sıçanı, deer mice, pack rat/woodrat, çekirge faresi, brucie/akodont, akşam sıçanı ve tırmanıcı sıçan bu sınıfa girer. Bedenleri yuvarlaktır. Bu canlıların kendi arasında da bir çok farkı vardır. Daha sonra resimle açıklayacağım.

Ağaç sıçanları: Görünüş açısından fareden/sıçandan çok sincaba benzerler.

Kobaylar: Tavşan ile fare arasında bir görünüşleri vardır. Kobay (Guinea pig), dağ kobayı, mara, su domuzu (Capybara cinsi hayvanlar) ve kerodon (kaya kobayı) bu sınıfa girer. Kuyrukları top biçimindedir.

Koşar-fareler (Gerbiller): Vücutları yassı, kuyrukları sonuna dek tüylüdür.

Tarla faresi:

Hamster:

Su sıçanı:

Avurtlak:

Lemming:

Misk sıçanı:

Deer mice:

Pack rat:

Çekirge faresi:

Brucie/akodont:

Akşam sıçanı:

Tırmanıcı sıçan:

Ağaç sıçanı:

Kobay:

Dağ kobayı:

Mara:

Su domuzu:

Kerodon (Kaya kobayı):

Koşar-fare:


EDİT:

Lan o kadar şey yazmışım, farenin neden yenemeyeceğini unutmuşum. Fare de mikrop taşıyıcısı olduğundan yenmemeli, ama bir çiftlikte hijyenik koşullarda üretilip bakılan fareleri yiyebilirsiniz. Bir de kemirgen bile olmayan sivri fareler var ki onlar zaten zehirli.
Sivri fare

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder