Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

5 Haziran 2016 Pazar

İlk ve Tek Türk Yapımı Fps Oyun : Zula



Merhabalar. Bu yazımda sizlere ilk ve tek türk yapımı fps (first person shooter-birinci şahıs nişancı) oyun olan Zula'yı tanıtmaya çalışacağım. Öncelikle söylemem gerekir ki, bu oyun hangi özelliklere sahip olursa olsun, piyasadaki ilk online fps oyunumuz olarak pozitif ayrımcılığı hak ediyor. Bu başarılı oyunun, Türk oyun sektöründe bir çığırın başlangıcı olması dileklerimi iletmek istiyorum.


  Zula, 1.5 gb civarında düşük bir boyuta sahip olduğu için internetten rahatlıkla indirilebiliyor. Oyunun ücretsiz olduğunu ise söylememe gerek yok sanırım.Oyunun indirilmesinden ve standart kurulumunun ardından, üyelik girişi yaptığınızda, sistem otomatik olarak bilgisayarınızın performansını ölçüyor ve oyunu zorlanmadan oynayabileceğiniz grafik ayarlarını otomatik olarak yapıyor. Girişte kullanılan bu basit ama gerekli teknoloji benden ilk artıyı almayı başardı çünkü bu, oyunu birçok sistemde oynanabilir kılıyor.  Oyuna giriş yaptığımızda standart mmofps oyunlarından (wolfteam,pointblank vs.) alışık olduğumuz pratik ve kolay bir arayüz ile karşılaşıyoruz. Doğrudan sunucu seçiyoruz ve karşımıza gelen oyun listesindeki başlıklardan birine tıklayıp oyuna direkt girebiliyoruz. Benim size tavsiyem, başlığın sağında "beklemede" ibaresi olan oyunlara girmeniz yönünde. Böylelikle oyuna kuruluş aşamasında başlar ve daha fazla keyif alırsınız.

  Oynanış hızı, Cs:go ile aynı ayarda denilebilir. Yani bir çok oyunculu fps'ye göre iyi bir hızda akıyor. Oyunun grafik değeri çok yüksek olmasa da çizimler, memleketimizden adeta fırlamış olduğu için içimizi ısıtıyor ve bizi kalbimizden vuruyor. Bu oyunu oynarken, jandarma binası, kızılay çadırı, muhtar adayının posterleri, kardeşler tekel bayii gibi  oyun oynarken de başka bir dünyada değil Türkiye'mizde olduğunuzu hatırlatacak ögelerle karşılaşacaksınız. Oynanışla ilgili olumsuzluk uyandıran tek şey nişangahın ve nişan alma kontrollerinin biraz alışılmışın dışında olması gibi duruyor.

 Haritalar genel anlamda başarılı. Ne çok büyük ne çok küçük. Bununla birlikte elbette büyük ve küçük haritalar da var. Haritalar yine illerimizden derlemelerden ya da hiç de yabancı olmayan mekanlardan oluşuyor.

 Oyunda şimdilik az silah var fakat doyumsuzluk yapmazsak bize yeter. Oyuna zamanla çok daha fazla silah ekleneceğini düşünüyorum. Silahlarımız arasında milli piyade tüfeğimizi görmek gerçekten gurur verici ve silah oyunda da gerçekte olduğu kadar başarılı. Silahlarla ilgili özelliklerin başarılı bir şekilde oyuna yansıtılmadığını düşünüyorum. H&K G36'nın G3'ten daha uzun menzilli olması bu yanlışlara basit bir örnek. Silah hasarları birbirine yakın olduğu için oyunda hızlı bir silah her şekilde öne çıkıyor. Bu duruma el atılması gerektiğini yapımcıyla da paylaşmayı düşünüyorum.

  Sonuç olarak Zula küçük boyutu, sıcak grafikleri ve akıcı oynanışıyla bir şansı hak ediyor. Allah'tan dileğim çok daha iyi milli oyunlara ulaşmaktır. Sevgiler.

Kaan Abdullah Özen


1 yorum: