Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

26 Ekim 2015 Pazartesi

Doğa Evi 7&Normal SC Yazısı: Yırtıcılardan korunmak

Bulunduğunuz yerde olan ve olması muhtemel canlıları ve bunların davranış özelliklerini bilmek, elbette bulunmaz bir nimettir. Ancak böyle bir imkanınız yoksa veya emin olamıyorsanız; bir kaç temel kuralı bilerek yırtıcılardan korunabilirsiniz. Doğadaki pek çok şeyden farklı olarak, bu kuralların istisnası yoktur.

1. İnsanlara cazip gelen kokuların çoğu, yırtıcılara da cazip gelir.

Kızarmış et ve balık kokusu, parfüm ve baharat kokusu; kurtlara, ayılara vs. de çekici gelir. Özellikle bahar başlarında, yırtıcı hayvanlar kış uykusundan çıkar ve kendilerini yormayacak, küçük avlar ararlar. Sizin avlayıp kızarttığınız bir sincap, bu durumda bir ayı ya da kurt için mükemmeldir.

2. Ateş yakar

Tıpkı biz insanlar gibi, hayvanlar da ateşin tehlikeli olduğunu bilir ve ondan uzak kalmaya çalışırlar. Yani yeterince büyük bir ateşiniz varsa, güvende olursunuz. Hatta benim gözlemlerime göre; hayvanlar yaklaşık bir hafta kadar ateşin yakılı olduğu yerden uzak duruyorlar. (Sönmüş olsa bile)

3. Hayvanlar sessizliği sever

Hayvanlar, sessizliği severler. Doğal olmayan seslerden (her tür insan, ateş ve gökyüzü sebebiyle oluşan sesler) uzak durmak ister. Çobanlar, zevk için, zaman geçsin diye türkü okumaz; hayvanların boyunlarına yerleri belli olsun diye çan takılmaz. Amaç, vahşi hayvanları; özellikle de ayıları uzak tutmaktır.

4. Sizin yiyebildiğinizi, genelde onlar da yiyebilir
Patlıcan zehirlidir, hayvanlar yiyemez. Zehri sadece insana etki etmez.
Bu nedenle; bir yemiş çalısının dibinde kamp kurmadan önce, oraya muhakkak tilki, çakal, sırtlan, ayı gibi hayvanların uğrayabileceğini unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder