Şimdi, bu kılıç olayına takmışım gibi göründüğünün farkındayım ama aklıma hiçbir şey gelmediğinden blog boş kalmasın diye yazıyorum.
1) KABZA
Kabza, kılıcı tuttuğumuz kısım işte.
2) Kabza topuzu/Kabza başı
Birçok kılıcın arkasında bir yuvarlak vardır. Hah işte, o yuvarlak kabza topuzu. İşlevi de süs olmak değil, kılıcın elden kayıp gitmesini önlemek.
3) El siperi
Bu Avrupa kılıçlarına -ve son dönem Osmanlı kılıçlarına, zira Saber'lar temel alınmıştır son dönem Osmanlı kılıçlarında- özgüdür, bunsuz bir Saber düşünülemezken bazen başka kılıçlarda da karşımıza çıkar. İşlevi kabza topuzuyla aynıdır.
4) Balçak
Kabzanın bitip kına giren kısmın başladığı yerdeki o süslü yapı var ya hani, işte o balçak. İşlevi de kabza topuzuna benzer: Kılıç elden kayıp kişinin bir yerlerini kesmesin diye.
5) NAMLU
Namlu, kılıcın "kılıç" kısmıdır. Keskin olan, metalden olan kısmıdır. Bir kılıcı kılıç yapan kısımdır.
6) Sırt
Namlunun üst kısmıdır. Bazı kılıçlarda keskinken çoğunlukla keskin değildir.
7) Ağız/Yalım
Namlunun alttaki daima keskin olan kısmıdır.
8) Yalman
Orta Asya kökenli kılıçlara özgüdür, kılıcın ön tarafında sırtta bir çıkıntı, bir yükselti halindedir. Temel işlevi kılıcı daha ağır ve daha dengeli, dolayısıyla daha ölümcül hale getirmektir.
9) Oluk/Yiv/Göl/Kan oluğu
Bazı kılıçlarda akan kan kılıcı kirletip paslanmasına neden olmasın diye bulunur, çoğu kılıçta bulunmaz.
10) Çatal
Çok az kılıçta bulunan, kılıcın yalmanlı kılıç gibi ağır ama aynı zamanda keskin kısmı daha fazla olmasını sağlayan bir kısımdır.
11) Kabza sapı/Kabza boynu (Avrupa dillerindeki çevirisiyle "Ellik")
Kabzanın tutulan kısmıdır. Üstteki resimde, sırtı keskin olan bir Avrupa kılıcının -düz kılıçların çoğunun sırtı da ağzı da keskindir- sırt kısmının üç bölüme ayrlmasını da görüyorsunuz.
12) Püskül
Bunun herhangi bir işlevi yoktur, sırf süstür. (Gerçi son dönem Osmanlı'da rütbe belirtmeye yarardı ama daha öncesi ve sonrasında sırf süs olarak kullanılmıştır) Asya kılıçlarına özgüdür. Kabza topuzuna takılır.
13) ŞU AŞAĞIDAKİ, İNTERNETTEN BULDUĞUM AMA SONRA BİZZAT KENDİMİN YAPTIĞINI FARK ETTİĞİM KATALOGDA ÜSTTE GEÇMEYEN ŞEYLERİ DE KISA KISA YAZAYIM
Kuyruk/Tuğru: Kabza topuzuyla kabza boynu arasında geçiş içindir. Ekstra bir işlevi yoktur.
Balçak siperi: Balçağın bir kısmıdır ve balçağın esas işini yapan kısımdır.
Yüz: Kılıcın süslenen, yazılar yazılıp çizimler yapılan kısmıdır.
Set: Sırtın yükünü azaltmaya yarar.
Boyun: Yalmanlı kılıçlarda, yüzden yalmana geçiş birden olmasın diye bulunan kısımdır.
Uç/Süvre: Kılıcın delmeye yarayan kısmıdır. Bütün kılıçlarda varken bazı kılıçlarda delme işlevini tam olarak yerine getiremez (Örneğin sadece bir tarafı keskin Avrupa kılıçlarının delme işlevi yoktur)
14) BU ARADA BEN BU YAZININ HEMEN HEMEN AYNISINI YAZMIŞIM LA, NEYSE.
Aha linki bu: http://erdeminblogu.blogspot.com/2017/09/turk-silahlarnn-ksmlar.html
Aşağıda da katana üzerinden aynı kısımları anlattım -Japonca elli bin tane farklı kısma elli bin tane farklı ad daha vermişler ama konumuz o değil-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder