Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

3 Nisan 2019 Çarşamba

Bazı Eski Silahların Artı ve Eksi Yönden Karşılaştırılması

Öncelikle, depresifliğim gitti çok şükür; kaygılar hala yerli yerinde dursa da. Daha sonra, burada hava buz gibi.

Bu yazıyı neden yazıyorum? Aslında bir sebebi yok. Aslında şikayet etmeden sadece saçmalayacağım bir yazı yazmak istemiştim ama aklıma bir şey gelmedi. Ben de kendi evim olunca içine kuracağım talimhaneyi düşünürken aklıma bu yazı geldi.

Kendi evim olunca içine bir talimhane kurmak zaten uzun süredir isteklerimden biriydi (ok atmayı öğrendiğimden beri ki kursa gitmeden önce de uzun zamandır ok-yay öğrenmeyi istiyordum) zaten, bir tane tavuk belgeselinde Amerika'daki şu evine yaşam odası kuran hayatta kalma meraklılarından birini ve ailesini görünce biraz düşünmeye başladım, olsa nasıl yapardım, ne ederdim, diye. Ateşli silahlar üzerine değil ok-yay, mızrak ve balta üzerine uzmanlaşmış bir aileydi bu arada. O konuda bir birlik yok; balta konusunda birlik var, çiftlikte yaşama konusunda birlik var, sığınak konusunda birlik var, tavuk yetiştirme konusunda birlik var (tavuk belgesinde o ne alaka, dediyseniz anlamış oldunuz. Tavuk yetiştirmede birlik olması da tavuğun hem edinmesi hem bakımı ucuz ve kolay olan, kolay üreyen ve birçok şey için yararlanabileceğin bir hayvan olmasından dolayı) ama bazıları ateşli silahlarla -ekseriyetle kendi yaptıkları veya yapmaya çalıştıkları-, bazıları da ok-yay, mızrak falan takılıyor. Ben tabii ki ok-yay taraftarıyım.

Konumuz ateşli silahlar değil. Aslında, yaylara da burada girmeyeceğim. Sadece kılıç, mızrak, balta tarzı (evet, balta bir silahtır. Birçok kültürde özellikle savaş için üretilen, odun kesmekte kullanılmayan baltalar dahi vardır. Çinlilerde de var, Türk-Moğollarda da var, Ortadoğu'da da var, Avrupa'da -hem de sadece savaş baltasıyla özdeşleşmiş Vikinglerde değil; Romalılardan Keltlere, Macarlardan Slavlara bütün Avrupa'da- da var, Japonlarda da var, Kızılderililerde de var.) silahların artı ve eksilerinden bahsedeceğim.

Bu arada Kalpak Çeşitleri yazısını güncelledim, Coonskin Cap'i ekledim. Bazı resimler/fotolar ölmüş, onları yeniledim.

KILIÇ
sword type ile ilgili görsel sonucu
Artıları: İhtiyaca göre uzun, kısa, kalın, ince, büyük, küçük, düz, eğri, hatta acayip acayip şekilleri olan kılıçlar üretebilirsiniz.

Eksileri: Bir kılıç, ne kadar büyük ve ağır olursa olsun bir gürz ya da baltaya karşı oldukça hafif kalacaktır.

BALTA
war axe ile ilgili görsel sonucu
Artıları: Bir mızrak ya da ok kadar uzağa gidemese de fırlatarak da kullanabilirsiniz. Ayrıca balta, üstünüze gelen bir mızrağı parçalamanın en iyi yoludur. (Ne yazık ki oklar, herhangi bir şeyle parçalanamayacak kadar hızlı hareket ederler; fark ettiğinizde ya vurulmuş ya da şanslı bir şekilde kaçınmış olursunuz)

Eksileri: Öğrenmesi kılıca göre daha zordur ve sap kısmı dolayısıyla bazen yeterince büyük ve ağır bir kılıca karşı işlevsiz kalabilir. Ayrıca, bir balta, üstünüze gelen bir başka baltayı karşılamanın en kötü yollarından biridir; karşınızdaki baltayı ya da sizi değil de baltanın sapını hedef alır ve bunu başarırsa, birkaç hamle sonra silahsız kalırsınız. (Baltanızın sapı metalden değilse tabii) Ayrıca balta ağır bir silah olduğu için herkes tarafından kullanılamaz.

GÜRZ/TOPUZ
gürz ile ilgili görsel sonucu
Artıları: Oldukça ağır bir silah olarak, hele de dikenliyse zırhları işlevsiz hale getirir. Bir baltayı karşılamanın en iyi yollarından biridir; yeterince büyük ve dikenli bir gürzle sapını kıramayacağınız balta ya da mızrak yoktur. (Yine söylüyorum, sapların ahşaptan yapıldığı varsayılmalı)

Eksileri: Çoğunlukla kısa saplı bir silah olarak uzak mesafelere, mesela yeterince uzun ve sapı çelikten yapılma bir mızrak kullanan birine karşı işlevsizdir.

MIZRAK/KARGI
lance ile ilgili görsel sonucu
Artıları: İhtiyaca göre kısa ya da uzun, temrenli (delmek için) veya bıçaklı (kesmek için) yapılabilir. Ayrıca eğer bir sancağınız varsa, onu sergilemek için muhteşem bir silahtır. Ucu bıçaklı olanları hem fırlatılarak hem de oldukça yakın mesafelerde kullanılabilir.

Eksileri: Ucu temrenli bir mızrak da fırlatılmadan kullanılabilse de yeterince yakına gelen bir düşmana karşı işlevsizdir. Ayrıca eğer sapı çelikten yapılma değilse yeterince güçlü bir kılıç dahi mızrağı parçalayabilecektir.

KIRBAÇ
cossack whip ile ilgili görsel sonucu
Artıları: Ucuna ipek, metal gibi daha fazla zarar vermesi için bir şey takılmış kırbaçları, eğer uygun yere (açık boyundaki şah damarına mesela) yeterince güçlü bir şekilde vurursanız ölümcül bir silahtır. Rakibinizin eline vurarak elindeki silah ne olursa olsun düşürebilirsiniz.

Eksileri: Her ne kadar bazı kültürlerde savaş kırbaçları olsa da bir kırbacı kullanmayı öğrenmek zahmetlidir ve ne çok uzak ne de çok yakın düşmanlara karşı herhangi bir işe yaramaz. Ayrıca, bir savaş kırbacını talim ederken yalnız başınıza olmak durumundasınızdır; kılıç, balta, gürz gibi daha hafif, kör ya da ahşap versiyonlarını yapmak mümkün değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder