Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

30 Ekim 2017 Pazartesi

Oğuz Kağan, Mete Han mıydı?

Öncelikle cevabı baştan vereyim: Değildi. Bir takım benzerliklerden dolayı genelde Oğuz Kağan, Mete Han'la özdeşleştirilir (Tüm Türkleri birleştirmesi, babasıyla inanç konusunda bir sıkıntısı olması vs.) ama aslında bir çok fark vardır.

1) Destanda, Oğuz Kağan'ın Uygur soylu olduğu açıkça belirtlir; Mete Han ise Hundur ve Hunlar, Kıpçak soyludur.

2) Mete Han'ın yalnızca Kiyük adlı bir oğlu vardır; Oğuz Kağan'ın ise 6 oğlu vardır.

3) Mete Han, hem inanç hem de farklı sebeplerden babasını (Teoman/Tuman/Tümen) öldürmüştür. Oğuz Kağan'ın da babasıyla (Kara Han) inanç konusunda problemleri olsa da böyle bir işe kalkışmamıştır.

4) Oğuz Kağan ve Oğuzların simgesi üç ok ve bir yaydır; Mete Han ve Hunların simgesiyse "ebren/evren" adlı toprak ejderidir. (Evren yılanı diye arayarak hala Anadolu'da yaşayan evren efsanelerine ulaşabilirsiniz) (Avrupa Hunları bunu değiştirip simgelerini tuğrul belirlemiştir)

5) Mete Han'ın soyundan Avrupa Hunları gelir ve sonra kaybolur. Kazak ve Kırgızlarla da Mete Han'ın akrabalığı vardır. Oğuz Kağan'ın soyundan ise Oğuzlar gelir ve günümüzdeki Yörüklerin soyu hala Oğuz'dur.

6) Oğuz Kağan ve Mete Han'ın babasının adı farklıdır; ama annesinin adı aynıdır (Ay Kağan). Ancak bu yeterli bir işaret değildir, çünkü "kara" sözü isim olduğu kadar kötülemek için de kullanılır. Yani Kara Han'ın adı farklı olabilir ve Mete Han'ın babasıyla aynı da olabilir.

7) Hunların rengi sarıdır, Oğuzların rengiyse "kökyaşıl" yani gök mavisidir. (Uygurların rengi yeşildir) (Bu arada "yaşıl" hem yeşil, hem mavi demektir; gök de hem gökyüzü hem de mavi demektir; ayrıca gri anlamı da vardır. Günümüzde Anadolu'nun bazı yerlerinde hala maviye yeşil denir)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder