Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

23 Aralık 2015 Çarşamba

Evcil Hayvan 2

Çoğu sitede görürsünüz, "şu özelliklere sahip erkekle mutlu olmanız filan" yorumlarının altına çoğu erkek "Çıkartın çıtayı çıkartın, ... dağlarının tepesine kadar çıkartın" diye yorum yazar. Ki dağ olarak da genelde Allahuekber dağları seçilir, ne hikmetse. Bense bu arkadaşlar ve besledikleri hayvanları görünce "Çıkartın çıtayı çıkartın, Mariana çukurundan Galapagos adalarına kadar çıkartın" demek istiyorum. Martiana çukuru, eğer keşfedilmemiş daha derin bir okyanus çukuru yoksa okyanusun en derin noktası. Galapagos adalarını ise yükseklik için değil, oraya özgü türler çok hoş ama ulaşılmaz olduğu için seçtim.

Neyse; gel gelelim, ben bir hayvan hastalığına tutuldum. Hani öylesine bir merak, geçici heves değil. Elimde olsa evi yağmur ormanına çevirmek derecesinde bir hastalık benimki. (Hala tek akvaryumla yetinmem ayrı bir ironi, eğer üzerimde aile baskısı olmasa ve param olsaydı çoktan odam akvaryumcuya dönmüştü) Neyse, yılan, tilki, çıyan... Bunlara alıştınız herhalde artık. Ama bu arkadaşlar gerçekten çıtayı apayrı bir seviyeye çekiyor:

http://www.surungenforum.com/timsahlar/1-0-caiman-crocodilus/
Tamam, timsah herkese garip gelmeyebilir. Zaten bu cüce timsah, normalleri kadar fazla büyümüyor. Ama başlangıcı bununla yapmak istedim. Bu arada, bir petshopun bir Nil timsahını dokuz bin liraya sattığından haberiniz var mı? Gerçi, timsah zaten maliyetli ve tehlikeli hayvandır; o kadar para istemeleri normal. Bu arada, yavru timsah tamam... Peki hiç yetişkin timsah besleyen gördünüz mü? Türkiye'de yasalar buna pek izin vermiyor; eğer bir hayvanat bahçeniz ya da o düzeyde koruma sağlayabilecek açık bir alan ve 24 saat hizmet veren özel veterineriniz yoksa. Yetişkin timsah diyorduk... Avustralya'da yetişkin timsah beslemeyi öyle abartmışlar ki, kapılara "dikkat, timsah var" yazmaya başlamışlar. Eh, gerçi ben de evde yetişkin timsah beslesem ben de yazardım. Tabii timsah büyüyünce, onu akvaryum ya da paludaryum gibi bir şeyde tutamazsın. Büyük bir havuz ve en az o kadar büyük bir karasal alan lazım. Sonra, yavruyken yaptığın gibi iri böcekler ve et parçalarıyla da besleyemezsin. Daha büyük et parçaları vermen gerekir. Neyse, resmi koyayım:

Sıra geldi diğerlerine...

http://www.surungenforum.com/diger-eklambacaklilar/evdeki-eklembacakli-scolopendra-hardwickei/
Tamam, çıyan konusuna benden alışkın olabilirsiniz. Peki bu resimdeki adamın eline aldığı çıyanın, dünyanın en tehlikeli türlerinden biri olduğunu söylesem? Bir ısırsa, ölüme kadar yolu var. Çıyanın türü Scolopendra hardwickei. Benim görünüşünü en sevdiğim ama çıyanlar, Natrix natrix ve kobralarla yeterli deneyim kazanana kadar bulaşmayı pek düşünmediğim bir tür. Bir anlık dikkatsizlik, sadece sizin değil; bir çok kişinin ölümüne neden olabilir. (Eğer çıyanı kaçırırsanız, bu felaket olur)


Size garip gelebilir ama aslında baykuş beslemek bana garip gelmiyor. Bir süredir bu konuyu araştırıyordum zaten; düşünmeyeyse Harry Potter'dan beri başlamıştım. Videodaki cüce baykuş, adından da anlaşılabileceği gibi pek büyümeyen bir tür.

http://www.surungenforum.com/beslediginiz-diger-canlilar/bacaksizkor-kertenkelem-gudik(blanus-strauchi)/
Karşınızda, kör kertenkele. Nam-ı diğer bacaksız kertenkele. Bu arkadaş bir kertenkele çeşidi, evet. Neden yılan olmadığına gelirsek...Yılana sınıflandırılamaz. Vücut ve baş tipi hiç bir yılana benzemiyor, diş dizimi de yılanlar gibi değil. Peki ya neden solucan değil? Ona benziyor. Omurgası var da ondan. Zaten, genetik olarak da kertenkelelere benziyor. İyice dağıttım, neyse... İşte, bu acayip yaratığı da besleyen var. (Ki şansım olursa ben de bu ufaklıklardan biriyle yakın temasta bulunmak isterim)



Yukarıdaki hayvan bir ferret. Ferretler, gelinciklerin yakın bir akrabası. Yani evet, gelincik de evde beslenebilir. Ha her şeyi (ama her şeyi) kemirme huyları var ve hırsızlık yapabiliyorlar, o ayrı.



Rakun, evcil rakun... Çok şaşırılacak bir şey değil; en azından benim açımdan. Zaten rakunun evcilleştirilebildiğini biliyordum.


Parmak maymun denen bu ufak canlıyı bilmeyeniniz yoktur diye umuyorum. Boyutları ve buna bağlı olarak az olan istekleri sayesinde, parmak maymunlar maymunlar arasında en ideal evciller oluyor.

http://surungen.org/index.php?topic=1460.0
Pastanın kremasını sona saklamıştım, buyurun. Evcil aslan... Oha diyorum başka da bir şey demiyorum. Aslan yahu, aslan... Çıkartın çıtayı çıkartın, Mariana çukurunun dibinden Galapagos adalarına kadar çıkartın.

İşin kötüsü, yavaş yavaş o havaya girmeye başladım. Yok yok, hayvanat bahçesi filan açayım da istediğim hayvanı besleyeyim. Bu bu şekilde olmayacak. Ben de insanım yahu! Aslan büyüdükten sonra halim nice olur? O bir yana, eğer bahçeli bir evim olursa gerçekten bir yağmur ormanında yaşayabilirim. Hayvanlara bahçede bakarım, bir sürü de egzotik bitki... Ah... Acaba bir biyosfer... Yok, çok maliyetli olur. Hiç mi hiç gerek yok.

Evcil hayvan 1 yazımla ilgisi olmadığından link vermiyorum, blog ana sayfasından ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder