Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

15 Ekim 2022 Cumartesi

Durum Raporu: RPG, Tembellik Eleştirisi, Anime

Bilgisayar oyunlarından RPG türü hakkında -ki net en sevdiğim oyun çeşididir- beni çok sinir eden bir şey var, o da şu: Ömrünü adaman gerekiyor. Tamam hayatsız olabilirim ama yani üç gün boyunca da çar kasamam, kusura bakmayın. Hele bu RPG dümdüz, normal RPG değil de MMORPG veya "gacha" mekaniklerine sahip bir RPG ise (bahsettiğim oyun Genshin, hani anlamadıysanız) hayatsız olmak da yetmiyor. Yemeden içmeden çar kasman gerekiyor. O zaman da tabii RP MP yapmıyor kimse, herkes ekmeğinde oluyor. VN'leri de seviyorum -özellikle de hayatını adamanı gerektirmedikleri için- ama Türkçe çevirisi olan doğru düzgün VN yok. Bir Clannad'ın VN'sini oynamak veya bir galge oynamak falan (Gerçi Clannad da galge. Nagisa rotası dışında da mı dramla kaplı yoksa insanı depresyona sokmayan bir rota var mı acaba?) istiyorum ama bırak Türkçe çeviriyi çoğu VN'nin resmî İngilizce çevirisi bile yok, çok popüler olanların İngilizce yamaları falan var işte ki hiç o cümleleri anlayacağım diye kafa yoramam. Bu arada DDLC Japon VN'si değil. Team Salvato'nun komple animecilerden müteşekkil olduğunu anlayabilmek için Sherlock Holmes olmaya gerek yok ama İspanyol mu neydi onlar. Zaten oyunun orijinal dili Japonca olmadığından Monika'nın "Mon-ika esprisi çeviride hiçbir anlam ifade etmiyor ki!" isyanı var. Bir de bazı VN'ler veya etkileşimli oyunlarda yaptığın şeyler sona/hikâyeye neredeyse hiç etki etmiyor ya, o feci sinir ediyor beni. Ya okuduklarımı bir gözden geçirdim de ben genel olarak bilgisayar oyunlarına sinir oluyormuşum ya la?

Günümüz Türkiye'sinde tembellik gereğinden fazla eleştiriliyor. Çalışmayana ekmek yok evet ama mevcut durumda çalışana da ekmek yok ki. Çalışmanın karşılığı nedir? Yorgunluk. Ekmek nerede? Yedik onu biz. E o zaman ne diye çalışayım? Ne gerek var yani? Evde otururum, hiç olmazsa yorulmamış ve minibüse, otobüse falan boş yere para vermemiş olurum.

Shinobi no Ittoki harbiden hiç sarmıyor be. Ulan böyle bir anime yapacaksan ya hafif mizahi tonda kendini çok da ciddiye almayan bir seri yapacaksın ya da animenin kendini aldığı ciddiyet tonuna uygun diyaloglar ve olaylar yazacaksın. Bu ne amk? Üçüncü bölümde bırakacağım muhtemelen. Üçüncü bölüme kadar beklemem de saçma aslında, ta ilk bölümden animenin ne bok olduğu belli oluyor da... Neyse yine. Kage no Jitsuryokusha ni Naritakute! beklediğimden çok daha iyi ilerliyor bu arada. Tam istediğim gibi ilerliyor dersem yalan olur ama şu aşamada benim istediğimden de daha iyi ilerliyor. Kesin sonda sıçacaklar aq. Bu kaliteyi korurlarsa finalin içinden geçerler. Japonlar final yapamıyor aga. 6. dakikadayım ve vazgeçtim: "Fuufu Ijou", Toradora değil "Kanojo, Okarishimasu"! Ama yani... Hani... Yok aga be, bildiğin acı çekiyorum izlemeye çalışırken. İzlemem daha iyi lan. Bu nedir? Aga bak böyle karışık ilişki temalarına falan karşı değilim, sonuçta Kuzu no Honkai'ı güncel olarak izlemiş bir insanım ben. Bunların komedi içinde sunulmasına da karşı değilim, daha önce acayip acayip komediler izledim... Ama bu değil ya. Olmamış aga bu. Aşırı derecede öteutandırıcı ("cringe") sahneler, diyaloglar... Sırf pembeli kız için izlenecekse izlenir ama karakterlerden birine katlanamadığı için Yesterday wo Utatte gibi bir seriyi -hem de Haru gibi muhteşem bir karaktere rağmen- yarım bırakmış birinden kimse bu öteutandırıcılık düzeyindeki şeyi (anime demeye dilim varmıyor lan) izlemesini beklememeli.

Delinin teki. Israrla umut etmeye çalışıyor. Gölgesini kovalamakla meşgul. Erdem Ö. Hayali mahlasıyla kitap* yazdı.

*Ejderin Mührü (ALMAYIN! Benim yazdığım kitap değil bu, editörün kafasına göre yaptığı değişiklikler ve hatalarıyla dolu bir saçmalık sadece. Bu kitabın imlası düzenlenmeden önce daha düzgündü lan? Ortadan bölünmüş cümle yoktu en azından. Düzelteceğiz. Halihazırda aldıysanız da düzeltme işini yaptıktan sonra bir şeyler ayarlayacağım.)

𐰲𐰓𐰼𐰭:𐰢𐰜𐰼𐰇 ᠡᠵᠲ‍ᠡᠷᠢᠩ ᠮᠥᠭ᠍‍ᠷᠥ اژدريڭ مهرى

INFP 6w5 sp/sx 694 (6w5-9w8-4w3)* EII-Ne RLUEI EFVL melankolik-flegmatik Kaotik nötral

*Üçlü tip teorisinde kanatlar yok biliyorum ama teori devamlı değişip yenileniyor zaten.

☉♓︎   ☽♌︎   Asc♊︎   ☿♈︎♀♒︎♂♈︎♃♓︎♄♈︎♅♒︎♆♒︎♇♐︎⚷♏︎⚸♎︎☊♍︎🜊♏︎

 𐰼𐰓𐰢:𐰇𐰢𐰼 ᠡᠷᠲ‍ᠡᠮ ᠥᠮᠧᠷ اردم عمر Erdem Ömer

ㅔㄹ뎀 ㅓ맬 エルデム・ヨマー ᛖᚱᛞᛖᛗ ᛟᛗᚫᚱ

埃德姆歐瑪爾 Ердем Өме́р

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder