Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

13 Mart 2022 Pazar

Durum Raporu: SAO, Ejderin Mührü ve Editörlük

SAO da iyice Türk dizisi gibi oldu. Bitemedi senelerdir. Güzel başladı, devrim yaptı (Ne kadar isekai-oyun kırması anime varsa SAO sayesinde. Kendisi veya kaynağı SAO'dan eski olanlar da var ama bu türün oluşumu başlı başına SAO'nun marifeti.) ama sonra çok bozdu. Öyle böyle bozmadı. Bir yerden sonra daha bozmaz dedik... Yok, yine bozdu. Şimdi de film geliyor bak... İyice Türk dizisine dönmesinin bir sebebi de ranobenin yazarındaki muhtemel tecavüz fetişi. Ulan rahat bırakın şu SAO kızlarını artık, her sezon en az bir tecavüz sahnesi olan anime mi olur aq? En son şu iğrenç, yarısında Kirito'nun yatalak olduğu sezonda Suguha'yı "tentacle hentai" başkarakterine çevirmişlerdi. Yeter lan. Asuna'yı yalattınız elfe küfrettik, Sinon'a bıçak çektiniz "Kirito kurtaracak zaten." dedik, adlarını hatırlamadığım biri Kirito'nun öbürü Eugeo'nun alt sınıfı olan kızları (Ben de dahil çoğu kişi kızıl olanı seviyordu bu arada ama adlarını hatırlamıyorum. SAO'da Kirito'ya yanık figüran kız bitmiyor ki amk. Herifin hareminde NPC var, robot var, kuzenden devşirme üvey kardeş var... E artık anan ama.) bağladınız "Eceliniz geliyor, yazık... Keşke azıcık akıllı olsaydınız." dedik ama artık yeter. Tecavüz (veya yeltenme) sahnesi içermeyince SAO sezonu olarak görmüyor musunuz sezonu? Kesin filmde de var aq. "Filmi izlemesem mi hiç?" diye de düşünüyorum bir yandan. SAO'nun en iyi animesi Sword Art Online Alternative: Gun Gale Online'dır bu arada. Kirito yok lan Alternative'de. Asuna, Sinon falan da yok ama Kirito yokken bu büyük bir mesele değil.

Bu arada Ejderin Mührü'nü okudukça editöre sövüyorum. Bu her "yani", "haliyle" ve "örneğin"den önce nokta koyma ve cümleyi sekize bölme güdüsü nereden geliyor lan? Tek bir cümle o, okuduğunu anlayamıyor musun? Hele ayrı cümleleri birleştirmesine hiç girmiyorum. Sondaki "örneğin" ve "yani"yi sonraki cümlenin başına almasına ne demeli? Gözüm seğiriyor olmadık yerde nokta gördükçe. İnsan nasıl "X ağaçları (şöyle şöyle ağaçlar yani. Y, Z, V ağaçları vardı...)" kısmını "X ağaçları (şöyle şöyle ağaçlar... Yani Y, Z, V ağaçları vardı...)" şekline sokabilir lan? Okuduğunu anlamıyor musun? Ne alaka o "yani"? Pasajlar hakkında "Bence şöyle şöyle..." demek yerine okuduğunu anlamaya çalışsan? Oraya nokta koyulacak olsa koyarım, değil mi? Birbirini takip eden farklı ek almış cümle mi olur lan? Oluyor. Virgül vardı onların arasında normalde. Ayrıca "haliyle"den önce nokta mı koyulur aq? Haliyle dediğin zaten önceki cümleyle sonrakini bağlar, ne noktaya çeviriyorsun o virgülü? Sonra anlam düşüklüğü, bilmem ne... Bundan sonra hiçbir kitaptaki imla hataları için yazara laf etmeyeceğim. Edersem de editöre edeceğim. Lan "Şu, şu örneğin." O "örneğin"in o cümleye ait olduğunu anlamak için beynini zorlamana bile gerek yok, okuduğunu anlayamayan editör mü olur? Kendisine benim gibi sorunlu bir yazara özen gösterdiği ve iyi niyetle yaklaştığı, bütün sorunlu taleplerime katlandığı için minnettarım ama minnettar olmam olmadık yerde nokta ve cümlede durduk yere -üstelik benim anlatmak istediğimi tamamen yok edecek şekilde- yeri değiştirilmiş bir kelime gördüğümde gözümün seğirdiği gerçeğini değiştirmiyor. Kadızeliler kim peki? Kadızadeliler olmasın o? Gerçi onu direkt ben de yanlış yanlış olabilirim, o yüzden burada pek bir şey demiyorum. Meşhur olan Yenikapı hikâyesi, kayıkçı değil ki? Sıfat nedir, nerede ve ne amaçla kullanılır bilmeyen editör mü olur lan? O cümlenin devam ettiği bir önceki yüklemin sonunda ek olmamasından bile belli değil mi? Bu arada okumaya devam ederken editöre haksızlık ettiğimi fark ettim. Tamam, yukarıda dediklerim "teknik olarak doğru" ama başka bir şeye -hatta şeylere- sinirliyim ve o yüzden editörün en ufak hatası hemen bütün o öfke dalgası içinde onun da kendisine yer bulmasına neden oluyor. Buradan kendisine bir kez daha bana katlandığı için teşekkür ediyor ve yükselmemden dolayı özür diliyorum. Her şeyden bezmiş durumdayım, kendimi kapana sıkışmış gibi hissediyorum; artık umut etmeye bile mecalim kalmadı. O yüzden çatacak yer alıyor ve moralimi en ufak bozan şeyi can düşmanı belliyorum. Aile evinden kaçmak için evlenen ilk erkek olarak tarihe geçebilirim bu gidişle. Yani geçebilirdim, eğer bir aday olsaydı. Aday adayı bile yok amk. Yeter lan. Böyle toplumu da böyle toplumun en küçük yapıtaşını da...

Hayattan umudu kesmiş delinin teki. Bütün yarım kalan işlerini halledip intihar etmeyi düşünüyor ama inancının son kırıntılarını kendisini bu dünyaya bağlayacak bir kurtarıcı istemekte kullanıyor. Erdem Ö. Hayali mahlasıyla kitap* yazdı.

*Ejderin Mührü

INFP 6w5 sp/sx 694 IEI RLUEI EFVL melankolik-flegmatik 

☉♓︎   ☽♌︎   Asc♊︎  

 𐰼𐰓𐰢:𐰇𐰢𐰼 ᠶᠡᠷᠦᠳᠧᠮ ᠥᠮᠧᠷ اردم عمر Erdem Ömer ㅔㄹ뎀 ㅓ맬 エルデム・ヨマー 埃德姆歐瑪爾 ᛖᚱᛞᛖᛗ ᛟᛗᚫᚱ Ердем Өме́р

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder