Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

28 Mart 2021 Pazar

Zombi Savaşçısı (Taktım Ben Bu Zombi İstilası Olayına... Belamı Arıyorum Resmen)

Zombi istilası durumunda uygun askeriye şeyi çıkardım. Neden? Çünkü hiç işim gücüm yok, evet. Tabii ne tür zombilerden bahsettiğimiz de önemli: Örneğin zombiler çoğunlukla yavaş olarak işlense de koşan zombi görmüşlüğümüz de var. Neyse ki vampirler gibi her yapımda özelliklerinin içinden geçilmiyor (Aha) da temel bulabiliyoruz.

ZOMBİLER

1) Yavaşlar.

2) Isırma yoluyla enfekte ediyor, insan etiyle besleniyorlar.

3) Yüzemiyorlar, başka bir deyişle motor becerileri eksik (ama var, taklit edebilirler yani).

4) Beyin darbesiyle ölüyorlar: Yani kafasına sıkarsan ya da başını kesersen ölürler.

5) Rejenerasyon yetenekleri insanlardan daha hızlı olmasına rağmen daha fazla değil. Yani yaraları kısa sürede kapansa da kopan kol geri çıkmaz. Deri ve et kalınlıkları ve gevşeklikleri insanlarla aynı, yani insana fiziksel hasar veren herhangi bir şey bunlara da aynı oranda hasar verir.

6) Gözleri iyi görmüyor, en azından çok iyi görmüyor ama koklama ve işitme duyuları keskin.

SİLAHLAR

Machete: Öncelikle, şuna doğru düzgün bir karşılık bulunana dek ben de "machete" derim. Pala bunun karşılığı falan değil, pala olarak çevrilebilecek şey olsa olsa falchion'dur. Scimitar da genelde "Pala" diye çevrilse de daha ziyade yalmanlı kılıçları veya tek taraflı ve iri/kalın eğri kılıçları ifade etmekte kullanılır. Machete'i bir ihtimal ağaç palası, el palası falan diye çevirebilirsiniz ama dümdüz "Pala" diyemezsiniz. Neyse, bu bıçağımsı şey özellikle dar alanlarda epey işe yarayacak. Sadece zombilere karşı değil, dal da kesersin deri de yüzersin bununla. Klasik kamp ya da av bıçakları çok kısa kalır ama iri av bıçakları ve özünde zaten bir machete çeşidi olan kukri iyi bir alternatif olabilir.

El baltası: Büyük baltalar hantal ve taşıması zor, fırlatma baltalarını da yakın mesafede kullanmak zor olabilir ama yine de fırlatma baltası bir alternatif olabilir. Küçük, kısa teberler de alternatif olarak kullanılabilir. Özellikle köşeye sıkışma durumunda rastgele açıklık oluşturmak için iyi bir yol bu, machete'ler aynı işi görmek için fazla keskin ve zarif silahlar. Bunun haricinde esas silah olarak da kullanabilirsiniz ve kilit kırmak gibi işlerde de kullanabilirsiniz.

Eğri kılıç: En çok tavsiye ettiğim ince olan şemşirler çünkü şemşir ince, hafif ve uzundur, yalmanlı kılıçlar bu ortamda fazla ağır ve bazen kısa kalabilirler, Avrupa menşeli süvari kılıçları "saber"lar da yine kısa ve hatta kalın kalacaklardır. Ha eğer imitasyon olmayan, usulüne uygun şekilde defalarca dövülüp özel yağlarla bilenmiş bir katana bulabilirseniz (ki eğer kafayı katana yapmakla bozmuş birini tanımıyorsanız Japonya dışında bulmanız pek de ihtimal dahilinde değil) o da son derece iyi bir seçim olur ama merdiven altı katanayla dövüşeceğine ferforjeleri söküp bileyle daha iyi (Yapılmışı için: Kurtuluş Savaşı dönemi süvarileri.). Palalar aşırı ağır ve büyük kalırlar, düz kılıçları ise köşeye sıkıştığınızda falan kullanmak çok mümkün olmayacaktır. Özellikle de eğri kılıçların en önemli noktası hız ve çeviklik avantajı sunması, zombilere karşı da en büyük silahınız hızınız. Yarıp geçme taktiğini düz kılıçla aynı efektiflikte yapmak çok da mümkün olmayacaktır. Bir de düz kılıçlar daha ziyade delmeye odaklanmışken (Sadece meç, rapier gibiler değil uzun kılıçlar falan da kesiciden çok delicidir, büyük kılıçlar yani "greatsword"lar ise bildiğin ezme işlemi amaçlıdır, gürz falan gibi. Tabii ki kesici özellikleri vardır ama esas işleri bu değildir.) eğri kılıçların işi kesmektir (Bu da düz kılıç ve eğri kılıç arasındaki en temel farkı oluşturur, bir istisna olarak ucu küt olan Ortadoğu tarzı düz palaların [şekil 1-a] işi kesmektir, zaten o yüzden uçları sivri değil de küttür ama onlarda da aynı hantallık, kısalık, ağırlık ve kalınlık sorunu olacaktır.); eh, zombinin beynini delmeye çalışmaktansa direkt kafasını kesmek daha mantıklı bir iş olacaktır.

Soldan sağa: Şemşir, yalmanlı kılıç, machete (üstte), pala (altta), falchion, saber

Arbalet: Aslında ateşli silah veya sıradan bir yay da kullanılabilir ama ateşli silahların tutukluk yapma, ters patlama özellikleri var; sıradan yaylar kırılabilir ve halihazırda ok atmayı bilmiyorsanız kullanmaya çalışmak zombilere "Gel beni öldür." demekten farksızdır, arbalet kör topal da kullanılabilen, en azından hedefi öyle de tutturabileceğiniz bir silah. Ayrıca ustalaşırsanız keskin nişancılık avantajı da sunuyor. Bir diğer avantajı da yay gibi ona uygun ok ya da ateşli silahlar gibi mermi aramakla uğraşmadan düz ve sivri herhangi bir şeyi özellikle de çelik kanatlı bir arbalette rahatlıkla cephane olarak kullanabilecek olmanız. Tabii ki en iyi sonucu yelekleri (tüyleri) de dahil tamamı çelikten yapılmış arbalet okları verecektir ama onları nereden bulacaksın? Ferforjeleri kesip kullanabilirsin bak, şimdi aklıma geldi (Zombi istilası lan bu, boru mu? Milletin evini mi düşüneceksin o durumda? Yalnız ne ferforjeymiş be, o parmaklıklar falan hep zombi istilası için demek ki.). Arbalet hedefi tutturduğunuz sürece yeterli hasar verir tıpkı ateşli silahlar gibi ki zaten tabancanın ilk prototipi olduğunu söylemenin çok da yanlış olmayacağı kanısındayım. Sıradan yaylarda çekiş gücü, ne kadar çektiğiniz, ok ucunuzun şekli ve malzemesi falan önemliyken ve hasara doğrudan etki ederken arbalette itiş gücü önemlidir ve bütün gücü kendi verir, sizden bir şey beklemez. Arbaletin tabancalara kıyasla bir eksi yönü var: Burnunun dibindeki zombiye karşı kullanamazsın. Bu uzaktan keskin nişancılık yapmak, işte ıslıklı okla falan hedef şaşırtmak (İşitme duyuları keskin, unutmayın.), kafa karışıklığı oluşturup (Sağ yandaki zombiyi vurup sola koş) aradan sıvışmak (veya araya dalmak) gibi konularda kullanılabilecek bir silah. Pompalı tüfek de aslında iyi bir alternatif olabilir, mermi bulamıyorsun içine taş koy ateşle. Arbalete alternatif olarak pompalı taşımanın iyi bir seçenek olabilme sebepleri şunlar: Arbalet klasik yaylar kadar olmasa da kolu yoran bir silah ama hem bulmak pek kolay değil hem de arbaletin aksine ateş eder etmez bütün zombilerin dikkati size kesilecek çünkü arbalette okun sesine, hele de o ok ıslıklı oksa tamamen ona, odaklanacaklar ama pompalıyla sıktığınız anda hepsi size dönecek.

Uzun mızrak/Kargı: Ucu bıçaklı/palalı ya da temrenli olabilir, ikisi de iyi iş görür. Balıkçılıkta kullanılan çok uçlu kurbağa mızrakları (şekil 1-b) bu zombilere karşı çok hafif silahlar olarak kalacağından tavsiye etmiyorum (Yetkili merciyim çünkü, aynen.); daha büyük olan üç dişli mızraklar (şekil 1-c) ise bu ortamda fazla büyük ve hantal kalacaklardır. Hele kısa fırlatma mızrakları ya da ciritler (Cirit deyince aklımıza hep cirit oyunundaki ahşap talim ciritleri geliyor ama aslında şu şekil bir şey kendisi, bir çeşit kara zıpkını.) gibi şeyler tamamen işe yaramaz olacaktır. Neyse, bunlar özellikle köşeye sıkışma durumları ve yarıp geçme taktikleri açısından iyi olduğu gibi saklanma yerinden hızlı ve efektif saldırılarda da kullanılabilir. Sindin bir köşeye, geleni geçeni leblebi gibi avlarsın valla. Açık alanda da kapalı alanda da hemen hemen aynı efektiflikte kullanabilirsiniz bunu; machete ve el baltası kapalı, kılıç ve arbalet açık alanda kullanmak için ama bu her ikisinde de iş görür. Çok dar, çok basık bir alanda etkisiz kalır ama; zaten o yüzden bütün bu silahlarla beraber dolaşıyorsunuz aralarından birini seçmek yerine.

Altıpatlar: Her ne kadar dibinizdeki zombi için machete, balta, hatta yeterince açıktaysanız kılıç ve eldivene, kol yenine, çizmeye, çoraba falan saklanmış bıçak, çakı, satır vs. gibi seçenekleriniz olsa da altıpatlar beyin patlatma için iyi bir seçim, hem (nispeten) uzak hem yakın mesafe kullanılabiliyor. Modern silahlara kıyasla tutukluk yapmamak (Yağlamanız lazım tabii) gibi avantajları var, tüfek tarzı şeylere kıyasla da avuç içine sığan bir şey. Bir de sizi mermiyle sınırlandırmama özelliği var: Zombilere karşı zehir veya panzehir falan olarak kullanılabilecek bir toz, sıvı, hatta gaz karışımını torbalar içinde bu silaha koyabilirsiniz. Mermi mi bulamadın? Çakıl koy, ateşle. Modern bir tabancada aynısını yapmaya çalışırsan ne olur? Yaratıcı bir intihar yöntemi bulmuş olursun.

KALKAN

Küçük yuvarlak kalkan: Balta ve kılıç ile kombine edilerek kullanılabilir, ayrıca zombilerin kafasına kafasına bir çeşit sersemletici olarak vurabilirsiniz. Düz sayılabilecek bir kalkanın çevresini jiletle doldurarak kesici bir silah da elde edebilirsiniz. Bu kalkanların bir avantajı da herhangi bir tepsi veya ufak yer sofrasını bir tutamaç ekleyerek anında buna dönüştürebilmeniz.

Büyük dikdörtgen kalkan: Bu daha çok köşeye sıkıştığınızda zombilere "Bir gidin lan." diye kendinize güvenli alan oluşturmakta, eğer tek değilseniz bütün grubu korumakta ve silah kullanmayı öğrenen zombilerden kendinizi korumakta (Bunların motor becerileri var, unutmayın. Sopa alıp kafanıza kafanıza vurabilirler, en azından sizi taklit edebilirler.) iyi bir seçenek olacaktır. Ama bunu hareketli kullanamazsınız, o yüzden küçük yuvarlak kalkana da ihtiyacınız var.

Deri zırh: Daha önce deri zırh ve çelik zırh arasındaki farkları, deri zırhın avantajlarını falan anlattım (Hatta tam olarak boyna geleneksel, eski tarz silahlardan bahsettiğim bir yazı olması lazım, bulursam link koyarım. Bulamadım, zaten o avantajlar karşınızdaki silahlı, gerçek bir insan değil de zombiyse pek de işe yarar avantajlar değil.) ama bir avantajı da paçanıza yapışmaya kalkan zombiler zırhın eteğine yapışacağı için size pek bir etkileri olmayacak olması. Sudan çıkmış köpek gibi silkinirseniz çil yavrusu gibi dağılırlar. Bu arada konuyla alakasız ama buradaki "çil" keklik demek (Hâlâ "çil keklik" denen bir keklik türü var ama "keklik" denince ben de dahil çoğu kişinin aklında canlanan kınalı keklik oluyor.), yani hayvan benzetmesi iki etti. Tabii deri zırhı halihazırda üreten birini tanımıyorsanız veya elinizde yoksa boşaltılmış bir polis karakoluna falan gidip (Zombi istilasında hâlâ emniyet güçlerinin, ordunun falan olmasını beklemiyordunuz herhalde? Varsa da kendi içlerinde kendilerini koruyacak düzende kalmışlardır, merak etmeyin onlar sizi bulur.) çelik yelek (kevlar zırh) bulmak ve gerektiğinde derhal kesebileceğiniz/koparabileceğiniz bir kumaştan sarkan ince parçalar eklemek daha mantıklı ve gerçekçi bir seçenek olacaktır.

EKİPMAN

Matara: E, açıklatmayın bunu da.

Kemer, hatta mümkünse palaska: Onca malzemeyi nereye tıkıştırmayı düşünüyordunuz, pardon? Çantaya mı? Aynen, zombiler de bekler zaten çantadan bıçağı çıkarmanızı falan.

Çizme: Hatta ya okçu çizmesi (Öyle ha deyince bulamazsınız) ya da balıkçı çizmesi (Bunu bulursunuz). Bu diğerlerinin aksine opsiyonel, şart değil yani ama hem kanlı, çamurlu yerlerde rahat edersiniz hem de ekstra malzeme (Ekstra bıçak, ne bileyim harita, uğurlu bir malzeme falan...) tıkıştırabilirsiniz içine.

SON NOT - EKİP

Böyle bir ortamda tabii tek tabanca takılmayı tercih edenler, zorunlu olarak tek kalmış olanlar, komün düzeninde yaşayanlar, aşiret düzeninde (Komün düzeninden farkı başlarında bir lider olması) yaşayanlar ve saklanma yeri, ev, silah, yemek, su gibi çeşitli imkanlara sahip olup bunlarla çevresine insanları toplamış dikta yapıları gibi çok farklı insan grupları olacaktır. Yine çoğu insan diğerlerini aramaya hevesli olmayacak ve zaten her taraf zombi kaynadığından hevesli olsa da pek bir sonuç elde edemeyecektir.

1 yorum: