Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

21 Ağustos 2017 Pazartesi

Kardeş Katli Fermanı Hakkında

fatih sultan mehmet ile ilgili görsel sonucu
Fatih Sultan Mehmed, “Kardeş katli” fermanını yayınladı mı bilmem; o benim gibi amatörlerin değil gerçek tarihçilerin işi. Ama Fatih’in kardeş katli fermanı tartışılırken unutulan çok ama çok önemli bir şey var: O da Türkler ve birçok başka halkın devlet kültüründe kardeş başta olmak üzere tüm akrabaların “Devletin selameti için” katledilebilmesi. 
motun tanhu ile ilgili görsel sonucu
Asya Hunlarının en büyük hakanı, tüm Türk halklarını birleştiren Bakatur Motun Şanyu (Mete Han) babası inançsız olduğu için onu öldürüp başa geçmişti. Tabii tek sebep babasının inançsız olması değildi ama sebeplerden biri buydu. Diğer sebepler ise: Babasının siyasetinin gitgide Çinlilere yakınsaması, Motun’un Yüeçi boyuna esir olarak sunulması ve babasının kendi varisi olarak Çinli eşinden olma çocuğunu görmesiydi. Motun Şanyu, bugün “Çavuş oku” dediğimiz okları sırf babası Tümen Şanyu’yu (Teoman Han) öldürmek için icat etmişti. 
attila han ile ilgili görsel sonucu
Avrupa Hunlarının en önemli hükümdarı, Avrupa Hunlarını gerçek anlamda siyaset sahnesine çıkarmış, Avrupa’da “Tanrının kırbacı” diye anılan Atılgan Han (Attila) ise ağabeyi Buda’yı (Bleda) öldürüp başa geçti. Atılgan’ın ağabeyini öldürme sebepleri şunlardır: Ağabeyinin gitgide Roma’ya yakınsayan bir siyaset gütmesi, Buda’nın Atılgan’dan kurtulmaya çalışması, “Ulu bilge”nin Atılgan’ı desteklemesi. (Ulu bilge dediğim de kurultayın kamanı oluyor; kamanın ne olduğunu bilmiyorsanız da araştırın, bana ne) Aradaki devletlerde de var ama bunları geçip doğrudan Osmanlı’ya geliyorum. 
dündar bey minyatür ile ilgili görsel sonucu
Utman Bey (Osman), taht davasında hem siyasetini beğenmediği hem de rakibi gördüğü için amcası Dündar Bey’i öldürdü. (Bu arada Tümen Şanyu da Buda Han da Dündar Bey de ok, bıçak ya da suikastle değil akrabalarının okuyla ölmüşlerdir. Tümen Şanyu için bu gerçek anlamda bir savaş, daha doğrusu isyan sırasındayken Buda Han ve Dündar Bey’in ölümü av bahanesiyle olmuştur) Avrupa krallarının birçoğu, tahta kuzen ya da kardeşleri olan eski kralı öldürerek çıkmıştır ama onlar kendisi öldürmek yerine öldürtmeyi tercih ediyordu. Özetle: Fatih bu fermanı yayınlasa da yayınlamasa da Türk devlet sisteminde devletin selameti için akrabaların katli zaten olan bir olguydu. Fatih, bu fermanı yayınladıysa da bu sadece zaten yapılan işin meşru olduğunun ilanıdır. Yoksa önceden yapılmıyordu da Fatih fermanı yayınladıktan sonra millet birbirini boğazladı gibi bir olay yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder